MJESEČNO ISTRAŽIVANJE CROBAROMETAR

SDP pao na 26 posto, ali Milanović se tješi debaklom Tomislava Karamarka: Predsjednik HDZ-a je najnepopularniji političar!

Od očekivanog smanjenja podrške koaliciji puno više čudi sunovrat osobnog rejtinga šefa oporbe
 CROPIX

Za Zorana Milanovića i njegovu Vladu ožujak je mjesec loših vijesti - pesimizam građana je najveći otkad je Kukuriku koalicija preuzela vlast, a najlošiji rejting od početka mandata ima i sam premijer i predsjednik SDP-a kojeg podržava 39 posto birača.

Pokazalo je to istraživanje Crobarometar za ožujak koji provodi Ipsos Puls, a objavljuje Dnevnik Nove TV.

Slaba utjeha Milanoviću, čijem su padu popularnosti zasigurno pridonijele i oštre kritike na račun medija, udruga, profesora iz Vukovine... , može biti jedino to što šef oprobe Tomislav Karamarko stoji puno gore. Njegov je rejting na svega 13 posto, što je čak sedam posto lošije nego prije mjesec dana, a više ga ne podržava niti većina birača HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a je tako u samo deset mjeseci, koliko je na čelu stranke, doslovce ostao bez podrške više od polovice građana. Naime, lani u lipnju, nakon što je preuzeo HDZ, Karamarka je, naime, podržavalo 30 posto građana.

Zaista je nevjerojatno da dok je potpora Vladi iz mjeseca u mjesec u silaznoj putanji istovremeno padaju rejtinizi najvećoj oporbenoj stranci i njezinu predsjedniku koji bi svoju popularnost trebali graditi na nepopularnosti vladajućih.

U ovom trenutku čak 74 posto građana misli da zemlja ide lošim smjerom, a njih samo 17,8 posto misli da zemlja ide u dobrom smjeru. Iako Kukuriku ministri uporno ponavljaju da znaju što rade i da će njihove mjere uskoro početi davati rezultate, građani očito ne misle tako.

U ožujku smo imali najveći postotak pesimizma od dolaska Milanovićeve Vlade kojoj, niti 15 mjeseci od preuzimanja vlasti, vjeruju jedino još birači SDP-a - njih 53 posto misli da zemlja ide u dubrom smjeru. Potezi Vlade već mjesecima imaju slabu potporu građana, pa je tako bilo i u ožujku, kada odluke Banskih dvora nije podržavalo 63,5 posto ispitanika.

Loša situacija u državi odrazila se, naravno, i na rejting najveće vladajuće strake - SDP je pao za još jedan postotni poen u odnosu na veljaču. Dok se kod njih radi o postotku koji je na razini statističke pogreške, kod HDZ-a to nije tako.

Najveća oporbena stranka pala je za 3 posto i danas uživa potporu 17 posto ispitanika. Odluka da iz stranke izbace Jadranku Kosor, ali i to što kao oporba ne nude nikakve prijedloge i na listi za Parlament EU koaliraju s onima koji misle da je Hrvatska samo za Hrvate, očito je utjecala ne samo na Karamarkov nego i na stranački rejting.

Ali je zato nikad jača jedna druga oporbena stranka - Laburiste podržava 11,8 posto, što im je dosad najbolji rezultat.

Iako ih Milanović naziva populistima koji neće dugo trajati, ne treba zaboraviti da se otkad su osnovani penju polako, ali sigurno pa su već dulje stabilna treća stranka. Prvi nakon njih je HDSSB sa 4,4 posto potpore. HNS je čak pet puta slabiji od Laburista - na 2,4 posto.

Najpopularniji političar je i dalje predsjednik Ivo Josipović. Iako već odavno ne prelazi 80 posto kao u neka puno bolja vremena, čvrsto je na 76 posto. Slijedi ga, ali s dosta zaostatka Dragutin Lesar sa 54 posto pa Ivan Grubišić sa 53 posto.

Zoran Milanović je na petom mjestu, a Karamarko tek 12., i to iza šefa HSS-a Branka Hrga i čelnika SDSS-a Milorada Pupovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:17