"NIJE HDZ KRIV!

SDP: Rebalans proračuna zbog referenduma i šteta od poplava čisti je spin

Slavko Linić: Za stanje u državi odgovorniji su koalicijski partneri u Vladi nego sam HDZ

RIJEKA - Ako Jadranka Kosor već priča o cijeni referenduma, treba postaviti pitanje kolika je cijena koju građani Hrvatske plaćaju zbog nesposobnosti vlasti, ustvrdio je SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović na današnjoj konferenciji za novinare, dodavši da bi se matematičkim izračunom moglo doći do 120 milijardi kuna, dakle cijelog jednog "izgubljenog" proračuna.

- Primjerice, 2003. godine za plaće zaposlenika u državnoj upravi izdvojeno je 14,5 milijardi, a 2009. godine brojka se popela na na 24,5 milijarde - rekao je Željko Jovanović, dodajući da je jedini cilj Jadranke Kosor i njezine Vlade čuvanje fotelja.

- Jadranka Kosor i njena Vlada doveli su Hrvatsku u gospodarsku krizu koja je prerasla u općedruštvenu krizu, a sad je postala nešto još gore, kriza upravljanja državom. Rebalans proračuna nije dovoljan da se ispravi sve što je učinjeno - poentirao je Jovanović, dodajući da Kosor i ekipa pokazuju svu svoju bahatost svaljivanjem odgovornosti na građane zbog referenduma.

SDP-ovac Slavko Linić podsjetio je da je SDP još pred više od mjesec dana poslao jasnu poruku da inzistiraju na rebalansu proračuna. Prema njegovim riječima, rebalans bi bio nužan da se vidi koliko su bile uspješne Vladine gospodarske mjere i kako će se financirati deficit.

- Pred mjesec dana Vlada je tvrdila da rebalans nije potreban, a sada se odjednom dogodio enormni obrat. Međutim, rebalansom se pokušava obmanuti građane, jer se kao razlozi navode referendum, odnosno štete od poplava. Time se pokušava svaliti krivica na radnike i umirovljenike, a sazivanje izvanredne saborske sjednice čisti je igrokaz. Proračun je taj koji uništava hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo, ali mijenja ga se zbog igrokaza, a ne zbog pogrešne politike. To je najobičniji spin - ustvrdio je Slavko Linić.

Na novinarsko pitanje kakva je uloga HDZ-ovih koalicijskih partnera u sadašnjoj situaciji, Linić je odgovorio da oni samo produžuju vijek trajanja nesposobne vlasti. - Mi cijelo vrijeme ističemo da je to Vlada Jadranke Kosor, ne samo HDZ. Svaljivanje odgovornosti za ovo stanje, bahatost, blaćenje građana, to je demagogija lidera HDZ-a, ali Jadranka Kosor u ovom slučaju govori u ime cijele koalicije. Za mene osobno, u ovom trenutku veću odgovornost imaju koalicijski partneri nego sam HDZ - rekao je Slavko Linić. Što se HSS-a tiče, Linić ističe da je ta stranka već pronašla strateškog partnera te da sumnja da SDP i HSS u budućnosti mogu biti u zajedničkoj koaliciji. Za HSLS, pak, Linić kaže da je programski prihvatljiv i blizak SDP-u, ali da je njihovo sadašnje ponašanje neshvatljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:45