SPORNA PROMIDŽBA

SDP traži da Maras isplati 86.000 kuna kazne DIP-u

Gordan Maras
 Damjan Tadić / CROPIX

Ako SDP ne uspije s tužbom koju je podnio protiv odluke Državnog izbornog povjerenstva (DIP) kojom mu je izrečena administrativna sankcija gubitka naknade troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Europarlament u iznosu od 86.000 kuna, taj će novac stranci morati nadoknaditi Gordan Maras.

Tu je kaznu DIP izrekao SDP-u zbog Marasa, i to zato što je tijekom sjednice u Saboru na svome laptopu imao naljepnice s porukama: “Biraj Marasa za EU parlament” i “Biraj 007...”. DIP smatra da se sve prostorije u Saboru imaju smatrati uredskim prostorijama državnih tijela vlasti u smislu Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma te da se one ne smiju koristiti u izbornoj promidžbi.

Protiv te odluke SDP je podnio tužbu Upravnom sudu ističući da je to neprihvatljivo tumačenje DIP-a jer ulazi u pravo saborskih zastupnika na slobodu izražavanja. - Ne može saborski zastupnik imati jedne mogućnosti izražavanja u vrijeme predizborne kampanje, a druge u ostalo vrijeme - kaže Maras i navodi da se pravila ponašanja zastupnika reguliraju isključivo Poslovnikom Sabora.

Maras, međutim, nije želio komentirati informaciju prema kojoj bi SDP-u morao nadoknaditi gubitak naknade za troškove predizborne promidžbe ako ne uspiju s tužbom protiv odluke DIP-a. O tome se nerado govori i u stranci, pa je informacija o tome da se Predsjedništvo SDP-a složilo kako bi kazna DIP-a, ako postane pravomoćna, pala na Marasova leđa na razini neslužbene. Tako se neslužbeno prepričava da su ga u stranci upozoravali da ne provocira s porukama koje je lijepio na poleđinu laptopa u Saboru, ali nikoga nije slušao.

Daljnje informacije iz SDP-a kažu da Maras nije potpisao nikakvu obavezu da stranci nadoknadi eventualni financijski gubitak, a nije ni jasno na temelju koje pravne osnove bi prisilili Marasa da podmiri štetu, to prije što su poruke s laptopa u Saboru dio njegova političkog djelovanja. Zanimljivo je da SDP nije nikoga kaznio kad su njihove službe u dva navrata kasnile s predajom financijskog izvješća, za što je stranka platila kazne veće od pola milijuna kuna, a sada bi kaznili svog zastupnika i kandidata za Parlament EU zbog nečega što spada u njegov politički rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:05