AMBICIOZNO

SDP PREDSTAVIO PET GLAVNIH MJERA ZA RAST MIROVINA 'Nije to samo popis želja, nego realna mogućnost. U proračunu postoji skoro 2 milijarde kn suficita'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Dodatak od 27 posto za dvostupne osiguranike, povećanje mirovina s polovicom postotnog rasta BDP-a, usklađivanje rasta mirovina s rastom plaća i troškovima života, bonus od 10 posto za sve umirovljenike s mirovinskim stažem od 41 godinu te uvođenje socijalne mirovine za građane koji nemaju uvjete za ostvarenje mirovine pet je glavnih ciljeva SDP-ovih mjera za povećanje mirovina koje su predstavljene u Novinarskom domu.

Mjere su, između ostalih, predstavili politički tajnik stranke Davorko Vidović i saborski zastupnik Branko Grčić. Šef stranke Davor Bernardić istaknuo je kako "ispod medijske slike stranke i buke koju stvaraju tzv. ugledni članovi SDP-a, postoji masovno prisutna svijest, napor i pošten rad velikog broja naših članova i simpatizera koji, iako ometani, ne posustaju u istinskom traženju rješenja za bolji život ljudi”.

U SDP-u su uvjereni kako njihove mjere nisu samo popis želja, nego realna mogućnost te kako je umirovljenicima moguće povećati mirovine ako postoji politička volja.

- U našem proračunu postoji gotovo dvije milijarde kuna suficita, novac za porast mirovina može se pronaći - rekao je u četvrtak Davorko Vidović.

Podsjetili su kako su umirovljenici u Hrvatskoj među najsiromašnijima u Europi, kako više od 800 tisuća umirovljenika ima mirovinu manju od 3000 kuna, dok ih oko 450.000 ima mirovine ispod socijalnog minimuma.

- Naši umirovljenici u najvećem su broju ispod praga siromaštva, i to je jedan od ključnih problema u Hrvatskoj - naveo je SDP-ov Branko Grčić.

Stoga u SDP-u predlažu da se rastom BDP-a povećavaju i mirovine tako da, ako BDP bude rastao 3 posto, mirovine rastu minimalno jedan posto. U slučaju da BDP pada, nema smanjenja mirovina.

Nagrada od 10 posto davala bi se umirovljenicima s 41 godinom staža, dok bi se socijalna mirovina dala za 60 tisuća građana starijih od 66 godina koji nemaju pravo na mirovinu. Ta mirovina bila bi nešto viša od socijalne pomoći i manja od najniže mirovine.

Zagreb, 050718. 
Novinarski dom.
Perkovceva.
Predstavljanje SDP-ovih mjera za povecanje mirovina.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:20