FRANKO VIDOVIĆ

SDP-ovac iz Odbora za nacionalnu sigurnost: Kupnjom Rafalea dobili smo najbolje za najmanje novca

To je jedan od najboljih borbenih zrakoplova današnjice. Nakon provedene odluke imamo tri godine vremena da se pripremimo, rekao je
Franko Vidović
 Damjan Tadic/Cropix

Franko Vidović, SDP-ov član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, komentirao je u emisiji Novi dan na televiziji N1 odluku Vlade da kupi francuske borbene zrakoplove Dassault Rafale.

- Je li to to, možda najbolje govori situacija sa samim Rafaleom. To je jedan od najboljih borbenih zrakoplova današnjice. Nakon provedene odluke imamo tri godine vremena da se pripremimo. Nakon toga vjerujem da će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo biti kompletno spremno za prihvat takvih aviona, izjavio je.

Osvrnuo se i na cijenu od 999 milijuna eura.

- Govorio je jučer premijer. Tu je obuka pilota, kompletan paket, servis i sve. Kad ulazite u takav posao ulazite s praktički, ne namjerom, ali potrebom da se vežete s državom koja vam je isporučila takva oružja. Vežete se za duže vrijeme. Mi smo saveznici i kroz EU i NATO, ovo je samo nastavak dobre suradnje koja se provlači kroz ovih 15, 20 godina, rekao je.

Je li bilo pametnije nastaviti suradnju sa SAD-om, glasilo je sljedeće pitanje.

- Teško je procjenjivati što je pametnije. Ja bih išao na direktan dogovor s Amerikancima i mi bismo danas imali F-16. Ali dopuštam da ovo nije pogrešna odluka, da je ovo najbolja odluka ovog momenta, kad se već krenulo putem javne nabave. Onda birate ono što je najbolje po cijeni i zadovoljava uvjete natječaja. Držim da je RH za najmanje novce dobila najbolje, kazao je Vidović koji smatra da je bolje da imamo svoje zrakoplovstvo nego da nam avioni drugih država štite nebo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:03