NEOČEKIVANI SPOJ

SDP-ovac Kolar i HDZ-ovac Jelić udružili akademske snage, zajedno će predavati Menadžment u politici

Dvojica iskusnih političara na jesen će ideološke razlike staviti na stranu i političarima u tandemu predavati Menadžment u politici
Željko Kolar i Damir Jelić
 Damir Krajac/Goran Mehkek/Cropix

Jedan je SDP-ovac i dugogodišnji župan krapinsko-zagorski, a drugi je bivši HDZ-ovac i karlovački župan koji se nedavno povukao iz politike jer je, navodno, bio malo suviše desno za šefa Andreja Plenkovića. Iako na suprotnim krajevima političkog spektra, SDP-ovac Željko Kolar i demokršćanin Damir Jelić, kako doznajemo, sada udružuju akademske snage.

Naime, dvojica iskusnih političara na jesen će ideološke razlike staviti na stranu i "političarima koji žele znati više" u tandemu predavati predmet Menadžment u politici u sklopu nove Političke akademije Visoke škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays.

Program je, kako piše na web stranicama Bernaysa, namijenjen gradonačelnicima, načelnicima, županima, pročelnicima, saborskim zastupnicima, predsjednicima gradskih vijeća i četvrti, ali i "drugim dionicima političkog života u Hrvatskoj koji imaju želju i potrebu proširivati svoje znanje". Tu će učiti kako voditi političke kampanje, koje komunikacijske strategije koristiti, što je to krizni menadžment, kako donositi odluke i biti lideri... Kolar i Jelić zajedno će, u sklopu tog programa, izvoditi predmet Menadžment u politici koji bi se od jeseni trebao održavati svake subote, deset subota zaredom, ukupno 40 predavanja. Ukupna je cijena programa Političke akademije 12.000 kuna.

image
Željko Kolar
Damir Krajac/Cropix

Na pitanje kako je došlo do neočekivanog spoja dojučerašnjih političkih rivala i hoće li biti svjetonazorskih prijepora na kolegiju, Damir Jelić odgovara:

- Nikako, nećemo mi ulaziti u dubinska stranačka promišljanja. Ja ne bježim od svojih demokršćanskih uvjerenja, ali teorija je nepobitna. Tu neće biti nikakvih ideoloških problema jer menadžment to ne poznaje. U svakom je upravljanju bitno poslušati uspješne priče, a Kolar je uspješan jer ga ljudi biraju.

Dodaje da je u međuvremenu stekao i status doktora znanosti pa će njegova domena biti teme kao što su političko liderstvo, strateško komuniciranje i vođenje kampanja.

- Već postoje školovanja i političke akademije unutar stranaka, i to je dobro, ali ovo je jedna univerzalna razina. Što više različitih tipova i ideja, tim bolje - govori, priznajući da je u profesionalnom smislu puno naučio od profesora Velimira Sriće iako nisu politički istomišljenici.

Željko Kolar, od 2013. župan krapinsko-zagorski, kaže kako je primijetio da među političarima nedostaje konkretnog znanja.

- Lako je političarima koji su u velikim strankama koje imaju svoje stranačke akademije, ali vidite da sada dolazi puno političara koji su nezavisni i njima nedostaje nekih osnovnih znanja - ističe Kolar.

Kako kaže, da je riječ bila o ideologiji, ne bi niti pristao biti predavač na programu.

- Na lokalnoj razini ideologija i nije toliko bitna, važni su projekti, a to će biti moj posao, ispričati kako ide put od ideje, razvoja projekta, do realizacije - navodi Kolar, dodajući da će govoriti na konkretnim primjerima, recimo projektu inkubatora za startupe što je i sam realizirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:06