NOVI ORGAN

SDP USTROJIO SVOJ SAVJET ZA BRANITELJE, MEĐU ČLANOVIMA JE I OMILJENI GENERAL 'Dvostruko više ratnog staža imali su Milanovićevi od HDZ-ovih ministara'

Gornji red: Petar Stipetić, Franko Vidović, Predrag Matić Donji red: Zlatko Gareljić, Alen Prelec, Vinko Kovačić
 Robert Fajt/Bruno Konjević/Damjan Tadić/Vojko Bašić/Goran Mehkek / Cropix

- Ni jedna osoba, niti jedna stranka nema ‘bjanko mjenicu’ na Domovinski rat niti na hrvatske branitelje - poruka je sa SDP-ova nedavno osnovanog Savjeta za branitelje, koju je odaslao predsjednik Savjeta, umirovljeni pukovnik HV-a Vinko Kovačić, na prvoj sjednici.

Promicanje istine

- Hrvatski branitelji nestranačka su kategorija koja se u Domovinskom ratu nije borila za stranke, nego za slobodnu Hrvatsku. U Vladi premijera Milanovića dvostruko više ratnog staža imali su ministri SDP-a Jakovina, Jovanović, Matić, Kotromanović…, nego ministri u HDZ-ovim, tzv. domoljubnim vladama nakon nje - ustvrdio je Kovačić, ističući da će SDP imati svoju politiku za branitelje, kao i da je njihova stranka uvijek imala jasno stajalište prema Domovinskom ratu i doprinosu branitelja za neovisnost Hrvatske.

- Svima onima kojima nije cilj kontrola braniteljske populacije preko sinekurama nagrađenih vođa onih posebno grlatih braniteljskih udruga, SDP se obraća politikom za branitelje. Temelj je te politike branitelj, pojedinac, bez obzira na to je li član stranke, udruge, koji čin nosi, u kojoj je stranci, koje je nacionalnosti ili vjere… Nama je u fokusu osoba i ratni put! - poručuje Kovačić.

SDP-ov savjet za branitelje bavit će se promicanjem istine o Domovinskom ratu, integracijom branitelja u društvo te skrbi o društvenom statusu i zdravlju branitelja.

Među nestranačkim članovima SDP-ova Savjeta za branitelje ističe se ime umirovljenoga generala Petra Stipetića. Budući da je general Stipetić prije gotovo dva mjeseca pretrpio moždani udar, pomislili smo da se brzo oporavio i nazvali njegov broj s namjerom da doznamo što ga je motiviralo da pomogne SDP-u u kreiranju njihove politike prema braniteljima.

No, general Stipetić i dalje je u bolnici, a na poziv je odgovorila njegova kći koja nije znala ništa o tom angažmanu i isprva je mislila da je riječ o netočnoj informaciji.

Članstvo

No, u SDP-u su objasnili detalje Stipetićeva angažmana.

- Nakon što je na Glavnom odboru SDP-a potvrđeno osnivanje Savjeta za branitelje, osobno sam kontaktirao s velikim brojem branitelja, članova SDP-a, ali i simpatizera i nestranačkih osoba. Osobno poznajem generala Stipetića i osobno sam razgovarao s njime o uključenju u rad Savjeta za branitelje i on mi je osobno potvrdio da se želi uključiti u rad Savjeta prije nego što je došlo do njegovih zdravstvenih tegoba, pa je i zbog toga njegovo ime uvršteno u inicijalnu grupu. Znam za njegovo zdravstveno stanje, dapače, govorili smo o tome na prvoj sjednici Savjeta i poželjeli mu što brži oporavak, nakon čega će on razmotriti želi li se uključiti u daljnji rad Savjeta i može li - kazao je Kovačić.

Uz generala Petra Stipetića članovi SDP-ova Savjeta su Predrag Matić, Franko Vidović, Alen Prelec, Goran Vuković Vuk, Zlatko Gareljić, Dražen Jakopec, Vesna Nađ, Željko Gavran, Anton Medvedović, Dinko Tamarut te Ante Kotromanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 09:53