PRIHVAĆENA REZOLUCIJA

SDP-ovci iz Zagorja se hvale da je to najsigurnije mjesto za žene, no u priči postoji ogroman problem

Evidentirano je 16,7 posto više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji (1257) u Hrvatskoj u odnosu na isto razdoblje 2022., kada je bilo 1077 žrtava

Zagorski župan Željko Kolar i šef lokalne SDP-ove organizacije Siniša Hajdaš Dončić kažu da je njihova županija prihvatila europsku rezoluciju Sigurno mjesto za žene

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Zagorje je najsigurnije mjesto za žene u cijeloj Hrvatskoj. Tvrde to SDP-ovci koji su na vlasti u Krapinsko-zagorskoj županiji, župan Željko Kolar i šefovi lokalne SDP-ove organizacije Siniša Hajdaš Dončić i Marko Vešligaj hvaleći se da je njihova županija prihvatila europsku rezoluciju Sigurno mjesto za žene i time "postala prva županija koja se obvezala učiniti još više protiv nasilja nad ženama, diskriminacije i seksizma".

No, dok oni poručuju da Zagorke uživaju najveću zaštitu, službene evidencije kaznenih djela govore da u cijeloj Hrvatskoj raste broj kaznenih djela nasilja u obitelji, broj djela koja se čine nasilničkim ponašanjem na štetu bliskih osoba, a tu spadaju tjelesne ozljede od šamara i masnica do teških tjelesnih ozljeda, prijetnji i nasilja u obitelji i ubojstava. Krapinsko-zagorska županija nije nikakav izuzetak, nego je i u Zagorju nastavljen trend porasta broja kaznenih djela nasilničkog ponašanja prema bliskim osobama, pri čemu su i dalje u velikoj većini žrtve žene.

Žrtve 87% žene

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) je do srpnja ove godine u cijeloj Hrvatskoj evidentiralo 16,7% više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji (njih 1257) u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, kada je bilo 1077 žrtava.

Osim toga, u sedam mjeseci ove godine bilo je i 20,9% više djela koja se najčešće čine nasilničkim ponašanjem prema bliskim osobama (tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede, prijetnje i nasilje u obitelji, uključujući ubojstva).

Među žrtvama nasilja u obitelji 87 posto su žene (do srpnja ih je bilo 1094), a u istome postotku žene su bile žrtve nasilja i godinu prije.

Povoljniji trend zabilježen je u odnosu na prekršaje nasilja u obitelji, gdje je broj žrtava prekršaja smanjen za 0,5% (bila je 4771 žrtva u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na 4748 žrtava u istom razdoblju 2022.). Pozitivan je i podatak da je manje žena koje su ubile bliske osobe. U sedam mjeseci ove godine ubijeno ih je šest, a u istom razdoblju lani ubijeno ih je bilo 10.

U Zagorju ove godine, kao ni prošle, u prvih sedam mjeseci nije bilo žena kojima su bliske osobe oduzele život, ali je zato zabilježeno 6,4 posto više nasilja u obitelji (bilo je 50 žrtava, od čega su 44 žene).

U porastu je i broj djela nasilničkog ponašanja prema bliskim osobama, i to za 5,5 posto. Kao i u cijeloj državi, u Zagorju je također zabilježeno manje prekršaja nasilja u obitelji, i to za čak 15,3 posto (do srpnja ove godine bilo je 238 žrtava, a u istom razdoblju lani 281).

Edukacija

Župan Kolar kaže da Krapinsko-zagorska županija već godinama intenzivno radi na pomoći ženama žrtvama nasilja, pa ističe da financira SOS telefon i Savjetovalište za žene, smještaj žrtava u sigurnoj kući koja je na privremenoj lokaciji dok se gradi nova sigurna kuća, akciju "I tebe se tiče", a još je takvih akcija. - Stoga je ovo bio logičan slijed borbe Krapinsko-zagorske županije protiv nasilja nad ženama - poručio je župan.

Ravnopravnost žena i muškaraca jedna je od temeljnih vrijednosti EU, kažu SDP-ovci iz Zagorja s porukom da nasilje nije dovoljno samo osuditi, nego se mora raditi na edukaciji, senzibilizaciji i stvaranju okruženja gdje se žene osjećaju sigurno, te jednako cijenjeno i poštovano.

NOVI POČETAK

Gradi se sklonište za žrtve nasilja

Krapinsko-zagorska županija provodi projekt "Novi početak" financiran iz EU. Radi se o uspostavi skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji.

Vrijednost projekta je 1,543.051 euro bespovratnih sredstava, a Krapinsko-zagorska županija je za građevinske radove na skloništu i savjetovalištu osigurala dodatnih 331.807 €.

Osim skloništa, žrtvama nasilja se pruža sustav podrške, savjetovanja i pomoći.

Nakon izlaska iz Doma korisnici mogu šest mjeseci provesti u stanu koji im je dan na korištenje, a uz podmirenje svih troškova imaju i savjetodavnu podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:15