KUKURIKU KOALICIJA

SDP protiv Stjepana Mesića, a IDS i HNS ga žele

Najjača oporbena stranka Mesića ne želi u koaliciji, a ne vjeruju ni da će oformiti Treći blok
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Nije samo čelnik IDS-a Ivan Jakovčić spreman pod okrilje Kukuriku koalicije primiti bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. I drugi partner Kastavske skupine - HNS ne bi imao ništa protiv da Mesić bude politički aktivan, i to upravo na njihovu političkom prostoru. Za razliku od njih u SDP-u i nisu u ovom trenutku previše skloni Mesićevu angažmanu.

Sve je postavljeno

- Mesić je ipak bivši predsjednik. Što bi čovjek koji je obnašao sve najviše dužnosti u državi i deset godina bio predsjednik trebao nakon toga raditi. Biti zastupnik?! - kaže jedan od visokopozicioniranih SDP-ovaca s kojima smo danas razgovarali o mogućnosti da se njihovoj lijevoj koaliciji priključi i Mesić, ali i ponovnim spekulacijama da će bivši šef države na izbore sa svojim Trećim blokom.

Predsjednik IDS-a javno je pozvao Mesića da se uključi u Kukuriku koaliciju umjesto da stvara neki treći put. U SDP-u, međutim, smatraju da je Kukuriku koalicija postavljena i da prostora za širenje, pa ni s bivšim predsjednikom - nema.

- Naša koalicija je složena, programski je sve ispregovarano. Ne znam na kojoj bi političkoj platformi i zašto u tu koaliciju ušao Mesić - ističe jedan SDP-ovac. Ipak, neki priznaju da ne bi imali ništa protiv njegove podrške.

- Cijenimo Mesića. S njim smo imali izvrsnu suradnju. Osim toga, SDP ga je podržao na izborima za njegov drugi mandat - kratko je rekao glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan. Za razliku od njih, u HNS-u priznaju da bi ga voljeli uz sebe.

Ne vjeruju u Treći blok

- Poznato je naše stajalište prema kojem bismo pozdravili Mesićevo uključivanje u aktualnu politku - naglašava potpredsjednik HNS-a Jozo Radoš. Tvrdi, međutim, da u Kukuriku koaliciji nije bilo nikakvih formalnih razgovora o Mesićevu uključivanju. U SDP-u ne vjeruju da će Mesić izaći na izbore s Trećim blokom iako ima i onih koji misle da je njegov ulazak u Nadzorni odbor Ingre jasna najava političkog angažmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 03:56