HITNA PROCEDURA

SDP-OVCI STALI UZ BIVŠEG KOLEGU Unatoč žestokom protivljenju Arsena Bauka podržat će Mrsićev prijedlog zakona o pobačaju

Ilustracija
 Danijel Soldo / CROPIX

Unatoč izričitom zahtjevu predsjednika Kluba SDP-a, Arsena Bauka da ne daju potporu hitnom postupku za prijedlog zakona kojim se regulira pravo na prijevremeni prekid trudnoće, dok Klub o tome ne donese odluku, SDP-ovci su ponovo podržali bivšeg kolegu Miranda Mrsića i podržali da se njegov zakonski prijedlog o pobačaju uputi u hitnu saborsku proceduru.

Potpise za raspravu o zakonu po hitnoj proceduri dalo je 40 zastupnika, a među SDP-ovcima Nenad Stazić, Saša Đujić,Franko Vidović, Vedran Babić, Gordan Maras, Marija Alfirev, Sabina Glasovac, Domagoj Hajduković, Stjepan Kovač, Marko Vešligaj, Alen Prelec, Damir Mateljan, Predrag Matić, Siniša Varga, Peđa Grbin, Marta Luc Polanc, Ranko Ostojić, Igor Dragovan, te Damir Tomić. Podržali su ga i neovisni Tomislav Žagar i Bojan Glavašević, Silvano Hrelja (predsjednik HSU), bivši Mostovac Vlaho Orepić, svi HSS-ovci, Mostovska Ivana Ninčević Lesandrić, zastupnici Glasa, Furio Radin, IDS-ovci i SDSS-ovi zastupnici.

Mrsić traži da se njegov zakon raspravi u hitnoj proceduri kako bi se ispoštovao rok koji je Ustavni sud dao za donošenje novoga zakona, a on istječe 21. veljače ove godine. Zakon bi se zvao Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Prema Mrsićevom prijedlogu zakona sprječavanje začeća, sterilizacija (do 35 godine trebalo bi ju odobriti posebno povjerenstvo) i namjerni prekid trudnoće morali bi biti besplatni, odnosno na trošak HZZO-a.

Smatrajući da posebnu pažnju treba posvetiti seksualnom i reproduktivnom zdravlju, posebno mladih, zakonom bi se Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo obrazovanja obavezali na izradu programa edukacije, očuvanja i unaprjeđenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Mrsić bi, nadalje, zakonom propisao da se postupci sterilizacije i pobačaji mogu obavljati samo u bolnicama koje su u ugovornom odnosu s HZZO-om.

Bitno je i što bi drugačije odredio rokove do kojih se može izvršiti pobačaj, a to bi bilo do 12. tjedna gestacije. Zahvat bi se obavio odmah nakon razgovora s ginekologom, a Mrsićev zakon ne predviđa period obaveznog mirovanja (nekoliko dana da žena može još dodatno razmisliti). Predvidjeli bi se i razlozi zbog kojih bi se pobačaj mogao izvršiti i nakon navršenih 12 tjedana gestacijske dobi.

- Obzirom da se ovdje radi o medicinskom zahvatu na koje žene imaju pravo smatramo da je potrebno i to pitanje riješiti ovim zakonom. Prema prijedlogu Zakona zdravstvena ustanova dužna je osigurati izvođenje ovog zahvata i dužna je zaposliti najmanje jednog liječnika specijalistu za ženske bolesti i porode koji nije izjavio priziv savjesti. Ukoliko to ne učini zakonom je zapriječena kazna od 500 000 kn. Također je zdravstvena ustanova prilikom zapošljavanja liječnika specijalista za ženske bolesti i porode dužna pribaviti stav zaposlenika o namjernom prekidu trudnoće - stoji u Mrsićevom zakonskom prijedlogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:35