NOVA VODSTVA NAJVEĆIH STRANAKA

SDP šefa dobiva 2. travnja, a HDZ možda i u drugom krugu, bude li više kandidata

 Damjan Tadić / CROPIX

Najkasnije 28. svibnja bit će poznata nova vodstva dviju naših najvećih političkih stranaka - HDZ-a i SDP-a.

Na predstojećim unutarstranačkim izborima koje će u sljedećem razdoblju održati gotovo sve važnije parlamentarne stranke jedino će HDZ i SDP provesti izbore za predsjednika po načelu “jedan član - jedan glas”, što znači da svi članovi imaju pravo birati čelnog čovjeka stranke. Ostale dužnosnike i stranačka tijela birat će delegatskim modelom na izbornom saboru, odnosno konvenciji. HDZ je unutarstranačke izbore raspisao tek 8. ožujka, a onima koji imaju predsjedničke ambicije dao rok od samo 13 dana u kojem moraju skupiti najmanje pet tisuća potpisa članova. Zasad se čini da aktualni predsjednik Tomislav Karamarko neće imati ozbiljnog protukandidata kao što ga prije četiri godine nije imao ni šef SDP-a Zoran Milanović.

Budući da je u SDP-u izborni proces ranije počeo, ranije će i završiti. Članovi SDP-a će 2. travnja birati žele li da ih i dalje vodi Milanović ili da stranku preuzme Zlatko Komadina, a 16. travnja delegati na stranačkoj konvenciji, njih 2288, izabrat će 18 članova Predsjedništva, od kojih četiri potpredsjednika i 103 člana Glavnog odbora.

HDZ će predsjednika stranke birati 17. travnja, a 28. svibnja na općem saboru odlučivati o zamjeniku predsjednika, potpredsjednicima i članovima Predsjedništva te članovima Središnjeg odbora. HDZ istovremeno provodi i unutrastranačke izbore na lokalnoj raznini, odnosno bira vodstva u općinskim, gradskim i županijskim organizacijama koji se moraju provesti od 16. ožujka do 15. svibnja, kada će biti održani oni u HDZ-u grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:59