HDZ IZGUBIO VUKOVAR

SDSS ide u pregovore s pobjedničkim SDP-om?

vukovar,200505-pokhdz-u apsolutna vlast u 9 a sdss-u 2 opcine-vojislav stanimirovic na glasovanju izborisnimio damir glibusic
 Damir Glibusic /CROPIX

VUKOVAR - U Vukovaru su otvorene sve opcije postizborne kombinatorike. Nijedna stranka nema dovoljno mandata sama formirati vlast, a mada svi odrješito otklanjanju mogućnost “političke trgovine po cijenu vlasti”, pregovori tek predstoje. Prema službenim rezultatima nedjeljnih prijevremenih izbora za novi sastav vukovarskog Gradskog vijeća, najveći broj glasova, 36,44 posto, osvojila je koalicija SDP-HNS.

U mandatima, to znači da će u vijećnici biti 11 ruku koalicije SDP-a koji je na lokalnim izborima u svibnju 2009. godine - nakon 12 godina HDZ-ove vladavine - prvi put dobio fotelju gradonačelnika.

Velika pobjeda

- Ovo je velika pobjeda za SDP. Tek smo prespavali noć, no trgovine neće biti. Moj poziv svima pod vukovarsku zastavu je otvoren i očekujem da se okupe oko pobjednika - prokomentirao je SDP-ov gradonačelnik Željko Sabo.

U koaliciji HDZ-HSS, koja je osvojila 23,35 posto glasova , što je sedam vijećničkih mjesta, ishodom su “neugodno iznenađeni”.

Za SDSS je glasalo 14,65 posto birača, što im je donijelo četiri mandata, dok jedno mjesto manje u vijećnici ima HSP dr. Ante Starčević s osvojenih 9,86 posto.

Čelnik vukovarskog HDZ-a Damir Barna o pretrpljenom udarcu na izborima izbjegava govoriti. - Još je rano za prognoze, vidjet ćemo kako će se situacija razvijati. U štetne koalicije nećemo ići - kaže Barna. Slab rezultat HDZ-ovci pravdaju nedavnim unutarstranačkim izborima, ali i iznose sumnje o dolasku glasača iz Srbije, tvrdeći da imaju takve indicije. U HSP-u dr. A. Starčević su zadovoljni jer nikad u Vukovaru pravaška opcija nije imala takav izborni rezultat. Razloga za zadovoljstvo ima i Vojislav Stanimirović jer je SDSS udvostručio broj vijećnika.

- Razgovarat ćemo s najjačom strankom, SDP-om, ako možemo naći dogovor. SDP je izvjesnija solucija od HDZ-a. Grad je jedna priča, država druga, no sigurno će i u središnjicama to biti tema - komentirao je Stanimirović, dodavši kako SDSS ne mora nužno “biti u poziciji”.

Rekord HSP-a

Stanimirović tvrdi i kako Vukovar jeste znakovit signal za parlamentarne izbore, na što je “upozorio i premijerku”. Kako dodaje, HDZ to nije ozbiljno shvatio pa je “kažnjen zbog propusta” jer nije, primjerice, odradio pitanje otkupa stanova dok je SDP “glatko dobio birače”, podijelivši božićnice umirovljenicima.

Stanimirović kaže da je iz Srbije došlo samo 30 birača, vukovarskih izbjeglica u Somboru.

Dugih 12 godina vlasti HDZ-a

U Vukovaru je 12 godina vlast bila u rukama HDZ-a. Prvi poraz pretrpjeli su na prošlim lokalnim izborima izgubivši poziciju gradonačelnika. S druge strane, SDP je svih tih godina bio malobrojna oporba. Na lokalnim izborima 2000. godine SDP je osvojio samo dvs mandata, na sljedećima 2004. dobili su tri gradska vijećnika, da bi 2009. godina za SDP označila nagli skok popularnosti kod vukovarskog biračkog dijela i osvojenih deset mandata. Na nedjeljnim prijevremenim izborima dobili su još jedan mandat više, a s još dva iz redova srpske manjine, u vukovarskoj vijećnici će koalicija SDP-HNS imati 13 ruku.

Sastav Gradskog vijeća

Svibanj 2001.

HDZ - 10

SDSS - 8

HSP - 3

SDP - 2

DC - 2

Svibanj 2005.

HDZ - 12

SDSS - 8

SDP-SBHS - 3

HSP - 2

Svibanj 2009.

HDZ-HSP-HSU-HSS-HSLS - 13

SDP - 10 (plus 3 iz kvote srpske nacionalne manjine)

SDSS - 2 (plus jedan iz kvote srpske nacionalne manjine)

Veljača 2011.

(prijevremeni izbori za GV)

HDZ-HSS - 7 (plus 2 iz kvote srpske manjine) SDP-HNS - 11 (plus 2 ...)

SDSS - 4 (plus 1 ....)

HSP dr. A. Starčević - 3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:23