KLUB ZASTUPNIKA

SDP zbog sumnje na korupciju upućuje interpelaciju o projektu ‘Slavonija, Baranja i Srijem‘

SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac navela je da u SDP-u ozbiljno sumnjaju u zlouporabu europskog novca i potencijalnu korupciju
Sabina Glasovac
 Tomislav Kristo/Cropix

Klub zastupnika SDP-a najavio je da će u saborsku proceduru uputiti interpelaciju o radu Vlade u vezi projekta 'Slavonija, Baranja i Srijem'.

Interpelaciju će, kako su najavili, uputiti zbog sumnji u korupciju i dodjelu novca samo članovima HDZ-a i članovima njihovih obitelji.

"Jedino što je vjerodostojno u HDZ-u je korupcija, mijenjaju se predsjednici, korupcija ostaje. Upravo zbog tih ozbiljnih sumnji u zlouporabu europskog novca i potencijalnu korupciju Klub zastupnika SDP-a uputit će interpelaciju da se vidi hoće li projekt Slavonija donijeti bolji život svima ili samo njima", rekla je na konferenciji za novinare potpredsjednica Sabina Glasovac.

Domagoj Hajduković kazao je da će interpelacijom tražiti reviziju svih projekata koji su dodijeljeni tako da se vidi po kojim kriterijima i kako su se dodjeljivani i, nakon toga, osnivanje Nacionalnog vijeća koje bi bilo sastavljeno, prije svega, od saborskih zastupnika za praćenje provedbe projekta i koje bi, po izvješću revizije, donijelo političke zaključke.

Vlada percepcija da se novac, ako dolazi iz Europske unije, ne može pronevjeriti i zlouporabiti, međutim, stvarnost je malo drugačija i tu raspravu želimo potencirati u javnosti, tim više što se ova Vlada i premijer projektom Slavonija jako hvale, najavio je Hajduković.

"Projekt Slavonija je projekt koji Andrej Plenković često spominje. Desetak puta održane su sjednice Savjeta za Slavoniju, premijer i ministri osobno su na njima prisustvovali i pompozno najavljivali velike investicije. Osnova za te investicije različiti su programi Europske unije kroz koje se dijeli velik novac i sve na prvi pogled izgleda savršeno – Europska unija financira, a projekti u Slavoniji se realiziraju, ljudi se valjda zapošljavaju, otvaraju se radna mjesta, proizvodnja vjerojatno cvjeta. Iluzija postoji do trenutka dok se ne zagrebe ispod površine i pokuša se analizirati kako se taj ogromni novčani iznos raspodjeljuje. Dobivaju li taj novac oni kojima je stvarno potreban?", upitala je Glasovac.

Navela je niz medijskih napisa koji navode da je "obitelj HDZ-ovog Franje Lucića, ministrov tata i županov sin dobili 17 milijuna kuna", "tvrtka Lucićevog sina, Tomislava Lucića koja se dosad nije bavila poljoprivredom, bespovratno je dobila 14,8 milijuna kuna za poljoprivredu", "novac je dobio i drugi Lucićev sin, Domagoj Lucić i to bespovratnih 372.000 kuna", "toliko je dobio i šogor Lucićeve kćeri, a isto toliki iznos dobio je i sin Lucićevog šogora", "rođakinja Lucićeve supruge također je dobila bespovratnih 111.000 kuna", "otac ministra Aladrovića, Marijan Aladrović, isto iz HDZ-a, dobio je 372.000 kuna, a i šogor Marijana Aladrovića dobio je bespovratnih 111.000 kuna", "tu je i Danijel Tomašević, sin župana Alojza Tomaševića koji je također dobio 111.000 bespovratnih kuna".

Iz toga, poručila je, možemo zaključiti da je "HDZ-ova hobotnica vrlo vješto svoje pipke pružila prema fondovima Europske unije i izvlači milijune, a Projekt Slavonija samo je paravan za bogaćenje podobnih stranačkih kadrova i njihove uže i šire rodbine".

"To nas nimalo ne čudi jer smo se na bezbroj primjera već uvjerili da je korupcija drugo ime HDZ-a. Od pretvorbe i privatizacije, preko Sanadera i Fimi medije, Polančeca, Čobankovića, Kalmete do Agrokora ili grupe Borg, Martine Dalić, Josipe Rimac, Gabrijele Žalac, Kuščevića, Marića, Kujundžića, Tolušića, a Plenković na tom planu, na području borbe protiv korupcije nije učinio ništa, dapače, korupcije ima sve više", poručila je Glasovac.

"Upravo zato rezultat Projekta Slavonija je takav kakav je – unatoč potrošenim milijunima, nema novih poslova, nema razvoja poljoprivrede, nema boljeg života u Slavoniji, osim za povlaštene članove HDZ-a", zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 12:23