RASPAD KOALICIJE U PULI

SDP stao uz gradonačelnika, ali i upozorio: ‘Nije problem u Možemo!, već u jednoj osobi kojoj je bitna promocija‘

Sanja Radolović iz pulskog SDP-a kaže da ovim prekidom suradnje s Možemo! neće biti jednostavno, ali da slično funkcionira Split

Sanja Radolović, Filip Zoričić i Dušica Radojčić

 Mirko Ferlin/Cropix

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić raskinuo je koalicijsku suradnju s Možemo nakon što ta platforma nije podržala prijedlog o prodaji gradskog zemljišta koji je trebao napuniti gradski proračun s tri milijuna kuna.

Uz Zoričića je stao i pulski SDP, a Sanja Radolović je kazala da će SDP također okončati suradnju, ali s Dušicom Radojčić za koju nema riječi pohvale.

- Mislim da nije stvar do cijele grupacije platforme Možemo. Dušica Radojčić je izolirani slučaj i bitna joj je samo njena promocija. To je pokazala ne samo jučer neizglasavanjem te točke o prodaji zemljišta, nego i time što već 9 sjednica gradskog vijeća ne omogućava replike i ne vodi sjednice sukladno poslovniku. S moje strane za Dušicu Radojčić nema prostora za suradnju. Dakle, ne govorim s Možemo, nego konkretno s Dušicom Radojčić. Mi smo kao SDP ušli u koaliciju s Možemo i NL Filipa Zoričića bez fige u džepu, kazala nam je razočarana Radolović.

Kazala je i da njihov dojučerašnji partner nije se sam pridržavao koalicijskog sporazuma te da su se prozvali moralnim vertikalama.

- Tu mislim na komunikaciju među partnerima u smislu da mi niti jedan službeni mail ili dopis nismo dobili da će biti protiv te točke, već smo slušali tračerska naklapanja po gradu koja su se pokazala točnima. Oni u prvom redu traže da se bude transparentan i da se komunicira, a jasno je da su ovo iskoristili samo za svoju promociju. To je jasno od prvog sastanka koji je održan prije 6 mjeseci kada je ona inzistirala da ona bude predsjednica gradskog vijeću, iako je NL i SDP predlagali SDP zbog prethodnog iskustva u vijeću. Nije htjela ni čuti. U prilog činjenici da je riječ samo njenoj promociji govori i činjenica da je tražila bolji ured u gradskoj palači jer ovaj sadašnji ne odgovara, tražila je da bude prisutna na svakom prijemu i događanju te sastanku u gradu. I tražila je da joj se poveća naknada jer da joj naknada od 100 kuna nije dovoljna za iscrpno obnašanje te funkcije. Radojčić nije prihvatila Zoričića kao gradonačelnika i u pitanju je samo ego, kazala je Radolović.

Istaknula je da je njen slučaj izoliran i pohvalila Suzanu Jašić u Pazinu i Koviljku Aškić za koju bi željela da nastavi suradnju oko Kaštijuna. Dodaje i da Radojčić nije svjesna što je učinila neprihvaćanjem ove odluke.

- Ja niti ne znam je li svjesna koje će to posljedice prouzročiti za grad jer se radi dobrim dijelom o prodaji okućnica i zemljištu za gradnju socijalnih stanova. Sve te njihove insinuacije nisu točne. Što je najbolje, održan je prije nego je stavljena točka na dnevni red u vijeću i sastanak u gradskoj upravi na kojem smo bili nas troje. Ona je imala zamjerku samo na jednu parcelu na Lungo mare i to smo izbacili. Na sve ostalo nije se očitovala da je išta sporno. Ovo je bilo klasično zabijanje noža u leđa koalicijskim partnerima, smatra Radolović.

Veli da sigurno ovim prekidom suradnje neće biti jednostavno, ali da slično funkcionira Split. Za prijevremene izbore nije jer je tek izglasan proračun i jer se gradska uprava treba čim prije spremiti za nove projekte koje u tom slučaju ne bi uspjela pripremiti za novac iz EU-a.

Na čitavu priču još se nisu oglasili iz pulske platforme Možemo. Najavili su da će se oglasiti priopćenjem ili konferencijom za novinare.

Inače, NL Filipa Zoričića ima četiri vijećnika, Možemo! još toliko i SDP tri. Zajedno su činili vladajuću koaliciju.

Oglasili se Možemovci: 'Zalažemo se za jasno i transparentno upravljanje Gradom'

U uzavreloj političkoj situaciji u Puli gdje je nezavisni gradonačelnik Filip Zoričić najavio prekid suradnje s platformom Možemo, a nakon toga je to napravio i SDP, oglasili su se i Možemovci. Ali priopćenjem.

- Nastavno na današnje poruke gradonačelnika Filipa Zoričića, želimo istaknuti da se Možemo! kao koalicijski partner u Gradskom vijeću Grada Pule od prvog dana i potpisivanja koalicijskog sporazuma zalaže za jasno i transparentno upravljanje imovinom grada Pule. Zbog toga, nismo u ovoj situaciji bili u mogućnosti podržati prijedlog odluke gradonačelnika Zoričića o prodaji tri građevinske parcele, za koje je u studenom bio objavljen oglas za prodaju. Naime, već smo ranije na sjednicama Gradskog vijeća Grada Pule najavili kako prodaju gradske imovine nećemo podržavati bez ranije predloženog i usvojenog plana, koji bi trebao sadržavati informacije o količini i vrijednosti imovine, kao i jasne informacije o budućoj namjeni tih zemljišta, kako bi se spriječila njihova netransparentna i stihijska prodaja, poručili su.

Dodali su da su se obvezali racionalno raspolagati zemljištem u vlasništvu Grada Pule, budući da je to zemljište najveći potencijal lokalnog gospodarskog razvoja, te da će iz tog razloga napraviti cjelovitu i točnu evidenciju nekretnina, program upravljanja tim javnim dobrima koji će se sastojati od popisa imovine, podacima o dosadašnjem raspolaganju i predviđanjima o budućem raspolaganju, plan kupovine novih nekretnina te sve te informacije učiniti javnim.

- Obvezali smo se da ćemo zabraniti prodaje gradskog zemljišta bez urbanističkog plana uređenja, s definiranim površinama javne namjene, koje se izuzimaju od prodaje; da tzv. točkasta prenamjena koja nije utemeljena na strategijama razvoja neće biti moguća. Pozivamo i gradonačelnika Zoričića da nastavi raditi na primjeni tih principa. Za to će moći računati na našu podršku, poručili su iz te platforme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:07