STRANKA NA KOLJENIMA

SDP-ovi prvoborci trgaju članske iskaznice: ‘Generali nikad ne likvidiraju vlastitu vojsku!‘

Kritičari Peđe Grbina ne vjeruju mu kad kaže da nema drugog načina nego raspustiti stranačke organizacije i tako riješiti problem
Peđa Grbin
 Damjan Tadic/Cropix

Predala sam istupnicu. Nisam više članica SDP-a. Članstvo stranke je vojska, a generali nikad ne likvidiraju svoju vojsku!"

Tako je Željka Antunović reagirala na odluku SDP-a o raspuštanju stranačke organizacije u Zagrebu. Antunović, bivša potpredsjednica Vlade i ministrica obrane, još prije 13 godina podnijela je ostavku na mjesto zamjenice predsjednika SDP-a nezadovoljna radom tadašnjeg predsjednika Zorana Milanovića - i čini se da od tada i datiraju frakcijski ratovi.

Razgovori s članovima

"Puno se toga dugo skupljalo, a konačna točka na i je to što ne mogu gledati kako vrh stranke omalovažava članstvo, pogotovo ono koje je dalo značajan doprinos radu SDP-a", pojasnila je Antunović. I nije jedina koja se oprašta ovih dana od SDP-a. Kritičari Peđe Grbina ne vjeruju mu kad kaže da nema drugog načina nego ovako riješiti probleme u funkcioniranju s kojima se gradska organizacija nosi dugi niz godina i da se prvenstveno odnosi na one koji SDP smatraju servisom za zapošljavanje. Njegove tvrdnje da se "ne prestaje biti članom automatski nego protekom roka od 45 dana u kojemu će se obaviti vrlo široki razgovori s članicama i članovima" komentiraju: nije šija nego vrat.

image
Željka Antunović
Davor Pongracic/Cropix

Marko Melčić, bivši dugogodišnji direktor zagrebačke Čistoće, kratko je obznanio na Facebooku:

"Cijepio sam se dva puta, upisivati se u stranku neću dva puta. Ostajem ljevičar bez Peđe". Mladen Pejnović koji je prošao put od predsjednika Saveza socijalističke omladine koja je izdavala Polet do moskovskog predstavnika Astre i predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, ostavio je isto poruku:

"Izbaci, budite sigurni: niti ću žaliti niti se ponovno upisivati. Nisam inferioran ni pred kime u SDP-u da bih postupio drugačije. Razmislio sam dobro i to je to."

Pejnović za Jutarnji pojašnjava: "Mogu me slobodno izbaciti. Ovo što rade ne korespondira s politikom 21. stoljeća. Stranka koja bi trebala biti online i uključivati tisuće ljudi u raspravu bavi se osnivanjem Povjerenika. Pa zadnji put je to napravila Komunistička partija u Dalmaciji i Slavoniji krajem Drugog svjetskog rata, to čak ni Savez komunista nije imao!" On potez vodstva ocjenjuje kao "nedostatak moći da se artikuliraju prave stvari" i na koncu dodaje:

"Ako me zamole, možda i ostanem, ali da bih išao nekome na razgovor - ne dolazi u obzir".

Dublji problemi

Premda se kriza u SDP-u prikazuje kao konačni obračun Grbina s Davorom Bernardićem, naši sugovornici koji sebe opisuju kao antibernardićevce tvrde da su problemi dublji. Grbinov argument da je to razlaz s onima koji su stranku pretvorili u svoj servis smatraju cinizmom jer u njegovom potezu vide baš to: da začepi usta stranačkoj opoziciji i "uhljebi" Joška Klisovića za novog šefa zagrebačke organizacije, što, napominju, ne bi moglo proći bez brisanja i prepariranja članstva. Zahvaljujući suradnji s Možemo! i mogućnosti da SDP ima svog predsjednika Skupštine, Grbin će sad uvjeravati članstvo da je Klisovićev kolosalni poraz zapravo uspjeh.

"Evo, pozvali su me na specijalni raport, povjerenik za Zagreb Davor Terzić, Ivan Račan i Davor Nikolić, 'prinudni upravitelj SDP-a za Gornji grad i Medveščak', premda je Nikolić s Trešnjevke i ne zna kakvo je stanje kod nas, a donosit će odluke o tome tko je podoban", ispričao nam je anonimno jedan SDP-ovac.

"Ne mogu shvatiti da sin radi sve suprotno od onoga što je zagovarao njegov otac Ivica koji je razvijao demokraciju", govori nam.

Drugi, pak, dodaje: "SDP je postao prva stranka u Hrvatskoj koja se bori da ima što manje članova!".

To je Ivan Račan ironično komentirao:

"Postoji i teorija da je zemlja ravna ploča", a potom: "Razumijem da sam svima meta, a meta sam zato što sam dobio najviše glasova u izboru za vodstvo stranke. GO kontaminiran je nezadovoljstvom i sukobima koji traju više od desetljeća. Svu energiju trošimo na svađe. To je dovelo do toga da se bavimo sobom umjesto programom. Moramo izaći iz toga kako bi se mogli dogovarati oko istog cilja."

Račan na opasku da vlada uvjerenje da se ne radi samo o sukobu Grbin-Bernardić uzvraća: "Postoje oni koji žele graditi ili razarati. Ako žele razarati - ne mogu ostati u SDP-u!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:06