PREGOVORI IDU DALJE

SDP-ovci UVJERENI DA ĆE NOVA VLADA BITI FORMIRANA BRZO NAKON NOVE GODINE 'Ljudima iz Mosta je laknulo nakon što smo potpisali'

'Oni su muljali cijelo vrijeme, a ljudima iz Mosta je laknulo nakon što smo mi potpisali sporazum'
 Goran Mehkek / CROPIX

SDP se u 12 sati sastaje na Iblerovom trgu, a u 14 sati nastavljaju se razgovori s Mostom u središtu te stranke u Smičiklasoovj ulici, doznajemo od izvora iz SDP-a. Most je i sinoć nakon sastanka održao sjednicu Nacionalnog vijeća, koja je nastavljena danas u 11 sati.

Nije još sigurno tko će biti na tim pregovorima, a možda, kaže nam jedan sudionik sinoćnjih razgovora, ovaj put dođe i Vesna Pusić, predsjednica HNS-a.

SDP-ovci se jutros osvrću na sinoćnji sastanak i tvrde da je Zoran Milanović prvi Petrovu rekao DA i potpisao sporazum, Karamarko je cijelo vrijeme šutio i tek nakon Milanovićevog pristanka pojasnio je zašto on ne može to potpisati, a praktički je rekao sve ono što je nakon tog sastanka novinarima izjavio - da je sporazum nejasan i da ga je Predsjedništvo odbilo.

- Da je Milanović rekao NE, Karamarko bi rekao DA. Oni su muljali cijelo vrijeme, a ljudima iz Mosta je laknulo nakon što smo mi potpisali sporazum - dojam je u vrhu SDP-a.

Nakon što je Karamarko odbio sporazum, HDZ-ova delegacija pristojno se pozdravila sa sudionicima sastanka.

Ako se SDP uspije dogovoriti s Mostom, Vlada bi, prema nekim tumačenjima, bila redizajnirana, s dva do tri ministarstva manje. Ako, primjerice, umjesto 20 bude 18 ministarstava, SDP bi imao devet mjesta, Most premijera i tri ministarstva, HNS bi imao jedno ministarstvo manje nego dosad, odnosno tri, jedno ministarstvo bi vjerojatno imao IDS, jedno Laburisti, a jedno do dva ministarstva bi držale nestranačke osobe. Zoran Milanović u toj bi računici vjerojatno bio predsjednik Sabora. Ali to su zasad samo predviđanja, jer će se o podjeli resora tek razgovorati na daljnjim sastancima s Mostom.

Ono što je sigurno, barem kada je SDP u pitanju, do utorka će se znati tko će biti mandatar. U koaliciji Hrvatska raste htjeli bi da to bude Božo Petrov, jer on ima neki izborni legitimitet. A ono što sada slijedi, jest pisanje programa Vlade i dogovor oko reformi, a podloga za to su odgovori koje je kolicija Hrvatska raste poslala Mostu.

Novu Vladu, kako procjenjuju u SDP-u, mogli bi imati u prvom tjednu iza Nove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:44