BRZA REKACIJA

SDP-ovci pripremili amandman na Zakon o obnovi: ‘Treba je u cijelosti financirati država‘

‘Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija za koje je proglašena katastrofa su se i prije potresa nalazile u teškoj situaciji‘
Peđa Grbin
 Bruno Konjevic/Cropix

Želeći da Sisku, kao i ostalim mjestima u Baniji pogođenima razornim potresom, obnovu sto posto financira država, SDP-ovci su pripremili i objavili na društvenim mrežama amandman koji će podnijeti na Zakon o obnovi.

Amandman se odnosi na članak 5. stavak 2. koji govori o izvorima sredstava za konstrukcijsku obnovu potresom porušenih građevina u Zagrebu, Zagrebačkoj i Krapinsko zagorskoj županiji. SDP-ovci tu dodaju "da će za Sisačko-moslavačku županiju i Karlovačku županiju Republika Hrvatska osigurati sredstva u državnom proračunu u visini od 100 %.“

- Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija za koje je proglašena katastrofa su se i prije potresa nalazile u teškoj ekonomskoj, socijalnoj i demografskoj situaciji - započinje obrazloženje SDP-ova amandmana.

Ukazuje se na to kako je Sisačko moslavačka županija svrstana u najnerazvijenije jedinice područne (regionalne) samouprave te sukladno članku 36. Zakona o regionalnom razvoju, kao županija u cjelini stječe status potpomognutog područja.

- Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 2019. na području Sisačko-moslavačke županije broj stanovnika iznosio je 145.904 dok je 2017. iznosio 152.546 iz čega je vidljivo da se u samo dvije godine na tome području broj stanovnika smanjio za njih 6.642. Nadalje, od 2017. s toga područja odselilo se 11.895 stanovnika - nastavlja se u obrazloženju SDP-ova amandmana kojim se želi spriječiti Vlada u namjeri da obnovu potresom srušenih objekata u Sisku u 60 postotnom iznosu financira država, u 20 posto županija, te u 20 posto vlasnici nekretnina. Ovakav plan prema riječima gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček značio bi praktično onemogućavanje obnove Siska jer bi obnovu trebali financirati umirovljenici i građani koji su ionako opterećeni kreditima i ovrhama. Problem je i što je vrijednost nekretnina u Sisku višestruko manja nego u Zagrebu, a obnova košta jednako.

SDP-ovci ističu da se i na području Karlovačke županije broj stanovnika smanjuje, a za obje županije prisutni su i drugi negativni pokazatelji i kretanja, primjerice kontinuirani negativni prirast stanovništva.

- Demografski činitelji su, u dugom roku, najznačajnija odrednica i gospodarskih kriterija, a demografski pokazatelji su za obje županije negativni te se nameće potreba poduzimanja svih raspoloživih mjera i radnji kako bi se ostvarilo zadržavanje, odnosno povratak raseljenog stanovništva kao i potaknulo naseljavanje tih županija - ističe se u amandmanu te podsjeća i na teške posljedice koje je na tome području ostavio Domovinski rat.

- Sukladno Zakonu o potpomognutim područjima cilj upravljanja razvojem potpomognutih područja je pridonijeti njihovu gospodarskom i svekolikom razvoju u skladu s njihovim posebnostima i načelima zakona kojim se uređuje regionalni razvoj Hrvatske dok je Republika Hrvatska, uz jedinice područne (regionalne) samouprave i jedinice lokalne samouprave dužna osiguravati pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala. Vodeći računa o takvom stanju stvari, a u kontekstu financiranja obnove, obnovu na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije treba u cijelosti financirati Republika Hrvatska. Na taj način Republika Hrvatska preuzela bi svoje obveze kao socijalna država sukladno Ustavu i brigu za gospodarski razvitak svih njezinih krajeva - zaključuje se u SDP-ovu amandmanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:08