NEIZVJESNOST U SABORU

SDP SUTRA U SABORU ODUSTAJE OD 'LEX PERKOVIĆ'? HDZ pozvao Vladu da ne ide kontra Bruxellesa i da odustane od spornog zakona

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović priznala je 'kako su potrebne još neke konzultacije' te ćemo 'sve znati sutra'
 CROPIX

ZAGREB - Iako je premijer Zoran Milanović jučer rekao kako će Zakon o pravosudnoj suradnji s članicama EU tzv. Lex Perković biti donesen uz ograničenje koje je predviđeno unatoč protivljenju Europske komisije, čini se da to još uvijek nije sigurno.

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović priznala je novinarima u Saboru „kako su potrebne još neke šire konzultacije“ te ćemo oko Zakona „sve znati sutra“. Iz toga bio se moglo iščitati kako vladajući, prije sutrašnjeg glasovanja o zakonu, još uvijek važu hoće li zaista ići kontra stajališta Bruxellesa.

HDZ ih je danas pozvao da povuku Zakon i da nas ne dovode u daljni konflikt sa domaćom političkom scenom i međunarodnom zajednicom.

- Neobično je da unatoč preporukama kako taj Zakon nije u skladu s europskim zakonodavstvom i onim što smo ispregovarali mi na tome šiljimo i tvrdimo da ćemo raditi kako hoćemo. To je Bizant. To izaziva politički i pravni konflikt sa zemljama članicama EU, odgovara Gordan Jandroković na pitanje što će nam se dogoditi ako ne poslušamo EK.

No, najveća oprobena stranka najavila je da će podržati izmjene Ustava kojima bi se propisalo nezastrajevanje politički motiviranih zločina komunističog režima. SDP je naime, nakon što su se zapetljali sa Perkovićevim zakonom, a kako bi uvjerili javnost da ne štite baš njega ograničenjem koje su postavili, najavljuju da će promjeniti Ustav kako bi se Perkovića moglo procesurati i suditi mu u Hrvatskoj jer je prema sadašnjim pravnim pravilima za njega nastupila zastara. Takva inicijativa izmjena Ustava dobila bi, po svemu sudeći, potrebnu dvotrećinsku većinu jer bi ju HDZ podržao.

Međutim u HDZ tvrde kako ne žele tu promjenu Ustava na bilo koji način povezivati sa Perkovićevim zakonom te i dalje inzistiraju da ga Vlada povuče.

- Oporba ima pravo zanovjetati. Ali što god mi učinimo nije dobro. Da primjerice nismo stavili ovo ograničenje onda bi rekli da je to zato jer hoćemo izručiti hrvatske branitelje – istaknula je Antičević Marinović. A na pitanje zašto izmjenu Ustava o nezastarjevanju političkih zločina nisu predložili 2010. kada je u Ustav uneseno nezastrajevanje pretvorbenog kriminala odgovara:

- Za svaku izmjenu moglo bi se reći: a zašto nije prije donesena.

I bivša premijerka Jadranka Kosor smatra kako takva promjena Ustava ne bi popravila ovu situaciju u kojoj smo se našli iako je i ona apsolutno za to da se bez zastare sudi svima optuženima za politički zločin.

- Mislim da je SDP najavio tu inicijativu prvenstveno kako bi popravio dojam oko velikih komplikacija vezanih uz europski uhidbeni nalog – ocjenjuje Kosor. Sličnog je mišljenja i Laburista Dragutin Lesar.

- Dok god prijedlog promjena Ustava oko nezastrijevanja političkih zločina ne vidim u Saboru smatram ga medijskim spinom odnosno skretanjem sa onih tema koje žuljaju Milanovića od gospodarske i financijske krize, do monetizacija autocesta o kojima građani ništa ne znaju – kaže Lesar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:29