AFERA INDEKS

Šećer dolazi na kraju: Najbolja akcija USKOK-a otkad postoji

USKOK je akciju pomno pripremio, provedba je bila besprijekorna, pa je logično da je i epilog sličan
 Srđan Vrančić/CROPIX

ZAGREB - U kojoj je mjeri zagrebačko Sveučilište prožeto korupcijom pokazala je akcija Index, provedena u suradnji policije i USKOK-a 2008. godine.

Za mogućnost kupovanja ispita na pojedinim fakultetima znalo se već podulje. Kada je počela akcija Index, provođenje tzv. posebnih izvidnih mjera, odnosno tajno praćenje i prisluškivanje osumnjičenih te ubacivanje USKOK-ovih pouzdanika, također nije dugo ostala tajna.

Profesori znali da ih se prati

Još na početku ljeta 2008. godine, što se kasnije moglo i čuti na snimkama razgovora praćenih osoba, pojedini profesori i posrednici bili su svjesni da ih se prati, da je “policija na fakultetima”. Unatoč tome nekoliko mjeseci kasnije, broj privedenih profesora, posrednika i studenata s dva zagrebačka fakulteta bio je golem.

Slučaj podijeljen u tri dijela

Stotinjak osumnjičenih dovedeno je u policiju na obavijesne razgovore, a većina, njih oko 70, odmah je i kazneno prijavljena. Upravo zbog tako velikog broja osumnjičenih i još većeg broja kaznenih djela, mahom primanja mita i zloupotreba, USKOK je već u početku razdijelio slučaj na tri zasebna predmeta. Dva su se odnosila na Fakultet prometnih znanosti, a treći na Ekonomiju.

U predistrazi su se na meti istražitelja našli i još neki zagrebački fakulteti, Pravo i Građevina. No, može se reći da su oni obrađivani na rubu istrage, i u manjoj mjeri nego Promet i Ekonomija, tako da poduzete mjere nisu dale rezultata. Ostali fakulteti nisu ni “dirani”, posebno ne oni izvan Zagreba. Akciju za sve fakultete u Hrvatskoj bilo bi teško provesti.

Akcija Index ovako je dovela do tri velika sudska postupka. Na listi okrivljenih našli su se brojni ugledni akademski građani.

Na meti brojni uglednici

Primjerice prodekan Prometnog fakulteta Dragan Badanjak. Među studentima je bilo nekoliko policijskih službenika, vaterpolist Mladosti, kao posrednik se pojavio direktor jednog zagrebačkog hotela. No, najistaknutija među njima zasigurno je bila dotadašnja šefica saborskog Odbora za sprečavanje sukoba interesa, profesorica Deša Mlikotin-Tomić , koja je u početku bila okrivljena “samo” za zloupotrebe, odnosno da je upisala prolazne ocjene studentima bez stvarnog polaganja ispita, po zamolbi kolega. Po zahtjevima USKOK-a istraga je bila proširena pet puta. Jedno od tih proširenja odnosilo se i na optužbu protiv Mlikotin-Tomić za primanje mita.

Cijena ispita? Prava sitnica!

Tijekom istražnog postupka osmero okrivljenih studenata i njihovih roditelja odlučilo se za nagodbu s USKOK-om te su protiv njih, nakon što su priznali djela, donesene presude u istrazi. Radi se o uvjetnim osudama koje su odmah postale pravomoćne.

Na suđenjima koja su se na Županijskom sudu razbuktala prošle godine, optuženi profesori su redom uvjeravali sud u svoje poštenje. Mahom su sporne upise ocjena studentima pravdali bolonjskim sustavom bodovanja, svojim diskrecijskim pravima, dok su u pojedinačnim slučajevima navodili kako su ih očito izigrali optuženi posrednici, ne znajući da oni iza njihovih leđa uzimaju studentima novac. A ispiti su se plaćali, kako se jasno moglo čuti i na snimkama telefonskih razgovora, od nekoliko stotina eura pa i do 2500 eura za “paket” ispita. Upis na Promet stajao je između 1500 do 2000 eura.

Na “trakama” je zabilježeno ili se dalo naslutiti koji posrednik ima “na vezi” kojeg profesora. Bilo je i slučajeva da profesori međusobno čine usluge jedan drugome, pri čemu je ponekad u igri bio i novac, a ponekad se uzvraćalo na isti način po principu “ti pusti mog, a ja ću tvog”. Posrednici su također “nagrađivali” profesore pršutom, vinom i slično.

Maksimalni USKOK

Uz snimljeni materijal, optuženim profesorima nisu išle u prilog ni spomenute nagodbe u istrazi, kao ni priznanja nekolicine posrednika i studenata na glavnoj raspravi. Sve je to dovelo do toga da tri različita sudska vijeća u tri odvojena predmeta dođu do identičnih zaključaka, da je golema većina optuženih kriva za primanje i davanje mita te zloupotrebe položaja i protuzakonita posredovanja. USKOK se može pohvaliti gotovo stopostotnim učinkom.

Dijelu osuđenih profesora izrečene su bezuvjetne zatvorske kazne, mahom onima koji su proglašeni krivima zbog primanja mita.

Nastradala i Mlikotin-Tomić

Bivši prodekan Prometnog fakulteta Dragan Badanjak osuđen je u dva postupka, jednom na dvije i pol godine, drugi put na deset mjeseci zatvora uz što mu je izrečena i zabrana rada na fakultetu na pet godina. Njegov kolega s Prometa Antun Sertić osuđen je na dvije godine zatvora, Sanja Marušić na godinu i pol, dok su ostalima s Prometa izrečene blaže kazne.

Na Ekonomiji je uz glavnog posrednika najgore prošao izvanredni profesor Jadranko Grgona s godinu i deset mjeseci zatvora te pet godina zabrane obavljanja znanstvenog zvanja. Voditeljica referade Julijana Ljubić osuđena je na godinu i pol dana zatvora, a na listi onih koji su proglašeni za primanje mita našla se i Deša Mlikotin-Tomić kojoj je izrečena jedinstvena zatvorska kazna u trajanju od 14 mjeseci, plus tri godine zabrane rada.

Odluka Vrhovnog suda u sva tri predmeta tek predstoji.

Dao 19 ispita, a nikad nije niti došao na faks

Kada su suđenja u predmetima popularno nazvanima Index 1, 2 i 3 već bila u punom jeku, USKOK je Županijskom sudu podnio tri dodatna istražna zahtjeva zbog sličnih slučajeva na Prometnom fakultetu.

U jednom je obuhvaćeno 25 osoba, među kojima je čak 17 profesora. Uz nekolicinu onih koji su već grijali optuženičku klupu našlo se i nekoliko novih sveučilišnih djelatnika, od kojih su neki otišli i u mirovinu. Zanimljivo je da se u ovom slučaju radi o “studentima” koji su u međuvremenu bili uhićeni na području Koprivničko-križevačke županije u sklopu operativnih akcija Stop i Petlja zbog mita, odnosno sređivanja diploma za vozače i druga zanimanja na Pučkome otvorenom učilištu Đurđevac u Koprivnici i tamošnjoj auto-školi Volan. S obzirom na to da je voditeljima tih škola trebao viši stupanj obrazovanja, odlučili su kupiti cijeli niz ispita na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

Tako je jedan izvanredni student Tehničkog veleučilišta, kako ga se tereti, preko posrednika za 2500 eura sredio upis ocjena iz čak 19 predmeta. Iako nije niti izišao na ispit, pa čak nije ni došao u Zagreb, 14 osumnjičenih profesora dalo mu je prolaznu ocjenu iz jednog ili više predmeta. Indeksi osumnjičenih studenata zaplijenjeni su u spomenutim akcijama, a osumnjičeni su naknadno u prisutnosti branitelja mahom i priznali kako su došli do prolaznih ocjena i kome su za to dali novac.

Preostala dva nova istražna zahtjeva manjeg su obima i obuhvaćaju ukupno četiri profesora i nekoliko studenata i posrednika.

Zanimljivo je da su pojedini profesori, koji su već bili optuženi u slučajevima Index 1 i 2, a koji su tvrdili da su nevini, u ovim novim postupcima očito promijenili način razmišljanja. Budući da su u međuvremenu proglašeni krivima, sada su manje-više spremni priznati krivnju i nagoditi se s USKOK-om.

Osuđeni i dalje rade za 15.000 kuna mjesečno

Od samog početka akcije Index, provedene s ciljem suzbijanja korupcije na zagrebačkim fakultetima, bilo je puno prigovora na postupanja policije i USKOK-a, ali i prezentacije cijelog skandala u medijima.

Iako je posve jasno da su istražitelji bili na pravom putu, kao i da su njihova postupanja bila u skladu sa zakonom, što se očitovalo i u donesenim sudskim presudama, mnogi su, a prednjačili su čelni ljudi sveučilišta te “pogođenih” fakulteta, javno izražavali nezadovoljstvo “tretmanom” njihovih kolega. Čak je napravljena i svojevrsna ekspertiza u čijoj su izradi sudjelovali i ugledni pravnici, između ostalih i novi predsjednik RH Ivo Josipović. U toj se ekspertizi zaključilo da korupciju na fakultetima treba suzbijati, no uz čitav niz “ali”.

Ukratko, radilo se o prigovorima da je obračun s korupcijom u vlastitim redovima trebalo prepustiti sveučilištu te da je postupcima policije i USKOK-a, odnosno izbijanjem afere u javnost, narušen ugled sveučilišta.

O izraženoj kolegijalnosti prema procesuiranim profesorima i nedovoljnom učinku akcije Index na samom sveučilištu najbolje možda govore sljedeće činjenice - optuženi i u međuvremenu osuđeni profesori i dalje primaju plaće.

Obim posla im se doduše bitno smanjio, mahom ne drže predavanja i ne smiju ispitivati studente, ali zato uredno primaju oko 15.000 kuna mjesečno. No, do pravomoćnosti ovih presuda status osuđenih profesora vjerojatno se neće promijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:09