UNUTARSTRANAČKI IZBORI

SDP-ovci diljem države biraju nova lokalna vodstva: Najzanimljivije utrke u Zagrebu, Rijeci i Splitu

Najzanimljiviji će biti izbori u Gradu Zagrebu gdje se za predsjednika(cu) natječe više kandidata.

Peđa Grbin

 Boris Kovacev/Cropix

Od 9 sati počela su se otvarati birališta u SDP-ovim organizacijama diljem Hrvatske na kojima članovi stranke biraju nova vodstva u oko 350 organizacija. Biraju se predsjednici županijskih, gradskih i općinskih organizacija, te njihovi županijski, gradski i općinski odbori. Izbori se održavaju u skladu sa Statutom SDP-a prema kojem se unutarstranački izbori trebaju održati u roku od šest mjeseci po održavanju lokalnih izbora.

Najzanimljiviji će biti izbori u Gradu Zagrebu gdje se za predsjednika(cu) natječe više kandidata. Među njima je profesor radnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Viktor Gotovac o kojemu se govori kao kandidatu kojeg podržava stranačko vodstvo, zatim bivši zastupnici u Skupštini Grada Zagreba, Davor Liović i Matej Mišić, potom vlasnik gamer studija Aleksandar Gavrilović i bivša glasnogovornica SDP-a Danica Juričić.

U Zagrebu su birališta otvorena do 19 sati, a rezultati izbora trebali bi se znati već u 20 sati. Osim predsjednika i članova gradskog odbora, u Zagrebu se biraju predsjednici i članovi mjesnih odbora u 17 mjesnih organizacija raspoređenih po gradskim četvrtima. Izbori u Zagrebu su posebni po tome što se radi o najvećoj organizaciji, a novo vodstvo se bira nakon što je cijela organizacija bila raspuštena, a iz nje je izbrisan veći broj članova uključujući nekoliko saborskih zastupnika i bivšeg predsjednika organizacije Gordana Marasa.

Zanimljivi su i izbori u Primorsko-goranskoj županijskoj organizaciji gdje se sučeljavaju Vojko Braut, kandidat aktualnog župana Zlatka Komadine koji se sprema za političku mirovinu i Ivica Lukanović, bivši gradonačelnik Kastva i poduzetnik koji je bliži s aktualnim vodstvom i predsjednikom stranke, Peđom Grbinom.

Dodatnu zanimljivost izborima u Splitsko dalmatinskoj županijskoj organizaciji SDP-a dao je Ranko Ostojić koji je prigovarao na iznos članarine koji plaća njegov protukandidat, načelnik općine Jelsa, Nikša Peronja. Čak je prijetio i izlaskom iz izborne utrke. Na kraju se o problemu članarine izjasnila Statutarna komisija SDP-a koja je Peronji dala za pravo, a Ostojić je ipak ostao u izbornoj utrci.

Izbori za vodstvo Međimurske županijske organizacije SDP-a su se odgodili i to jer se nakon uhićenja i ostavke Matije Posavca s mjesta župana ponavljaju izbori. Kako su izbori za župana u nedjelju, SDP-ovci su procijenili da ne trebaju dan prije njih održavati svoje unutarstranačke izbore.

Na svim izborima vrijede ista pravila, za pobjedu u prvom krugu kandidat za predsjednika organizacije treba osvojiti više od 50 posto glasova. Ako nitko ne osvoji taj postotak, dva kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji će se održati za tjedan dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 06:01