POTPUNI RESET

SDP-ovac koji je na čelu Beroševe općine progovorio za Jutarnji: ‘Strankom vlada konformizam‘

‘Nije mi bila namjera ‘nagaziti‘ Bauka, nego progovoriti o načinu na koji funkcionira SDP‘, kaže načelnik Jelse Nikša Peronja.
Nikša Peronja
 Nikola Vilić/ Cropix

Tek je nekoliko dana prošlo od izbora i ostavke dosadašnjeg predsjednika SDP-a, a već se događaju tajni sastanci, kombinacije, ambicije izlaze na vidjelo i, naravno, opet se prvi u cijeloj priči pojavljuje, a tko drugi nego “neprikosnoveni politički mag” utjelovljen u imenu vječnog kombinatora Arsena Bauka, koji nosi velik dio odgovornosti za rezultate izbora i uzroke ovakvog poraza, opet svim silama pokušava usmjeriti procese na njemu prihvatljiv način gdje bi imao još i veći kalkulantski utjecaj unutar SDP-a.

Napisao je to na svome Facebook profilu načelnik Jelse na Hvaru Nikša Peronja, koji je već dva mandata na čelu općine iz koje je podrijetlom premijer Andrej Plenković i u kojoj je rođen najpopularniji ministar Vili Beroš. Peronja je napisao da je sadašnje vodstvo stranke i Davor Bernardić slijedio njegovu matematiku te ocijenio da se u politici vodstva SDP-a ne prepoznaje emocija i dosljedna čvrsta politika, već samo nevjerojatna mogućnost prilagodbe i kalkulacije…

- Takva politika klijentelizma, dodvoravanja, netalasanja bez čvrstog i dosljednog političkog stava i takvog pogleda na svijet morala je jednom puknuti, i to se upravo dogodilo… Nažalost, jedan dio SDP-a je prihvatio takvu politiku… - konstatirao je Peronja.

U razgovoru za Jutarnji Peronja kaže da se ne radi samo o Arsenu Bauku i da mu nije bila namjera “nagaziti” Bauka, nego progovoriti o načinu na koji funkcionira SDP, a koji je poguban.

- Dolazim iz Dalmacije i zato sam se referirao na Bauka jer najbolje znam kako stvari funkcioniraju kod nas. Postoji niz ljudi koji su zadnjih 20 godina u vodstvu stranke i imaju fantastičnu sposobnost prilagodbe, tako da su uvijek na pobjedničkoj strani.

Svjedočimo tome da su sve to vrijeme donosili pogrešne odluke, svatko iz svog razloga, a većina zbog konformizma i klijentelizma - kaže Peronja. Nastavlja kako je posljedica toga da oni načelnike i gradonačelnike koji su ostvarili rezultate na izborima i znaju kako pobijediti guraju u stranu, pacifiziraju ih, traže da ne talasaju i obećaju razne pozicije koje će im oni srediti.

- Već se u dva izborna ciklusa pokazalo da stranka tako ne može funkcionirati. Ne želim započinjati unutarstranačke ratove, nego samo glasno progovoriti o problemima - kaže Peronja, koji smatra da ima puno pravo na to ukazivati jer je još prije dvije godine, kada je stranka pala na 16 posto podrške, bio u skupini gradonačelnika koja je javno istupila rekavši što misle o vodstvu. Tada je dao intervju u kojem je rekao da Bernardića javnost ne može percipirati kao osobu koja bi mogla biti premijer. Kaže da je to govorio i na Glavnom odboru.

Na pitanje što je rješenje, odgovara da se unutarstranački izbori održe do kraja rujna.

- Pozivam stranačke kolege da ne žure, da dobro razmisle o tome kakav treba biti novi predsjednik SDP-a - kazao je Peronja i dodao da novi šef stranke mora imati dobar tim.

- No, predsjednik je osoba koja vodi stranku i koju će birači sutra percipirati kao nekoga tko može ili ne može voditi Vladu. To je osnovni kriterij. Plenković jednako HDZ. Milanović je ostvarivao pobjede dobrim dijelom na račun svog imena, što se pokazalo na predsjedničkim izborima. Vođa je taj koji ljude motivira na izlaznost - kaže načelnik Jelse.

Na pitanje što misli o kandidaturi Peđe Grbina, odgovara kako s njim godinama dijeli politička razmišljanja i da puno komuniciraju.

- Nemam razloga ne podržati Peđu, ali to uvelike ovisi o ljudima s kojima misli stvarati novi SDP. Treba vidjeti hoće li biti još kandidata. SDP ima 80-ak jakih i uspješnih gradonačelnika i oni će biti odlučujući faktor u izboru novog predsjednika SDP-a - zaključio je Peronja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:23