NOVI SUKOB

SDP ZARATIO ZBOG IZBORA ZAMJENE ZA KLARINA U SABORU Bernardić odlučio uvesti Klarinovu najveću suparnicu, pa je došlo do novih svađa i podjela

Marija Alfirev
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Dva mjeseca nakon što je SDP-ovac Ivan Klarin u znak neslaganja s vodstvom svoje stranke zamrznuo saborski mandat i prepustio svoje mjesto nekome drugome s liste u 9. izbornoj jedinici, Davor Bernardić odlučio je u Sabor uvesti Mariju Alfirev iz Vodica.

I tako izazvao novi skandal u SDP-u jer je Marija Alfirev velika Klarinova suparnica, pa je on zaprijetio da će u tom slučaju odmrznuti mandat i vratiti se u Hrvatski sabor, iako izgleda da to ipak neće napraviti.

Ipak, i ovaj najnoviji slučaj pokazuje kakva je situacija u Socijaldemokratskoj partiji, čije je vodstvo puna dva mjeseca otezalo s odlukom koga će imenovati na upražnjeno mjesto, a kada su napokon odlučili, izazvali su novu svađu i podjele.

Facebook poruka

Klarin je na Facebooku objavio da “kao bivši koordinator ove izborne jedinice smatram da je bilo puno zaslužnijih pojedinaca kojima je trebala pripasti navedena dužnost i koji su mnogo više dali za SDP, međutim, to je samo i isključivo moje mišljenje i nadam se da na njega još imam pravo”. Treba se sjetiti da je Klarin optužio Bernardića da je nesposoban i zatražio da se povuče s predsjedničkog položaja, pa kada se to nije desilo, kao demonstrativni čin, izišao je iz Sabora. Sada mu Bernardić vraća s kamatama i u Sabor uvodi Mariju Alfirev, koja je Klarinova protivnica. Klarin je tada formalno rekao da je nespojiva funkcija načelnika i saborskog zastupnika i zato se povlači.

Kandidati za Klarinovu zamjenu bili su bivši načelnik općine Kali Duško Vidov, Nikola Maras, koji je predsjednik gospićkog SDP-a, Vedran Kovačić iz Trogira, Marija Alfirev iz Vodica, Nensi Malbaša iz Dugopolja i Irena Dragić iz zadarskog SDP-a, a odluku je donio Bernardić.

Pitanje utjecaja

Marija Alfirev je potpredsjednica Gradske organizacije SDP-a Vodica, a osim toga, vodi Centar za socijalnu inkluziju u Šibeniku i bavi se projektima stanovanja u zajednici za osobe s intelektualnim teškoćama i invaliditetom. Međutim, na parlamentarnim izborima osvojila je samo 0,7 posto preferencijalnih glasova, što je manje od svih ostalih SDP-ovih kandidata, tako da je sve donedavno bila u drugom planu kada se tražila Klarinova zamjena. Ali podržao ju je Franko Vidović, šibenski SDP-ovac i pripadnik Bernardićeva prvog ešalona i sada će postati zastupnica.

Bernardićeva odluka upućuje i na slab utjecaj Arsena Bauka, šefa saborskog Kluba zastupnika SDP-a, koji je u rujnu javno predložio Vedrana Kovačića. “Budemo li se držali kriterija kao pri određivanju zamjene za Zorana Milanovića, onda bi prvi kriterij trebao biti taj da zamjena iz 9. izborne jedinice dolazi iz županije koja nije zastupljena u Saboru, a drugi je kriterij da dolazi iz uspješne organizacije koja je imala dobar rezultat na izborima. Što se tiče kriterija, taj dio Splitsko-dalmatinske županije nije zastupljen u Saboru, a imamo i jedini grad u kojem je SDP na vlasti”, tada je govorio Bauk, ali očito je da Franko Vidović ima jači utjecaj na šefa SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:31