OPORBA

SDP PREDLAŽE ZAKON PROTIV PROFITERSTVA U KRIZAMA 'Građani su izloženi zlouporabama izvanrednog stanja i arbitrarnim nabijanjem cijena'

 
 Željko Puhovski / CROPIX

SDP je u utorak predstavio Prijedlog zakona o sprječavanju profiterstva u vrijeme elementarnih nepogoda i epidemija kojim bi se Vladi omogućilo da suzbije zlouporabe i da Hrvatsku očuva kao socijalnu državu, a građane zaštitilo od zarađivanja na njihovoj muci u kriznim situacijama.

„Ovaj je zakon usmjeren na očuvanje socijalne komponente Hrvatske, posebice vezane uz stanje kojem su građani izloženi krizom izazvane virusom, a u Zagrebu i potresom. Inspiracija za ovaj zakon je životna. Neke usluge koje su donedavno koštale jedan nečega, danas odjednom koštaju deset, bez jasne ekonomske podloge. Koštaju deset samo zato jer je vrijeme nužde u kojoj građani nemaju izbora, u kojem nema tržišta“ ustvrdio je na konferenciji za novinare Ivo Josipović, predsjednik SDP-ova Savjeta „Naprijed Hrvatska – klub za ljudska prava, demokraciju i društveni razvoj“.

Građani, kazao je, posebice oni slabijeg imovnog stanja, izloženi su zlouporabama izvanrednog stanja, bilo potpuno arbitrarnim nabijanjem cijena, bilo zlouprabom određenih monopola.

Dodao je da se određeni monopoli zloupotrebljavaju, poput dimnjačarske službe oko koje u Zagrebu danas postoje ozbiljna nezadovoljstva zbog iznosa koje traže za rušenje ili uređenje dimnjaka i podsjetio na cijene zaštitnih maski.

Ovlasti Vladi isključivo tijekom trajanja krize

Mjere su vezane isključivo za krizno stanje i ovlasti se daju Vladi isključivo za trajanja krize, rekao je Josipović, pojasnivši da one trebaju pomoći da ne bude zlouporaba.

„Vladi se ovim zakonom omogućava da propiše cijene roba i usluga na razini na kojoj su bile prije krize, ali da naloži korekciju cijena onim gospodarstvenicima koji su formirali cijene roba i usluga zlouporabom kriznog stanja", rekao je.

Također, dodaje, može ukinuti pravo na poticaj onima koji zloupotrebljavaju krizno stanje jer je potpuno moralno i ekonomski nedopustivo da neki gospodarski subjekti dobiju poticaj od države, a onda nabijaju cijene građanima koji ih plaćaju putem državnog proračuna. "Predlaže se i da Vlada može naložiti da se vrati razlika u cijeni do koje je došlo zlouporabom stanja u državi. Takve odluke iza sebe imaju i sankciju za nepridržavanje, riječ je o prekršajnoj odgovornosti, kazneni element nije toliko naglašen nego je riječ o duboko socijalnoj mjeri koja hrvatsko društvo legitimira kao društvo pravednosti“, pojasnio je predložena zakonska rješenja.

Predsjednik SDP-ova Savjeta za politički sustav Josip Kregar naglasio je da se ova situacija koristi da bi se zaradilo na tuđoj muci, a ovaj zakon donosi mjere i mogućnosti da se takvo što spriječi. Ono što je Vlada primijetila prije dva mjeseca ovime dobiva zakonsko utemeljenje, a mi ne želimo slijediti ono što Vlada redovito radi, da prilično diletantski i 'pacerski' pravno regulira situacije, naglasio je.

Josipović: Nije najbolje vrijeme za izbore

Odgovarajući na pitanja novinara o mogućim parlamentarnim izborima u srpnju, Josipović je ocijenio ova situacija koja nije normalna nije najbolje vrijeme za izbore. Čini mi se da je prijetnja drugim valom zdravstvene krize samo izgovor, ali bez obzira na to SDP je maksimalno spreman za izbore i, kada god oni bili, pobijedit će. Istaknuo je i da se moraju stvoriti uvjeti za normalnu, urednu kampanju jer bez toga nema demokratskih izbora. Smatra i da vladajuća garnitura okupira medije zbog krize i situacija u kojoj nemaju svi jednak i zadovoljavajući pristup ni medijima ni javnosti nije pogodna za izbore.

Za aktualne prijepore oko ustaškog pozdrava 'za dom spremni', ustvrdio je da su ideološke teme neizbježne, naglasivši da ih nameću oni koj stalno žele revidirati povijest „Hrvatska će priču sa ustašofilijom i znakovljem morati jednom zauvijek raščistiti i najbolje bi bilo da se to učini zakonom, a sadašnja vladajuća garnitura tu priču potiče u funkciji odvraćanja pozornosti od slabosti koje trenutačna Vlada ima“, naglasio je.

Dodao je i da je kao predsjednik države odlikovao nekoliko pripadnika HOS-a i da nitko nije protiv njih niti bilo tko želi umanjiti njihov doprinos, junaštvo i žrtvu za oslobođenje u teškom ratu nego je riječ o znakovlju koje se ne može pravdati i nema potrebe vezati se za stradanja ljudi u ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:40