SPECIJALNI IZVJEŠTAJ GLOBUSA

SDP 'Zaostajemo s reformama da ne naškodimo Josipoviću, može biti spokojan'

'Tek ako dođe do neke iznenadne situacije donositi ćemo mjere za njihovo suzbijanje. S naše strane, Josipović može biti spokojan', kažu u vrhu SDP-a planiramo nikakve važnije zakone koji mogu polarizirati javnost. Tek ako dođe do neke iznenadne situacije donositi ćemo mjere za njihovo suzbijanje
 Nikša Stipaničev/CROPIX

U subotu ujutro, 6. rujna, Zoran Milanović i članovi Glavnog odbora SDP-a aklamativno će objaviti podršku Ivi Josipoviću u njegovu pohodu na drugi mandat šefa države. Večer prije toga Josipović i Milanović trebaju se zajedno vratiti iz Newporta u Walesu s velikog samita NATO saveza, piše Globus .

Gdje će ih, zasigurno, više nego srdačno, dočekati Kolinda Grabar-Kitarović, kojoj će to biti posljednji posao u NATO-u prije povratka u Hrvatsku i ulaska u predsjedničku kampanju, u kojoj je glavna protivnica Josipoviću.

Onda slijedi četveromjesečna predsjednička utrka, puna međusobnih uvreda i optužbi, iako se Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović u suštinskim pitanjima prilično dobro slažu.

Datum izbora A izbori za predsjednika Republike – kako je Globusu prije nekoliko dana najavio jedan član Vlade – po svemu sudeći će se održati 21. prosinca, a zatim drugi krug 4. siječnja iduće godine. “Neki su razmišljali o 28. prosinca, ali nema smisla da ljudima zagorčamo božićne praznike, bombardirajući ih političkim porukama”, pojasnio je ovaj SDP-ov ministar.

A socijaldemokrati su, doista, spremni dati Josipoviću sve što će trebati, od stranačke infrastrukture i aktivista pa do financija koje su nužne za kampanju. Predsjednički kandidati smiju potrošiti najviše osam milijuna kuna, a prve prognoze govore da će Josipoviću dvije trećine te sume osigurati socijaldemokrati.

“Čekamo njegov program kampanje i zatim krećemo u provedbu. Isto je i kad govorimo o novcu, nakon što vidimo troškove, prikupiti ćemo potreban iznos”, potvrdio je u ponedjeljak visoki dužnosnik SDP-a.

Na pitanje smatra li još da je Josipovićev trijumf neupitan, kako je u razgovoru s ovim novinarom samouvjereno tvrdio prije nekoliko mjeseci, uz kratkotrajnu stanku, opet je odgovorio potvrdno. Prema njegovu objašnjenju, nakon nedavnih pobjeda na europskim i lokalnim izborima u HDZ-u su se precijenili i povjerovali da će i Kolindu Grabar-Kitarović zahvatiti taj pobjednički val. Ubrzo se vidjelo da nije tako jednostavno dobiti Josipovića, a Kolindin problem je i to što nema ozbiljnu političku platformu kojom bi pridobila birače. Ona improvizira tako da ističe vlastitu religioznost, hrvatstvo i konzervativizam, a poslije podržava osobe homoseksualne orijentacije.

Nijedan krivi potez U HDZ-u se ne slažu s ovime, makar će u otvorenom razgovoru priznati kako je pobjeda jako daleko. Međutim, izgleda da posljednji istupi Kolinde Grabar-Kitarović imaju podršku iz Središnjice:

“Nije napravila niti jedan krivi potez. Ona mora najprije dobiti potporu konzervativnih birača, ali sjetite se, pritom nigdje niste čuli neku njenu ksenofobičnu izjavu. U rujnu ćemo vidjeti kako stoji u anketama i onda definitivno odlučiti u kojem smjeru nastaviti kampanju”, kaže suradnik Kolinde Grabar-Kitarović. No i on priznaje da je teško dostići sadašnjeg šefa države.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 17:33