NASILJE NAD MLADIMA

SDP: U dvije godine 11 žrtava, a Vlada štedi na prevenciji

Slavonski Brod, 070208.Zrtve obiteljskog nasilja dobivaju Sigurnu kucu u Slavonskom Brodu.Foto: Danijel Soldo / cropix
 Danijel Soldo/CROPIX

ZAGREB - Od rujna 2007. do danas ubijeno je ili napadnuto 11 maloljetnika, no Vlada je u proračunu za 2010. za 11 milijuna kuna srezala izdvajanja za preventivne programe koji se odnose na djecu i mlade. SDP je danas upozorio kako u vrijeme krize i rasta nasilja među maloljetnicima, država umjesto da pomogne u sprečavanju toga, štedi.

Najveće smanjenje je u proračunu Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je ostalo bez 27 milijuna kuna za djecu i mlade u odnosu na 2009.

Istovremeno, upozorila je potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić, Vlada je za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa za Hrvate u BiH dodijelila ukupno 21 milijun kuna.

- Tim novcem mogli su se financirati preventivni programi za djecu, a sve drugo, poput narodnih nošnji za Hajdučku družinu Mijata Tomića ili skijaškog kluba Blidinje, moglo je čekati neka druga vremena - smatra Opačić.

Podsjetila je na sve maloljetne žrtve koje su ubijene ili teško ozlijeđene, a čiji su ubojice ili napadači imali od 15 do 25 godina.

Prema podacima MUP u prvih devet mjeseci bilo je 315 maloljetnih počinitelja kaznenih djela, a u 2008. znatno je povećan broj suicida i pokušaja suicida među maloljetnicima. Unatoč tome u Hrvatskoj postoji samo jedna psihijatrijska bolnica za djecu i mlade te nedostaje specijalista za djecu.

SDP stoga smatra da što prije treba uvesti preventivne programe u škole, osnovati savjetovališta pri domovima zdravlja ili školama, vraćanje psihološkog sistematskog pregleda za djecu u dobi od tri do pet godina, a u škole treba uvesti predmet zdravstveni odgoj.

Također predlažu da se razmotre učinci zakona koji reguliraju zabranu noćnih izlazaka maloljetnicima, prodaju alkohola i posjeta kladionicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:14