POLITIČKA DRAMA

SDP raskinuo sa Možemo!, imamo dokument: ‘Nismo zadovoljni odnosom Tomaševića prema premijeru‘

Pred nama predstoji razgovor s partnerom i vidjeti u kojem smjeru će suradnja s partnerom funkcionirati u budućnosti., rekao je Grbin

Tomislav Tomašević i Pedja Grbin

 Darko Tomas/Cropix/

Gradski odbor SDP-a, nakon višesatne rasprave u petak, raskinuo je koalicijski sporazum s Možemo! u Gradu Zagrebu, ali suradnja vladajućih u Gradskoj skupštini, rekao je jučer predsjednik gradskog parlamenata SDP-ov Joško Klisović, ide dalje.

Ova odluka nije se svidjela vrhu stranke, pa je jučer šef SDP-a Peđa Grbin rekao da o promjeni sporazuma o koaliciji zagrebački SDP-ovci trebaju prvo razgovarati s partnerima, a tek onda s medijima.

- Pred nama predstoji razgovor s partnerom i vidjeti u kojem smjeru će suradnja s partnerom funkcionirati u budućnosti. Dok taj smjer ne definiramo zajedno s partnerom, bilo bi neozbiljno davati bilo kakve izjave – rekao je Grbin.

Idući tjedan održat će se i sjednica Predsjedništva SDP-a na kojoj će biti i Gotovac, pa će se od njega tražiti da razjasni zašto je raskinut postojeći koalicijski ugovor.

- Neće biti izbacivanja iz stranke. Nije došlo do raskida suradnje, nego zagrebački SDP želi novi koalicijski ugovor – kaže nam sugovornik iz vrha stranke.

image

Joško Klisović

Damjan Tadic/Cropix

Zagrebački SDP-ovci, vidljivo je iz njihove odluke koju posjedujemo, nezadovoljni su odnosom zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i čelnika Možemo! prema premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću na nacionalnoj razini. Zasmetalo im je, kaže nam sugovornik iz vrha stranke, i to što Tomašević traži novi kredit za Zagrebački holding od 1,8 milijardi kuna, a što oni nisu znali.

Tomašević je, kao i njegov prethodnik pokojni Milan Bandić, osuđen na suradnju s Vladom, kod svakog problema koji se pojavio u Zagrebu tražio je pomoć od države, a tu premijer spremno uskače kao spasitelj, čime zapravo slabi oporbenu inicijativu koja bi trebala napadati HDZ na nacionalnoj razini. Tako ispada da Tomašević ima puno bolji odnos s Plenkovićem nego sa šefom SDP-a Peđom Grbinom, a još manje s predsjednikom zagrebačkog SDP-a Viktorom Gotovcem.

"GO SDP-a Zagreb želi stvoriti uvjete za osvajanje političke vlast u RH smjenom aktualne državne vlasti koja kleptokratskim, koruptivnim i nepotističkim djelovanjem narušava ideju vladavine prava... Predan je suradnji sa strankama koje istinskim, iskrenim, zajedničkim i partnerskim nastupom nastoje pomoći smjenu vlasti na nacionalnoj razini i političkim djelovanjem u Gradu Zagrebu sanirati društvenu štetu nastalu djelovanjem prethodnih administracija...", piše između ostalog u toj odluci, gdje se "slijedom izrečenog" raskida sporazum s Možemo! o formiranju većine potpisan 16. lipnja 2021.

image

Viktor Gotovac

Marko Todorov/Cropix

Navodi se kako se raskidanjem sporazuma "dinamizira" rasprava o traženju novih i praktičnijih modela suradnje, čime se ne zatvaraju potpuno vrata za koaliciju, pa otud i jučerašnje izjave Joška Klisovića da on, naravno, ostaje i dalje predsjednik Skupštine, te da neće biti prijevremenih izbora, čime je dao do znanja da će SDP dići ruku i za novi proračun.

Iz ove odluke vidljivo je i da su zagrebački SDP-ovci nezadovoljni i zbog problema s otpadom, ali i zbog toga što neki Bandićevi kadrovi i dalje drmaju Zagrebačkim holdingom, na što često ukazuje Renato Petek, no ipak kao glavni razlog, između redova, iznose nedovoljnu kritičnost gradonačelnika prema premijeru.

Tako su svi primijetili izrazito blag nastup Tomaševića u nedavnoj emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u, kada ga je voditelj tri puta pitao za političku odgovornost premijera u aferi Ina. Iako je, pomalo stidljivo, rekao da postoji politička odgovornost, nije pozivao na prosvjede protiv Vlade, a sam je pojasnio kako više nije oporbeni saborski zastupnik već gradonačelnik Zagreba, te da sve radi u interesu građana.

Država je, podsjetimo, na početku Tomaševićeva mandata uskočila kod rješavanja problema s nelikvidnošću, ministarstva kontroliraju Fond solidarnosti iz kojeg najveća sredstva idu upravo Gradu za obnovu javnih zgrada nakon potresa, a novi Vladin jesenski paket mjera zapravo najviše cilja na Zagreb. Zbog povlaštene cijene struje svim jedinicama lokalne samouprave spašen je ZET, ali i vodovod, Zagrepčanima ostaje ista cijena grijanja na toplanu, a upravo se traži rješenje za probleme s Gradskom plinarom Opskrbom i čini se da će bit na tragu toga da će veći dio plina koje Ina proizvede, a koji se više ne smije izvoziti, ići upravo njima.

image

Andrej Plenković

Ronald Gorsic/Cropix

- Zatekla nas je ovakva odluka. Imat ćemo danas sastanke na tijelima stranke i platforme i razgovarat ćemo o tome. Situacija je takva kakva jest, do ovoga je došlo iznenada i to je sve što mogu u ovom trenutku reći. Situacija je krajnje delikatna i bilo bi loše spekulirati o razlozima ovakve odluke, a mi s drugom stranom nismo razgovarali o tome – kaže nam neslužbeno sugovornik iz Možemo!

Zagrebački HDZ-ovci pak smatraju kako je riječ o igrokazu i da se na gradskoj razini neće ništa promijeniti, te da će Klisović i dalje biti na čelu Skupštine.

- Što ovo njima donosi, osim cirkusa, ne znam. Ako raskidaju suradnju, onda bi bilo logično da i Klisović podnese ostavku, te da se svi kadrovi u gradskim tvrtkama smijene. Nejasni su nam ovi potezi i djeluju samoubilački. Očito je riječ o svađi Grbina i Gotovca – kaže nam jedan član vodstva zagrebačkog HDZ-a.

U Banskim dvorima kažu kako je upravo HDZ-ova Vlada paketom mjera zaštitila građane i poduzeća u Zagrebu od energetske krize, dok lijeva vlast pokazuje neozbiljnost i neodgovornost u prvoj većoj krizi s kojom su se morali suočiti.

- A mi surađujemo kao Vlada sa svim županijama i gradovima u realizaciji ključnih projekata, neovisno od političke pripadnosti. Puno smo Zagrebu pomogli u rješavanju brojnih bitnih tema i projekata, pa tako i u ovoj krizi – poručuje sugovornik iz Banskih dvora.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako ovakvi SDP-ovi potezi zasigurno slabe ideju o ujedinjenju oporbe na nacionalnoj razini, ne misli da će doći do splitskog scenarija i izbora, smatra kako je logično da Tomašević dobro surađuje s Plenkovićem, ali mu nije logično SDP-ovo "samoubilačko ponašanje".

- Gotovac želi raskid, Klisović ne želi prestati biti predsjednik Skupštine, a to je jedino što SDP ima. Oni kao stranka teturaju, ne znaju kuda hodaju, kao da su polupijani, svaka gradska organizacija vuče na svoju stranu. Kao cjelina ne funkcioniraju jer su se godinama bavili uništavanjem vlastite stranke – smatra Puhovski, te zaključuje kako je ovo nastavak SDP-ova puta prema dolje, a prava je sreća za njih što još uvijek imaju određen postotak podrške u anketama.

Smatra da je logična dobra suradnja Tomaševića i Plenković, da se tu nije puno promijenilo od Bandićeva vremena, ali mu nije jasno SDP-ovo samoubilačko ponašanje, jer s Klisovićem imaju puno više nego što bi trebali imati po svojoj snazi.

- Uvjeren sam da neće biti izvanrednih izbora jer bi za SDP to bila prava katastrofa – smatra Puhovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 04:30