RIJEKA I ŽUPANIJA

SDP relativni pobjednik, ali za mirnu vladavinu mora okupiti lijevi blok

Sadašnji broj vijećnika SDP-u nije dovoljan za samostalno preuzimanje Gradskog vijeća Rijeke i Županijske skupštine
Marko Filipović i Davor Štimac
 Cropix

SDP je relativni pobjednik izbora i na razini Rijeke i na razini Primorsko-goranske županije, a s obzirom na to da, pored koalicije koju su predvodili, većinu i u riječkom Gradskom vijeću imaju stranke i liste ljevice i lijevog centra, jučer ujutro bili su "užareni telefoni" aktera kvarnerske političke scene. SDP-ova koalicija osvojila je 10 od ukupno 31 mandata u Gradskom vijeću te 17 od ukupno 41 mandata u Županijskoj skupštini, s time da će se za dva tjedna za vijeće birati još jedan predstavnik nacionalne manjine, i to srpske, a za Skupštinu dva predstavnika srpske i jedan talijanske manjine.

Sadašnji broj vijećnika SDP-u nije dovoljan za samostalno preuzimanje tih predstavničkih tijela, no riječki ogranak te stanje sada je u nešto povoljnijoj poziciji nego što su bili 2017. s Vojkom Obersnelom na čelu.

Pat-pozicija

Tada su SDP-ovoj koaliciji za većinu u Gradskom vijeću nedostajala četiri vijećnika, što su iskoristile druge stranke i liste te izabrale predsjednika iz Akcije mladih, stvorivši neku vrstu oporbeno-vladajućeg bloka koji je Obersnela držao u pat poziciji otprilike do kraja godine i izglasavanja proračuna.

Prošli je mandat obilježio niz "transfera" iz stranaka, lista i klubova, a rekorder je bio Hrvoje Burić koji je tada ušao u Vijeće s četiri zastupnika i praktički odmah nakon izbora izgubio sve troje. Burić sada nije uspio ući niti u vijeće niti u drugi krug kao gradonačelnički kandidat, ostvarivši mizeran rezultat, a nakon nekoliko mandata, u gradskom parlamentu neće više biti niti liste za Rijeku.

Druga snaga u riječkom gradskom vijeću sada je HDZ sa šest zastupnika i nešto slabijim rezultatom nego prije četiri godine, na trećem i četvrtom mjestu su Most i Nezavisna lista Davora Štimca, koji imaju po četiri zastupnika, slijedi ih PGS s tri zastupnika, a po dva zastupnika imaju Možemo! i Akcija mladih. Lijevi blok na kojeg računa predsjednik gradskog SDP-a Marko Filipović, koji u drugom krugu gradonačelničkih izbora ide u duel s nezavisnim Davorom Štimcem, bivšim ravnateljem KBC-a Rijeka, uz SDP-ovu koaliciju čine i PGS te Možemo! i AM.

To je otvoreno dao do znanja na konferenciji za novinare, na kojoj je kazao da su pregovori još u tijeku. PGS im je bio koalicijski partner u prošlom mandatu, a njihov Nikola Ivaniš Obersnelu je bio dogradonačelnik, pa je Filipović, na pitanje o podrški te stranke u vijeću, odgovorio da se ona podrazumijeva.

Koronaparty

Svakako možemo razgovarati s Možemo!, a u Akciji mladih su spremni na akciju – rekao je Filipović, koji je na gradonačelničkim izborima, između 11 kandidata, osvojio nešto više od 30 posto glasova birača.

Filipović je kazao da, za razliku od nekih, oni nisu bježali od svjetonazorskih pitanja te da nisu imali koronaparty u izbornoj noći. Tu je aludirao na svojeg protukandidata u drugom krugu, Štimca (16,1 posto) koji je organizirao slavlje u šatoru, uz živu glazbu, iako su u PGŽ-u još uvijek na snazi mjere zabrane okupljanja više od 25 osoba.

Zlatko Komadina, koji prvi put ide u drugi krug, protiv HDZ-ova Garija Cappellija te nema većinu u Županijskoj skupštini, kazao je da je vrlo zadovoljan rezultatom. I on veli da će formirati većinu u Županijskoj skupštini, zajedno s Možemo!, AM, ali i NZ DŠ, koju je za ovo predstavničko tijelo predvodila Iva Rinčić, kandidatkinja za županicu. Za župana se, inače, natjecalo rekordnih šest kandidata, Komadina je osvojio 42,1 posto, a Cappelli zaostaje na 26,77 posto.

Od 36 općina i gradova u PGŽ-u, SDP je u 33 vodeća stranka, a imat ćemo svoje gradonačelnike i načelnike općina u 12 do 14 gradova i općina - najavio je Zlatko Komadina.

HDZ se još ne izjašnjava koga će podržati u drugom krugu za gradonačelnika Rijeke, a Davor Štimac kazao je da u drugom krugu izbora za župana neće podržati nikoga. Na novinarska pitanja na koga u riječkom Gradskom vijeću računa postane li gradonačelnik, nije želio odgovoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:10