ISTRAŽIVANJE

SDP u Zagrebu vodi ispred HDZ-a za 19 poena

ZAGREB - SDP u Zagrebu premoćno vodi ispred HDZ-a. Da se sada organiziraju izbori za Gradsku skupštinu, naime, SDP bi dobio 33,3 posto glasova, što je rezultat sličan kao i na prošlim lokalnim izborima.

Time bi SDP ostao i dalje uvjerljivo najzastupljenija stranka, dok je drugo mjesto pripalo HDZ-u sa 14,3 posto glasova. Rezultati su to istraživanja o rejtingu političkih stranaka u Zagrebu koje je provela agencija Promocija plus 18. i 19. studenoga 2009. na uzorku od 1000 ispitanika.

Treće mjesto za HNS

Prema tom istraživanju HNS-u je pripalo treće mjesto sa 7,5 posto, dok je izborni prag u ovom trenutku prešla još samo Nezavisna lista Tatjane Holjevac sa 6,6 posto. Blizu izbornog praga našla se Nezavisna lista Velimira Sriće (4,8 posto), dok koalicijski partneri HDZ-a iz prethodnih izbora bilježe rezultate manje od 4 posto (HSLS 3,7% i HSS 2,6%). HSP i HSU bez koalicije ne bi mogli računati na skupštinsku zastupljenost, kao ni Zelena akcija.

No, u HDZ-u postotak od 14,3 ne smatraju lošim rezultatom.

-Trenutno smo usmjereni na predsjedničke izbore - rekao je Jasen Mesić, šef gradskog odbora HDZ-a.

‘Nepouzdane brojke’

- Te ankete i istraživanja nisu pouzdani. Sjećam se da su mi, kad sam bio u utrci za gradonačelnika, ankete davale 2-5 posto, a ja sam osvojio 13 posto glasova. Također su i stranci davali oko 9 posto, a na kraju je to bilo 20 posto. Tako da ovih 14,3 posto vjerojatno znači da HDZ ima 28 posto - rekao je Mesić.

- Veseli me rezultat od 33,3 posto jer je u skladu s očekivanjima i analizama koje smo radili u SDP-u. Kad se promijeni vođenje i upravljanje unutar SDP-a i kad se uspostavi pravo vodstvo gradskog SDP-a, imat ćemo šanse ostvariti i bolji rezultat - izjavila je Željka Antunović.





Krizmanić: Pusić ima jasne stavove

Rezultati sučeljavanja predsjedničkih kandidata na Novoj TV pokazali su kako najbolji dojam ostavlja Vesna Pusić.

- Pusić je najbolje informirana o ovlastima koje ima predsjednik RH, a i najbolje zna sve o ulasku Hrvatske u EU - kaže psihologinja Mirjana Krizmanić. Ona jasno iznosi stavove i uvijek ih potkrijepi nekim primjerom.Nije loš ni Ivo Josipović, a razlika između njih je samo u nastupu jer je on pitomiji. Najlošiji kandidat je Milana Bandić. Svojim nedolascima na sučeljavanja Bandić pokazuje prezir prema svojim biračima - smatra Krizmanić.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 09:18