EU IZBORI

SDP-ovi KANDIDATI ZA EUROPSKI PARLAMENT NEGODUJU ZBOG BERNARDIĆA KOJI IH STALNO PRATI U KAMPANJI Strahuju od ličkog scenarija i izbornog debakla

“Bernardićev utjecaj sigurno nije pozitivan, rejting mu je bitno lošiji od rejtinga SDP-a”, kaže jedan od kandidata
 Boris Kovačev / CROPIX

Dio SDP-ovih kandidata za Europski parlament, i to onih koji su politički etablirani i poznati široj javnosti, suočava se s vrlo ozbiljnim problemom koji bi ih mogao pratiti kroz cijelu kampanju, a ne znaju kako ga riješiti. Više njih nam je povjerilo da im je problem predsjednik stranke Davor Bernardić koji ih poput sjene prati na skupovima koji se održavaju u sklopu pretkampanje za europarlamentarne izbore.

Imena na listi

- Davor Bernardić koristi kampanju kako bi pokazao jedinstvenost stranke pod njegovim vodstvom. On se pojavljuje na skupovima, govori o čemu želi i koliko želi. Oni koji ga podržavaju smatraju da je to u redu, no masa nezadovoljnih u stranci to vidi kao Berin pokušaj da prikaže da su svi uz njega.

No, činjenica je da pored njega kandidati padaju u drugi plan - kaže nam jedan od SDP-ovih kandidata za zastupnike u Europskom parlamentu i priznaje da ni sam ne zna kako se postaviti u toj situaciji. Napominje da se pribojava da bi im Bernardićevo prisustvo moglo odvratiti dio birača, tim prije što je rejting Davora Bernardića bitno lošiji od rejtinga SDP-a, ali ne može reagirati. - Ovo je kampanja i ne mogu se raditi incidenti. Ne mogu se u kampanji ograđivati od predsjednika stranke - kaže ovaj naš sugovornik.

Druga osoba također kaže da često razmišlja o utjecaju predsjednika SDP-a na ishod kampanje.

- Njegov utjecaj sigurno nije pozitivan, samo se pribojavam da nije takav da bi nas mogao povući na dno - kaže i napominje da Bernardić stalno na skupovima forsira nacionalne teme.

- Bero dođe na skup, gurne se u prvi plan, odgovara na pitanja, pozdravlja se s ljudima, a kandidati čija su imena na listi uopće ne dolaze do izražaja - govori drugi SDP-ov kandidat.

Personalna kampanja

SDP-ovci koji bi bili puno sretniji kada im predsjednik stranke ne bi pomagao u kampanji govore da se pribojavaju ličkog scenarija na europarlamentarnim izborima. Ističu tako da je tijekom kampanje za nedavne prijevremene izbore u Lici Bernardić bio jako angažiran, da je stalno obilazio teren i odlazio na skupove, a na kraju je SDP doživio potpuni debakl. U prethodnom sazivu Skupštine Ličko-senjske županije imali su tri zastupnika, a na prijevremenim izborima nisu osvojili ni jedan mandat.

- SDP nikad nije dobro stajao u Lici, a osim toga na izborima je dominirao sukob između HDZ-a i njihovog bivšeg predsjednika ličkog HDZ-a Darka Milinovića - kaže nam osoba iz SDP-ova stožera za europarlamentarne izbore i naglašava kako bi kandidati kojima Bernardić smeta u kampanji morali voditi računa da su se, u prvom redu zahvaljujući njemu, uopće i našli na listi.

Nezadovoljni kandidati kao problem navode i nemogućnost vođenja personalne kampanje.

- Stranka nije izdvojila sredstva svakome od nas za personalne kampanje. Takve si kampanje mogu priuštiti samo Tonino Picula i Biljana Borzan. Mi ostali smo bačeni u arenu bez štita - kaže sugovornik i navodi da je svjestan i Bernardićeve pozicije kojemu bi se sigurno prigovorilo i da ne sudjeluje u kampanji.

Franko Vidović će biti imenovan povjerenikom za Liku

Nakon debakla na prijevremenim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije Predsjedništvo SDP-a imenovat će Franka Vidovića povjerenikom za Liku, koji tamošnju organizaciju treba pripremiti za unutarstranačke izbore.

Na izborima za Županijsku skupštinu, koji su održani 10. ožujka, za SDP je glasao samo 851 birač (3,9 posto) i stranka je ostala bez predstavnika u Skupštini. Na prethodnim izborima u svibnju 2017. godine ličkom SDP-u podršku je dalo 2650 birača (10,5 posto) i imali su tri predstavnika u Skupštini. Odmah nakon objave izbornih rezultata predsjednik tamošnje Županijske organizacije, Tomislav Zrinski, dao je ostavku, čime je zaokružen ciklus žestokih unutarstranačkih obračuna.

Zrinski spada u stranačku struju blisku predsjedniku stranke i upravo je on potaknuo suspenziju četvorice članova Predsjedništva SDP-a koji su zatražili Bernardićevu ostavku: Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića. Nakon toga je Zrinski raspustio stranačku organizaciju u Gospiću na čelu s Nikolom Marasom, i to tri dana nakon što je SDP Gospić dao podršku suspendiranoj četvorci. Maras je zatim izbačen iz SDP-a. (I. Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:16