StoryEditor
'PREMALO SE TESTIRA'

SDP-OVI LIJEČNICI POZIVAJU NA HITNO TESTIRANJE MEDICINSKOG OSOBLJA 'Napravimo korona free zone u bolnicama gdje ćemo moći kvalitetno liječiti ljude'

 Milivoj Keber, Goran Mehkek / CROPIX

SDP-ovi liječnici, Rajko Ostojić, Danko Velimir Vrdoljak i Saša Srića pozivaju na hitno testiranje svog osoblja u zdravstvenim ustanovama i ponovo upozoravaju da se u Hrvatskoj provodi vrlo malo testova na COVID-19.

- Nema mjesta panici, jer panika uzrokuje to da virus može brže prodrijeti u organizam. Kao liječnik vam poručujem, vodite računa o sebi, o svojoj obitelji, ostanite doma i brinite o najosjetljivijima na infekciju. Kao političar, ukazujem na to da postoje dva pristupa epidemiji. Hrvatska se odlučila za tzv. puzajuću epidemiju, defanzivan pristup, iako sad već prelazi u aktivan napad na bolest.

Šteta što to nismo napravili ranije. Ukazujemo na to već tjednima, kao i WHO – testirajte, testirajte, testirajte! Ono što moramo odmah je testirati svo medicinsko, zdravstveno i nezdravstveno osoblje, hitno u bolnicama u kojima se virus već pojavio, kako bi isključili one koji su potencijalno zaraženi – kazao je bivši ministar zdravstva Rajko Ostojić.

Po njegovoj tvrdnji je posljedica neprikladnog ponašanja nekih dužnosnika činjenica da su građani pohrlili u ljekarne po zaštitnu opremu što je pogodovalo pojavi ratnog profiterstva protiv kojeg se, kazao je Ostojić, moramo boriti odmah, kao i protiv onog koje se pojavilo i na potresom pogođenim područjima, od strane nekih statičara i procjenitelja.

- Napravimo korona free zone u bolnicama gdje ćemo moći kvalitetno liječiti ljude. Ne smijemo dopustiti da ljudi, djeca, više umiru od drugih bolesti zbog ove epidemije. Moramo u potpunosti zaštititi dijelove KBC-a, osigurati domove zdravlja. Ovo je rat protiv virusa, borimo se svim sredstvima – nastavio je Danko Velimir Vrdoljak.

Saša Srića je dežurajući u hitnoj ambulanti sagledao izazove sustava te je pozvao građane da dolaze samo u hitnoj situaciji.

- Bitno je sačuvati ljudstvo, kako bi sačuvali zdravstveni sustav. Građani mogu pozvati liniju 0800 9999 gdje se javljaju liječnici obiteljske medicine i daju potrebne informacije. Važno je reći i da imamo manjak zaštitne opreme koja se mora osigurati svom zdravstvenom osoblju – ustvrdio je Srića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 08:06