CROBAROMETAR

SDP SE POTPUNO SROZAO! Rejting Bernardićeve stranke najgori u posljednjih 18 godina, prijeti im padanje na treće mjesto

 
Ivan Vilibor Sinčić, Andrej Plenković i Davor Bernardić
 CROPIX

Hrvatska demokratska zajednica otporna je na sve afere. I dalje je prvi izbor građana. Tako bi dobili 29,3 posto potpore i već su 3. mjesec "zacementirani" s gotovo jednakom potporom, otkrivaju rezultati Crobarometra, prenosi dnevnik.hr

SDP pak, pitaju li se birači, proživljava svoje najgore dane. Trenutačno ta stranka može računati na potporu samo 14,6 posto birača i to je drugi najlošiji rezultat stranke otkad se sustavno provode ovakva istraživanja, odnosno od 2000. godine. Lošiji su bili samo u siječnju 2004. godine, kada su uživali potporu od 13 posto.

No, u rastu je zato Živi zid. Malo po malo dosegnuli su SDP s trenutačnom potporom od 13,5 posto.

MOST je mjesec završio s potporom od 6 posto birača i posljednja dva mjeseca gube potporu.

STRANKE BEZ KOJIH NEMA VLASTI

Stranka Milana Bandića 365 možda je u parlamentu 3. politička opcija po broju zastupnika, ali ako se pita birače, onda je to tek 5. izbor s potporom od 3,8 posto. Slijedi HSS s potporom od 3,6 posto, a HSU je na 3,1 posto. Pametno je na 2,9 posto, a HNS 2,3 posto. Neovisni za Hrvatsku su na 2,1 posto, a Promijenimo Hrvatsku 1,7 posto te IDS na 1,5 posto. Ostale stranke imaju manje od 1 posto i zajedno imaju potporu od 6 posto. Neodlučnih je birača 9,4 posto.

VLADA SVE STABILNIJA

Vlada će odraditi mandat do kraja, smatra 78 posto ispitanika i to je najveća potpora u posljednjih godinu dana, a već treći mjesec raste broj onih koji vjeruju da će Andrej Plenković dočekati 2020. u Banskim dvorima. Samo 15 posto misli suprotno, a 7 posto je neodlučnih.

VLADA NEMA POTPORU ZA SVOJ RAD, ALI JE JEDAN TREND ZANIMLJIV

Vlada nema potporu većine za svoj rad jer je trenutačno ne podupire 64 posto ispitanika, njih samo 28 posto podupire politike Vlade. To je daleko od početka mandata, ali je vidljiv blagi povratak optimizma na poteze koje provode u Banskim dvorima. Ne zna njih 8 posto.

ZAUSTAVLJEN PESIMIZAM

Hrvatska je i dalje pesimistična zemlja, ali je zaustavljen rast pesimizma i trenutačno 71 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 22 posto smatra da idemo u dobrom smjeru. Čak je tu zabilježen i blagi oporavak, ali će se morati pričekati nekoliko mjeseci kako bismo vidjeli idemo li prema optimizmu ili pesimizmu. Ne zna 7 posto ispitanika.

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu na 987 punoljetnih građana. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 18:22