UHIĆENJA

SDP-ovac Grgić: ‘Ostao sam zbunjen, ne znam o čemu se tu radi‘, oglasio se i HDZ-ovac Barišić

U policijskoj akciji uhićeno je više osoba među kojima je predsjednik uprave Janafa Kovačević
Dražen Barišić, uhićenje Dragana Kovačevića, Vinko Grgić
 Cropix

Policija je u ranim jutarnjim satima pokrenula akciju u kojoj su, među ostalima, kako neslužbeno doznajemo, osumnjičeni predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević te gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) poslijepodne će raspravljati o zahtjevima da se dvojici saborskih zastupnika skine imunitet. Neslužbeno, radi se o Draženu Barišiću (HDZ), ali i Vinku Grgiću (SDP) koji je također, navodno, umiješan u aferu.

"Radi se o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem kojeg policija provodi u koordinaciji s Uskokom unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije", rekla je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Grgić: 'Stavljam se na raspolaganje sustavu'

SDP-ov zastupnik Vinko Grgić razgovarao je s novinarima o tom slučaju, rekavši da ne zna o čemu se radi i da nije kriv.

- Ne osjećam se krivim jer ne znam o čemu se priča. Saznao sam preko medija. Spominju se radnje u aferi Janaf. Ja vam mogu reći kao gradonačelnik Nove Gradiške da grad nema nikakve odnose, kao ni ja osobno, s Janafom. Ostao sam zbunjen, ne znam o čemu se tu radi. Valjda će mi netko javiti, rekao je Grgić danas u Saboru.

Dragana Kovačevića poznaje površno, kaže Grgić.

- Bili smo prije 3-4 godine na kavi u zajedničkom društvu ali nemam neki odnos s njim, nemam čak ni njegov broj, rekao je i ponovio:

- Grad Nova Gradiška nema nikakav odnos sa Janafom. Možda nam plaćaju naknadu za zemljište za autocestu, ali to je mizerno. Ne postoje nikakvi odnosi grada s Janafom i Vinka Grgića s Janafom i Draganom Kovačevićem. Do sada me nisu institucije kontaktirale. Iznenađen sam zbog svega i moram vidjeti gdje se mogu informirati, ako trebam negdje otići ja ću otići, stavljam se na raspolaganje sustavu. Apsolutno nikakve veze nemam s ovim slučajem, rekao je Grgić i poručio da se nije odlučio ni za odvjetnika jer ne zna o čemu se radi.

Upitan bi li tvrtka Elektropromet Petek mogla biti povezana s njim u ovom slučaju, Grgić kaže:

- Oni se redovno javljaju na natječaje i dosad su radili na javnoj nabavi 1 posto, reciklažno dvorište. Javna nabava je vrlo jasna, mi angažiramo i tvrtke sa strane da ne bi bilo pogodovanja, javne nabave su nam besprijekorne. Grad je dobio bezuvjetnu reviziju za poslovanje, a i transparentnost proračuna je dobro ocijenjena. Drugo ne znam, zaključio je Grgić.

Barišić: 'Tijekom dana ću možda znati nešto više'

Tijekom dana će se na više mjesta provoditi pretrage na različitim lokacijama te da će više detalja biti poznato u kasnijoj fazi postupka.

Ured gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića u četvrtak je demantirao informaciju o njegovu uhićenju, no iz izvora bliskih istrazi se doznaje da je Barišić, iako nije formalno uhićen, ipak pod sumnjom u novom aktikorupcijskom slučaju.

I Barišić je rekao da ga nitko nije kontaktirao i da nema saznanja o ovom slučaju.

- Nemam nikakva saznanja, dakle, apsolutno me nitko ništa nije kontaktirao, radim svoj posao. Tijekom dana ću možda saznati nešto više pa ću vam onda biti spreman dati širu izjavu, rekao je Barišić za HRT.

Barišić: 'Neće biti narušena većina, nema krize'

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić oglasio se u Hrvatskom saboru o uhićenjima u slučaju Janaf.

- Danas sam bio na svom radnom mjestu, sada sam u Saboru i spreman sam odgovarati na sva pitanja svih relevantnih institucija. Nisam angažirao odvjetnika i nije me nitko kontaktirao. Ja sam zastupnik u Hrvatskopm saboru. Danas će biti sjednica, spreman sam odgovarati na sva pitanja, ponašati se onako kako će sustav tražiti. Grad je svake godine imao odlično mišljenje revizije, poslovao je, proaktivan je. Tvrtka koja je spomenuta je također pozitivna, imamo EU projekte, radimo uz interne i eksterne kontrole dobar posao. Vjerojatno postoje neki protokoli ali nisam nikad imao ovakva iskustva pa ne znam, rekao je Barišić.

Na pitanje o tvrtki iz Ivanić Grada koja se spominje kao poveznica između Janafa i gradova, Barišić kaže:

- To ne znam postoji li posao, vjerujem da ne postoji nikakav rep. Vjerujem da je sve što je bilo rađeno bilo po zakonu. Grad je poslovao s tom tvrtkom, mislim da trenutno nemamo nijedan aktivan ugovor. Nisam baš siguran. Možda neka naša trgovačka društva imaju. To su elektroposlovi. Ta tvrtka se pojavljuje na području Zagrebačke županije kao relevantna i ima sve potrebne reference, ostvaruje veliki prihod. Ona je često izvođač radova. Osobno poznajem odgovorne ljude u tvrtki. Ja sam još od 2009. godine gradonačelnik Velike Gorice i poznajem jako puno ljudi, a gospodina Kovačevića iz Janafa ne poznajem i ne mogu se sjetiti jesmo li se ikada sreli. Nemam njegov broj telefona..., rekao je Barišić, a na pitanje o stabilnosti vladajuće većine kaže:

- Neće biti narušena nikakva većina niti će doći do bilo kakve krize.

'Kovačević je formalno uhićen'

Odvjetnik Ivo Farčić je novinarima ispred Janafa rekao da je počeo jedan dosta opsežan postupak:

- Ja sudjelujem u jednoj fazi gdje se provode izvidi, dakle, izvidi su tajni, o tome vam ne mogu pričati, ali generalno mislim da je ono što je dosad objavljeno sva svrha toga u tome, rekao je Farčić.

Kada je riječ o Draganu Kovačeviću, odvjetnik Farčić je rekao:

- On je formalno uhićen i stavlja mu se na teret trgovanje utjecajem. Vjerojatnije je da će sutra biti na ispitivanju u USKOK-u. Ja čak ni ne znam na koju sljedeću lokaciju ćemo ići, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:41