OŠTRA RASPRAVA

SDP-ovka emotivnim govorom zaradila pljesak u Saboru: I moja kći je dijete iz epruvete

Oporba se odlučno protivi Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji koji predlaže Kukuriku Vlada. Kosor: Ja sam odrasla bez oca i to mi je cijeli život nedostajalo
Zagreb, 180112.Treca sjednica Sabora RH u novom sazivu zapocela je danas Aktualnim satom, gdje su zastupnici postavljali pitanja predsjedniku Vlade Zoranu Milinovicu i clanovima Vlade.Na slici: Jadranka Kosor.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

NOVO>>>>15:10 SDP-ova zastupnica Dunja Špoljar danas je u saborskoj raspravi o prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji istaknula da je 1997. godine na snazi bio važeći zakon, nikada ne bi imala kćer, pozivajući zastupnike da prihvate predloženi zakon.





"Potpuno je izvjesno kako, da je 1997. bio na snazi važeći tzv. Milinovićev zakon, nje danas ne bi bilo. Da su umjesto svih uzeta samo tri jajašca za oplodnju kako danas dopušta zakon, nje ne bi bilo", poručila je Špoljar u vrlo emotivnom govoru, koji je dočekan burnim pljeskom dijela zastupnika.





Za svoju kćer, koja sada pohađa osmi razred, rekla je da je prohodala s devet mjeseci, rečenice je izgovarala već na prvom rođendanu, zdrava je, ne budi se noću, "ne sanja bijele kute".





"Njezina budućnost potpuno je neizvjesna u ovom trenutku, hoće li odabrati najbolju školu za sebe, hoće li je savladati, hoće li upisati i završiti fakultet, udati se rano ili ne, ostvariti karijeru, biti majka. No, ima mogućnost izbora. Neizvjesno je kako će njezin život teći od sadašnjosti nadalje, ali izvjesno je da smo mi, njezini roditelji izabrali nju, jer smo imali mogućnost i pravo izbora", poručila je SDP-ova zastupnica.





Istaknula je da se od neplodnosti liječila osam godina i ima pravo reći da onaj koji nije upoznao liječenje neplodnosti to ne može razumjeti.





"Ne postoji veće iskušenje za roditelje nego li je takvo liječenje. Zajednica koja to stoički izdrži i ustraje u želji da ima dijete, bez obzira bila ona heterogena, homogena, bračna, izvanbračna, zaslužila je to dijete i takva će zajednica znati cijeniti dijete i kao Božji dar", kazala je Špoljar.





"Prihvatimo ovaj prijedlog zakona u moje ime, u ime moje kćeri, u ime moje obitelji, u ime svih majki djece iz pomognute oplodnje i u ime svih budućih majki iz epruvete i na kraju, ne manje važno, iz razuma", poručila je i apelirala je na zastupnike da predloženi zakon dostojanstveno rasprave.





Dinko Burić (HDSSB) upozorio je, pak, da 12 jajnih stanica, koje predloženi zakon dopušta oploditi, znači 12 novih ljudskih bića, od kojih bi samo dva do tri bila implantirana u tijelo žene, "a ostali idu u zamrzavanje".





"I sam imam četvero djece, Bogu hvala bez MPO-a", rekao je.





I Đurđica Sumrak (HDZ) smatra da se mogućnošću zamrzavanja embrija, odnosno njihovim držanjem u tekućem dušiku na minus 196 stupnjeva Celzijusa, grubo krši temeljno ljudsko pravo na život.





"Zar nešto može imati veću cijenu od ljudskog života? Ne može. Međutim nakon pet godina roditelji moraju sami plaćati, u tom tekućem dušiku na minus 196 stupnjeva, duboko zamrznuto svoje dijete. A što se dešava kada neće, što se dešava nakon 10 godina", upitala je Sumrak.





Za ispravak njezinog navoda javio se Milorad Batinić (HNS), pozivajući HDZ-ovu zastupnicu da se u svom govoru služi stručnim terminima.





"Vi ste kolegice Sumrak govorili da se drži zamrznuto dijete na minus 196 stupnjeva u tekućem dušiku. Ako već koristimo termine neka oni budu stručni da ne bi izazvalo dileme kod onih koji slušaju", rekao je.





Davor Ivo Stier (HDZ) kazao je da predloženi zakon nije izrađen po mjeri parova koji se liječe od neplodnosti, već onih koji su ga pisali, "a koji očito imaju i materijalnih razloga".





U završnom obraćanju prije popodnevne stanke ministar zdravlja Rajko Ostojić naglasio je da, bez obzira na svjetonazorske razlike, misija i njegova i Sabora treba biti "pomoći našem narodu i građanima, pa i u ovoj dijagnozi".





Pojedinačna rasprava o Vladinom prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji nastavlja se nakon stanke.

ZAGREB - Novi Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji izazvao je jutros u Saboru vrlo oštru raspravu. Oporba se odlučno protivi Zakonu koji predlaže Kukuriku Vlada - najspornije su im odredbe kojima se ponovno vraća mogućnost zamrzavanja, ali i uvodi doniranje zametaka, ali i to što bi pravo na oplodnju imale i žene bez partnera.

Nakon četiri godine rigoroznog Milinovićeg zakona nova Vlada predlaže novi koji će ponovno omogućiti zamrzavanje zametaka te oplodnju do najviše 12 jajnih stanica. No, ide i korak dalje u ideološkom smislu jer će pravo na MPO imati i žene bez partnera. Takvu je odrednu najgorljivije branio HNS na čiji je zahtjev ona i unesena u Zakon.

Ostojić: Ponosan sam na Zakon o umjetnoj oplodnji. Kada budete glasovali, sjetite se svih parova koji se liječe. Dajte im sreću

- Nemojte nasjedati na šuplje argumente o pravu djeteta da ima oca i majku. To je čak i morbidno jer bi značilo da dijete koje nema oba roditelja ne zaslužuje da se rodi - upozorio je HNS-ov Igor Kolman. Oštro mu je odgovorila predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

- Tko nam daje pravo da budućem djetetu oduzimamo oca kroz zakon. Kolega Kolman time je prekršio dva Zakona - obiteljski koji propisuje da je brak zajednica muškarca i žene te Zakon o suzbijanju diskriminaciji jer diskriminira muškarce - odgovorila je Kosor. Čak i je i na svom vlastitom primjeru žele pokazati da se djetetu ne smije uskratiti pravo na oca.

- Ja sam dijete koje je odraslo bez oca i cijeli život mi je to nedostajalo - priznala je Kosor.

HDZ-u je sporno to što se, kako tvrde, zamrzavanjem i doniranjem zameci svode na stvar.

- A kada umru roditelji čiji je zametak. Tko odlučuje može li ga se donirati. Ili ako se partneri rastanu i žena primjerice želi donirati zametak, a muškarac ne. Je li i zamateka bračna stečevina koju će trebati podjeliti - pitao je Željko Reiner.

Osim toga zanimalo ga je kako će se kod žena bez muškog partnera utvrditi neplodnost.

- A znamo da je u medicini standard da je par neplodan ako nakon 3 godine redovitih spolnih odnosa nisu začeli dijete - pitao je Reiner. Upozorio je osim toga kako bi zbog nedefiniranosti Zakona na MPO mogle i žene sa 60 godina života.

- Jer u zakonu piše da pravo na MPO na račun HZZO-a imaju žene do 43 godine starosti. Znači da one starije mogu na MPO ako si same plate - objašnjava Reiner.

HDZ također smatra kako nije dobra odredba kojoj se propisuje da dijete začeto MPO-om ima sa 18 godina pravo znati tko su mu biološki roditelji.

- Većina država je za anonimnost donora - upozorio je Reiner. Prema odredbi o poznatom donoru određene rezereve imaju i u HNS-u.

- Spremni smo podržati ovu varijantu, ali ako se ustanovi da pada broj donacija trebamo biti spremni naći drugo rješenje - rekao je Igor Kolman. Narodnjaci također smatraju da ne bi trebalo na 12 ograničavati broj jajnih stanica koji se mogu oploditi.

Vladajući smatraju kako je novi Zakon veliki korak naprijed u odnosu na postojeći jer pomaže svima koji imaju problema s neplodnošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:33