KONKURENCIJA

SDP u opasnosti od Možemo!: Tek su krenuli, a nadmašili su ih u četiri grada

Platformi Možemo! rejting raste: sada imaju podršku 13,4 posto ispitanika, a prije mjesec dana bila je 9,1 posto
Peđa Grbin i Tomislav Tomašević
 Goran Mehkek/Cropix

RTL Televizija objavila je rezultate lipanjskog CRO Demoskopa koji prati rejting političkih opcija i prema kojem su vidljive promjene, prije svega u trendovima. HDZ je i dalje prvi izbor među ispitanicima, uz blagi rast, u lipnju su na 26,8 posto, ali ono što je puno zanimljivije jest sve očitija promjena na lijevom krilu političke scene.

Naime, SDP je zadržao drugu poziciju, ali uz manji pad rejtinga u odnosu na svibanj kada je za njih bilo 19,6 ispitanika, dok ih ovaj mjesec bira 18,9 posto ispitanika. No, SDP-u se više nego ikada dosad približila platforma Možemo!. Opciji koja je dobila zagrebačkog gradonačelnika rejting raste i treći mjesec zaredom. Sada imaju podršku 13,4 posto ispitanika, a prije mjesec dana bila je bitno niža - 9,1 posto.

Novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević već je treći najpopularniji političar, iza Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića. Ono što je uočljivo jest njegova velika popularnost u usporedbi s predsjednikom SDP-a jer Tomaševića favorizira 11,5 posto ispitanika, a Peđu Grbina samo 1,7 posto.

Detroniziranje

Ukratko, na djelu je situacija koja od 1990. do danas nikada nije postojala jer SDP prvi put ima ozbiljnu konkurenciju na ljevici. U Možemo! sasvim očito vjeruju da su u stanju detronizirati SDP, što su pokazali odbijanjem koalicijske liste u Zagrebu.

To znaju i na Iblerovu trgu i zato ne čudi to što vodstvo SDP-a danima procjenjuje trebaju li ući u formalnu koaliciju s Možemo! ili podržavati zeleno-lijevi blok, ali bez formalnog sporazuma. Jer, ako uđu u koaliciju, bit će mlađi partner, što bi SDP moglo gurnuti u drugi plan i na nacionalnoj razini.

Budući da u sljedeće tri godine neće biti izbora, u ovom razdoblju i SDP i zeleno-lijevi blok mogu narasti, ali i padati. No, puno toga se može vidjeti iz rezultata na lokalnim izborima, i to u osam gradova u kojima su se natjecale obje liste i kandidati Možemo! i SDP-a. Rezultati u tim gradovima prilično vjerno pokazuju isto što i CroDemoskopovo istraživanje, a to je da SDP više nije jedini predstavnik birača koji naginju lijevo.

U osam spomenutih gradova rezultat je neriješen, odnosno u četiri je bolje prošla zelena ljevica, a u isto toliko socijaldemokrati. Naravno, najveći odjek imala je uvjerljiva pobjeda Tomaševića i Možemo! u Zagrebu gdje je u prvom krug za njega glasalo 45,2, a za listu 40,8 posto birača. SDP je dobio samo 8,8 posto, a njihov kandidat Joško Klisović tek 7,8% glasova.

Moraju surađivati

U Splitu su gotovo izjednačeni: SDP s 9,8, a Možemo! s 9,5 posto. SDP je uvjerljivo jači u Rijeci, gdje je pobijedio Marko Filipović, kao i u Osijeku i Karlovcu.

S druge strane, Možemo! je ostvario bolje rezultate u Dubrovniku, Puli i Pazinu. Postoje sredine u kojima Možemo! nije direktno sudjelovao, kao što je Varaždin gdje su podržali platformu Budimo grad koja je osvojila 17 posto. Međutim, u Varaždinu je SDP dobio gradonačelnika Nevena Bosilja, a lista 19 posto, što znači kako će za većinu također trebati dogovor crveno-zelene koalicije.

Kao i u Zagrebu. Koliko god su politički konkurenti, ispada da su SDP i Možemo! prisiljeni međusobno surađivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:26