KLJUČNE PROMJENE

SDP predlaže novi Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji, pravo na nju dobile bi sve žene

Ljudi su osuđeni na privatne klinike, a to košta i oni to ne mogu platiti, o tome govorim i iz osobnog iskustva, kaže Peđa Grbin

Sabina Glasovac i Peđa Grbin

 Damjan Tadic/CCROPIX

SDP je u ponedjeljak u javno savjetovanje poslao izmjene i dopune Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO), kojim bi se to pravo proširilo na sve žene, neovisno o bračnom ili partnerskom statusu te seksualnoj orijentaciji.

Peđa Grbin je podsjetio da je SDP 2012. godine donio zakon koji je otvorio pristup MPO brojnim hrvatskima građankama i građanima, nakon zakona iz vremena HDZ-ova ministra zdravstva Darka Milinovića koji je Hrvatsku vratio desetljećima unazad.

Danas je došlo vrijeme za njegovo unapređenje u dijelu koji se odnosi na napredak medicinske struke, ali i u dijelu koji se odnosi na ispravljanje određenih propusta koje smo tad napravili, rekao je.

"U ovom trenutku do sto tisuća parova u Hrvatskoj ima problema s plodnošću i ne mogu bez medicinske pomoći imati dijete, no nažalost, tek deset posto njih je u određenom obliku tretmana. Razlog tome je što Zakon ne prati dosege medicinske znanosti, a drugi je što Hrvatska u javnoznanstvenom sustavu ne ulaže dovoljno u reproduktivnu medicinu", rekao je Grbin.

Događa se da su ljudi, koji ne mogu svoj reproduktivni problem riješiti putem javnozdravstvenog sustava, osuđeni na privatne klinike, a to košta i oni to naprosto ne mogu platiti, dodao je napomenuvši da o tome govori i iz osobnog iskustva.

Glasovac: ‘Prijedlogom zakona omogućuje se pristup MPO-u svim ženama‘

MPO predstavlja i demografsko pitanje ako se zna da je broj djece rođene u Hrvatskoj prošle godine pao na 34.000, a prije deset godina ih je bila 41.000 te da je četiri posto djece prošle godine rođeno putem nekog oblika MPO, ocijenio je.

Sabina Glasovac je pojasnila da je cilj zakonskog prijedloga ponuditi svim ženama u Hrvatskoj zlatni standard MPO-e.

"Ključne promjene su da ovaj Zakon omogućuje pristup MPO svim ženama, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji ili bračnom, odnosno, partnerskom statusu. To ujedno znači i usklađivanje sa Zakonom o životnom partnerstvu i Obiteljskim zakonom”, najavila je.

Takav standard imaju zemlje poput Francuske, Švedske, Finske, Danske, Velike Britanije, Irske, Belgije, Luksemburga, Španjolske, Nizozemske i Portugala. Riječ je o Zakonu koji nije diskriminatoran prema niti jednoj ženi, a to želimo i u Hrvatskoj, naglasila je.

Zakonom, uz ostalo, predlažemo i da liječenje neplodnosti i postupak MPO o trošku HZZO-a uključuje, kao i dosad, četiri pokušaja intrauterine inseminacije i šest pokušaja izvantjelesne oplodnje, s tim da svih šest mogu biti stimulirani, a ne da dva moraju biti u prirodnom ciklusu, kako je sad u Zakonu, navela je Glasovac.

Također predlažu ukidanje ograničenja kad se radi o oplodnji jajnih stanica koje je sad ograničeno na 12 jajnih stanica kao i da se poveća dobna granica za žene s 42 godine na 45 godina života.

Ovo je velika šansa za mnoge parove, žene, pri čemu mislim i na žene bez partnera i na lezbijske parove, bez diskriminacije i pod jednakim uvjetima, zaključila je Glasovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:05