OPORBENI PLAN ZA IZBORE

SDP-u se nude tri stranke, Most kaže da je ideja anti-HDZ koalicije propala: ‘Stiže ‘Vlada 4P!‘

SDP, kao najjača oporbena stranka, na izbore će najvjerojatnije samostalno...
 Damjan Tadic/Cropix

Oporbene stranke, od ljevice do desnice, iako poprilično razjedinjene, počele su pripreme za svrgavanje HDZ-a s vlasti.

SDP, kao najjača oporbena stranka, na izbore će najvjerojatnije samostalno, iako imaju ponude za koje su ostali otvoreni za razgovore.

U razgovoru s glavnim ljudima u SDP-u doznajemo da bi s njima htjeli šefica Glasa Anka Mrak-Taritaš, čelnica Radničke fronte Katarina Peović i predsjednik HSS-a Krešo Beljak. No, konkretni razgovori još nisu počeli jer se čeka da na snagu stupi novi Zakon o izbornim jedinicama, odnosno početkom listopada.

- Do kraja rujna ćemo vjerojatno donijeti odluku na Predsjedništvu idemo li samostalno ili u točkastim koalicijama, a onda možemo i razgovarati s mogućim partnerima. Nismo rekli ni da, ni ne - kaže nam sugovornik iz vrha SDP-a.

Kada je, pak, riječ o Možemo!, ta je priča za njega završena, iako još uvijek postoji mogućnost da u eventualno dvije izborne jedinice idu zajedno, o čemu će se također odluke donositi tijekom idućeg mjeseca.

- Oni su izabrali put, po meni pogrešan, i moje je osobno mišljenje da ne treba ići u točkastu koaliciju, ali Predsjedništvo će definitivno odlučiti - kaže naš sugovornik.

Teme u fokusu

Teme koje će im sada biti u fokusu, kao uvod u superizbornu 2024., održiv su mirovinski sustav, tako da do 2027. prosječna mirovina bude na 50 posto prosječne plaće, gurat će i temu o najmu stanova, govoriti o porezu na ekstraprofit banaka i trgovaca, suzbijanju inflacije, a plinsku aferu, kažu, ne zaboravljaju.

Odbacuju suradnju s HSLS-om i HNS-om, sadašnjim HDZ-ovim partnerima, Ivica Puljak im je "u svom filmu", a nakon što je Most odlučio koalirati sa Suverenistima, sada definitivno odbacuju bilo kakvu mogućnost za postizbornu suradnju.

U Mostu, pak, kažu da je ionako propala ideja antihadezeovske postizborne koalicije u kojoj bi oporbene stranke formirale tehničku Vladu koja bi smijenila glavnu državnu odvjetnicu, glavnog ravnatelja HRT-a, donijela novi izborni zakon i onda bi po tom zakonu išli na ponovljene, "ideološke" izbore.

- Možemo! to nije prioritet, tako da je moguće da imamo Vladu četiri P (Plenković, Penava, Pupovac, uz blagoslov Pave Vujnovca), a moguće da ćemo doći u pat-poziciju gdje se neće moći sastaviti Vlada. To nama odgovara jer će građani vidjeti da se HDZ može pobijediti i da onda nakon ponovljenih izbora udvostručimo mandate - smatra sugovornik iz Mosta.

U toj stranci, koja je odlučila koalirati sa Suverenistima, kažu kako im građani honoriraju borbu protiv korupcije i razotkrivanje plinske afere u HEP-u te da će se nastaviti boriti protiv korupcije.

- Građanima ćemo nastojati objasniti da se borimo za slobodno tržište i državu koja neće biti svemoćna i koja ne određuje tko smije, a tko ne smije uspjeti i koja neće dopustiti velikim korporacijama, bankama i tajkunima poput Vujnovca da je gaze. Govorit ćemo i o demografiji, odgovoru na inflaciju, poljoprivredi i razvoju umjetne inteligencije - navode u Mostu.

Dodaju kako im poslije izbora HDZ nikako nije opcija te da će surađivati s onima koji budu spremni podržati njihova kandidata za premijera, program i vrijednosti za koje se zalažu.

Suradnja s lijevima

Možemo! će na izbore samostalno uz suradnju u pojedinim izbornim jedinicama s pojedincima i aktivističkim opcijama kao što je Srđ je Grad.

- Za poslije izbora u obzir dolazi samo suradnja sa strankama od centra prema lijevo, a tu vidimo SDP kao glavnog partnera. Nismo spremni surađivati bilo s kim s desnice. Most je sada izborom partnera pokazao da su oni radikalna desnica, što smo uvijek govorili, i mi smo fundamentalno različiti po vrijednostima za koje se zalažemo i po viziji Hrvatske kakvu mi vidimo - kažu u Možemo!.

I oni će, kažu, inzistirati na rasvjetljavanju afere "plin za cent", predlagat će rješenja za povećanje mirovina i suzbijanje inflacije, a stambeni paket mjera koji pripremaju u Zagrebu pokušat će predstaviti i na razini cijele Hrvatske. Govorit će i o energetskoj tranziciji te zaštiti javnog dobra.

- Predstavljat ćemo našu viziju ekonomskog i razvojnog modela Hrvatske nakon HDZ-a - najavljuju sugovornici iz Možemo!.

Domovinski pokret na izbore će u suradnji s manjim partnerima, odnosno pravašima i, kako oni to zovu, "demokratskim HSS-om" te pojedinim nezavisnim političarima poput Ivana Šipića iz Trilja i Ivice Kukavice iz Imotskog nakon što su propali pregovori s Mostom. A nakon izbora, kažu nam sugovornici iz te stranke, mogu razgovarati sa svima, osim sa SDSS-om i Možemo!.

Teme koje su njima važne su demografija, inflacija i poljoprivreda.

- Inzistirat ćemo da s budućim partnerima o tome razgovaramo i ne mogu zamisliti DP u poziciji vlasti, a da se zanemare ovi problemi. Konsenzus je unutar stranke da nam ni u jednoj kombinaciji nisu prihvatljivi SDSS i Možemo!. Za sve ostalo smo otvoreni, odnosno diktirat će situacija kada sudac odsvira kraj - kažu u DP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 06:07