NEOČEKIVANI RASPLET

SDSS, HSLS i Reformisti podržali SDP-ov prijedlog Zakona o pobačaju, HDZ spasili Most, DP i suverenisti

‘Nepoštivanjem odluke Ustavnog suda građanima se šalje poruka koju je premijer Plenković više puta izrekao, a to je – mogu što hoću‘

Sjednica Sabora, Ilustrativna fotografija

 Damjan Tadic/Cropix

Oporbeni prijedlozi nisu u petak dobili podršku većine zastupnika u Hrvatskom saboru, pa tako nije prošao SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, kao ni dvije oporbene inicijative za raspuštanje Sabora.

Protiv SDP-ova prijedloga zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće bilo je 78 zastupnika, 47 je bilo za i pet suzdržanih.

Kako na Twitteru javlja SDP-oa zastupnica Mirela Ahmetović, za njihov prijedlog zakona glasali su SDSS i HSLS, a dio manjinaca, Hrelja i Štromar bili su suzdržani.

- S obzirom da se HDZ-u raspala većina jer su SDSS i HSLS i Reformisti glasali za naš prijedlog Zakona o MPPT, a dio manjinaca, Hrelja i Štromar bili suzdržani; Most, Domovinski pokret i suverenisti su pohitali da spase većinu. To je ta desnica u sukobu s HDZ-om. Glas za Most je glas za HDZ!, napisala je Ahmetović.

Nije prošao ni zaključak da Vlada u roku šest mjeseci pripremi i donese zakon te time ispoštuje odluku Ustavnog suda. SDP je inicirao raspravu o tom zakonu potaknut slučajem trudnice Mirele Čavajde, koji je u javnosti aktualizirao temu o pravu žena na pobačaj. SDP je poručio da pobačaj u Hrvatskoj treba biti legalan, siguran, dostupan, kvalitetan i besplatan, a žene imaju pravo slobodno odlučivati o rađanju djece, to jest o pobačaju na zahtjev.

Uoči glasovanja Peđa Grbin (SDP) istaknuo je da su predložili pravo na izbor i slobodu izbora i ništa više, jer se nikoga na ništa ne prisiljava.

To je civilizacijsko pitanje, dodala je Anka Mrak Tritaš (GLAS) zapitavši kakva smo mi to zemlja i kuda idemo. „Nećemo stati i nećemo pustiti stvari niz vodu”, poručila je.

Katarina Peović (RF) ustvrdila je da se nastavlja limitiranje i ugrožavanje ženskih i reproduktivnih prava sustavnom klerikalizacijom ginekološke struke.

HDZ: Prijedlog SDP-a je nekvalitetan i nestručan

Branko Bačić (HDZ) ponovio je stav svoje stranke da je prijedlog SDP-a u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda, podnomiran, sramotan, neprimjeren, nekvalitetan i nestručan. Postavlja prekid trudnoće ne kao izuzetak nego kao pravilo, kazao je.

„Ne želite promjenu zakona jer nema konsenzusa unutra HDZ-a, to je cijela istina”, odvratila je Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka).

Stavove protiv zakona o prekidu trudnoće ponovili su iz Mosta i DP-a.

Na glasanju nisu prošle ni dvije odvojene oporbene inicijative da se raspusti Sabor, od sedam klubova lijevo-liberalnih stranaka te Kluba zastupnika Mosta.

Protiv raspuštanja bilo je 77 zastupnika, a za raspuštanje 52 za prvu, odnosno 57 zastupnika za drugu inicijativu.

Klubovi SDP-a, Socijaldemokrata, Zeleno-lijevog bloka, Centra i GLAS-a, HSS-a i Radničke fronte, IDS-a te Fokusa i nezavisnih zastupnika zahtjev za raspuštanje Sabora podnijeli su nakon uhićenja bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata, te pokretanja istražnih postupaka protiv još dva Vladina dužnosnika, Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića.

Zahtjev za raspuštanje Sabora podnio je i Klub Mosta iz istih razloga smatrajući da je Vlada kompromitirana i da je narušeno povjerenje građana.

Grbin: Cijela država je rob HDZ-a

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ranije je prozvao HDZ da se Zakon o medicinskom prekidu trudnoće ne donosi zato što se, prema priznanju Branka Bačića, unutar stranke ne mogu o njemu dogovoriti pa je cijela država rob toga što HDZ ne može donijeti odluku.

"Zakon o medicinskom prekidu trudnoće je važna tema pa su oni koji su je stavili na raspravu kasno navečer pogriješili. Vlada do danas odbija nalog Ustavnog suda iz 2017. godine, zato smo mi iz SDP-a dva puta u saborsku proceduru uputili prijedlog zakona koji regulira medicinski prekid trudnoće", rekao je Grbin nakon cjelonoćne rasprave o SDP-ovu prijedlogu Zakona o medicinskom prekidu trudnoće.

Na tome ćemo i dalje inzistirati, bez obzira odbije li se naš prijedlog zakona zato što pravo žene na izbor treba sačuvati i urediti tako da nijedno povjerenstvo "nigdje neće moći izvrdavati", najavio je.

Komentirajući izjavu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da HDZ nema namjeru mijenjati taj zakon, Grbin je kazao da će Jandroković građanima i Ustavnom sudu morati objasniti zašto se njihov nalog ne izvršava. "Odluke Ustavnog suda nisu švedski stol i ne možeš s njega birati ono što ti se sviđa", naglasio je.

Nepoštivanjem odluke Ustavnog suda građanima se šalje poruka koju je premijer Andrej Plenković više puta izrekao, a to je – mogu što hoću, kaže Grbin.

Vladajući mogu napraviti svoj prijedlog

Odbacio je teze da SDP-ov prijedlog ne slijedi nalog Ustavnog suda te istaknuo kako je normalno da zakon ima politički pečat stranke koja ga predlaže. U prijedlogu je omogućeno vladajućima da, ako se ne slažu s nekim njihovim rješenjima, naprave svoj prijedlog kojim će adresirati stvari koje je Ustavni sud naveo u svojoj odluci.

"No, to se neće dogoditi, a Branku Bačiću je u noćašnjoj raspravi izletjelo zašto jer je rekao 'mi kod sebe nismo postigli konsenzus kako bi ovaj zakon trebao izgledati'. Zato što se HDZ unutar sebe ne može dogovoriti što treba biti u zakonu, zakon se ne donosi”, ustvrdio je Grbin dodavši da država sada postaje rob toga što HDZ nije u stanju donijeti odluku.

Na novinarsku primjedbu da njihov prijedlog ide prema liberalizaciji pobačaja, Grbin je uzvratio da nitko od njih nikome ne nameće odluku hoće li prekinuti trudnoću ili neće. To je odluka isključivo žene koja se nalazi u toj situaciji i nikoga drugoga, a zakon je napisan tako da ona, kada donese tu odluku, ne mora proživljavati potresne traume svih žena kojima smo svjedočili na jučerašnjem prosvjedu, ustvrdio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:54