NAČELNIK OPĆINE TISNO

SDP-ovac Ivan Klarin vraća se u Sabor

Ivan Klarin
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo u srijedu će raspravljati o prestanku mirovanja zastupničkog mandata SDP-ovca Ivana Klarina, načelnika Općine Tisno, koji je saborske klupe napustio u listopadu 2017. jer 'nije htio sjediti na dvije stolice', a njegovim povratkom Sabor napušta zamjenica Marija Alfirev.

U rujnu 2017. godine Klarin je medijima rezolutno objašnjavao da iz Sabora odlazi jer ne voli raditi ništa u čemu ne može biti sto posto. „Nemoguće je kvalitetno obnašati dužnost saborskog zastupnika i istovremeno biti načelnik jedne općine te tri puta tjedno voziti u Zagreb i natrag“, objašnjavao je tada Klarin, koji je, osim toga, bio i nezadovoljan Davorom Bernardićem kao predsjednikom SDP-a i unutar stranke smatrao se pobornikom Zorana Milanovića.

Klarin je Hini u telefonskom razgovoru pojasnio da se ipak vraća u Saboru jer je „dosta frustrirajuće što kao načelnik općine u skoro dvije godine nije uspio riješiti neke administrativne stvari od velike važnosti za općinu, a što je kao saborski zastupnik mogao pritiskom na ministre u raspravama ili postavljanjem zastupničkih pitanja“.

„Kada su kamere upaljene, tada postoji i pritisak na ministre i ne mogu izbjegavati odgovore i odluke nego moraju reći što se uistinu događa“, navodi Klarin osnovni razlog svog povratka. Mislio sam da se to neće dogoditi, ali „ipak se, na žalost, mora sjediti na dvije stolice ako se želi riješiti neke stvari koje ovise o Zagrebu, a ovisi ih puno“.

Angažman u Milanovićevoj kampanji

Drugi razlog je u tome što su ga, kaže, neke stranačke kolege zamolile da se vrati u Sabor i više aktivira, što će uključivati i angažman u Milanovićevoj kampanji, u kojoj će, ističe, dati svoj doprinos da on postane predsjednik Republike jer smatra da je ovo što sada imamo poražavajuće za cijelo društvo.

Izvori iz SDP-a nagađali su da bi se razlozi mogli naći u privatnoj tužbi za klevetu koju je protiv njega podignuo HDZ-ovac Ante Kulušić te da se možda od tužbe pokušava zaštititi zastupničkim imunitetom, na što je Klarin uzvratio da su to gluposti.

„To je tužba iz 2014. godine, ali dok sam zastupnik ne ide zastara. Imam i tužbu Tomislava Debeljaka zato što sam rekao da je onečistio vodu u Kninu i tu je zaustavljena zastara dok sam zastupnik i te tužbe će se nastaviti za godinu i pol dana kada prestanem biti zastupnik“, odbacuje Klarin takva tumačenja svog povratka u zastupničke klupe.

Zamjena Klarinu se tražila čak dva mjeseca, a kada je određena Alfirev, Klarin je nezadovoljan tim izborom zbog lokalnih odnosa, najavio da bi se jednom možda ipak mogao vratiti u Sabor.

Osim te rošade, Mandatno-imunitetno povjerenstvo raspravit će i o prestanku zastupničkog mandata Tomislava Sokola koji je izabran za zastupnika u Europski parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:14