BEZ ODŠTETE ZA AMPUTIRANU NOGU

SEDAM GODINA PATNJE Miroslav Maškarin: 'Jovanović mi je ukinuo stipendiju, a Ostojić me nije primio na razgovor'

Ni mišljenja 8 profesora nisu dovoljna: Traže se dodatna saslušanja i vještačenja
Rijeka, 090909.Na Opcinskom sudu u Rijeci danas je nastavljeno sudjenje u gradjanskoj parnici Maskarin protiv Klinickog bolnickog centra (KBC) Rijeka za odstetu od 13 milijuna kuna. Miroslavu Maskarinu je 10. srpnja 2006. godine prilikom rutinske operacije slijepog crijeva u rijeckom KBC-u ozlijedjena trbusna aorta te posljedicno amputirana noga. Na slici: odvjetnik Miljenko Baric i Miroslav Maskarin ispred zgrade suda.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimaš / CROPIX

Niti sedam godina nakon što mu je zbog pogreške pri operaciji slijepog crijeva u riječkom KBC-u amputirana noga , za mladog Rabljanina Miroslava Maškarina nije okončana sudska trakavica koja bi trebala rezultirati određivanjem visine odštete.

Još jedna ekspertiza

Poznato je da Maškarinovoj obitelji KBC nudi 2,5 milijuna kuna, dok oni, zastupani po riječkoj odvjetnici Ingrid Barić, smatraju da je taj iznos neadekvatan i potražuju 13,7 milijuna kuna, no u ovom trenutku rasplet se čini jednako daleko kao što je bio kada je izbila afera.

Nakon što je već ranije odbačena ekspertiza vijeća sa splitskog Medicinskog fakulteta, ovoga je tjedna pred sutkinjom riječkoga Općinskog suda Ingrid Bučković svoj nalaz i mišljenje o Maškarinovim ozljedama i posljedicama obrazlagalo osam profesora Medicinskog fakulteta iz Zagreba.

Ovisan o tuđoj pomoći

Oni su utvrdili da je kod Maškarina nastupilo 85-postotno smanjenje životne aktivnosti, no to nije bilo dovoljno za donošenje meritorne odluke i naložena su dodatna saslušanja stranaka, a moguća su još i dodatna vještačenja.

Iduće ročište zakazano je za 23. rujna, što znači da će, u teoriji, još najmanje nekoliko mjeseci proći do pravorijeka. Osim što je ogorčen dužinom sudskog postupka, razočaran je i odnosom države prema njemu.

- Slali smo više zahtjeva HZZO-u za pokrivanje raznih dodatnih troškova koje ne pokriva osiguranje. Međutim, nisu ih usvojili i ja sam snosim troškove - kaže Miroslav Maškarin.

Njegova odvjetnica Ingrid Barić ističe da, prema vještačenju zagrebačkog Medicinskog fakulteta, Maškarin nije u stanju efektivno raditi više od dva sata dnevno. Zbog toga i ne može pronaći posao pa je potpuno ovisan o tuđoj pomoći.

Što se tiče odštete koju nudi KBC, kako kaže odvjetnica Barić, oko 600 tisuća kuna od 2,5 milijuna išto bi Maškarinovoj obitelji, a samo 1,9 milijuna Miroslavu.

Trpi jake bolove

- To je minimalan iznos i nije dovoljno ni za pokrivanje osnovnih životnih troškova, a kamoli još dodatnih koje ima osoba u takvom zdravstvenom stanju. On svakodnevno trpi jake bolove, ostale su i fizičke i psihičke posljedice.

Ova Vlada za to nema razumijevanja. Ne radi se samo o odluci ministra Jovanovića koji je ukinuo stipendiju, iako je ona donesena na temelju diskrecijskog prava bivšeg ministra jer se od Miroslava nije ni moglo očekivati da sjedi na predavanjima. Tražili smo sastanak s ministrom Ostojićem, ali nije nas primio - kaže Ingrid Barić.

Nisam u stanju studirati jer mi je stanje sve gore!

- Zamrznuo sam studentski status zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, ali ne bih ulazio u detalje samih zdravstvenih problema koje imam jer su to privatne stvari o kojima ne želim javno pričati. Mogu samo reći da trenutačno nisam u stanju studirati jer mi se situacija sa zdravljem ne poboljšava.

Želja mi je vratiti se na studij jednoga dana, ali želje su jedno, a realnost je drugo. Teško je govoriti o budućnosti kada se živi dan po dan - ispričao je Miroslav Maškarin, danas 27-godišnjak, koji je u trenutku kad je povrgnut zahvatu imao 20 godina.

- Po svemu kako teku ovi procesi ispada da se uopće ne zna tko je oštećenik. Da su nam barem ponudili nekakvu akontaciju, ali nisu ništa. Nikoga ne zanima kako živim, a moji troškovi života su jako veliki, dosad, osim stipendije, nisam dobio ni kune. - kaže Miroslav Maškarin.

Zastara za proces protiv dr. Popovića?

Miroslava Maškarina posebno je uznemirila činjenica da su iz Kliničkog bolničkog centra zatražili mogućnost plaćanja sudskog pologa od 2,5 milijuna kuna, iz kojeg bi se, kada bude donesena presuda, isplatila eventualna odšteta.

Sutkinja je taj zahtjev odbila, no gorak okus ostao je u Maškarinovim ustima.

- Dok Maškarinova privatna borba za odštetu traje sedam godina, jednako dugo se vodi i kazneni postupak protiv liječnika koji je Miroslava operirao, doktora Branka Popovića, što dodatno obeshrabruje i oštećenika i njegovu odvjetnicu.

Naime, u prosincu prošle godine vijeće Županijskog suda u Rijeci ukinulo je prvostupanjsku presudu riječkog Općinskog suda protiv doktora Branka Popovića, uvaživši žalbe i Državnog odvjetništva i okrivljenika, podnesene, naravno, iz različitih pobuda.

Obje strane (i Maškarinova i liječnika Popovića) žalile su se na pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, s tim da je Državno odvjetništvo tražilo strožu, bezuvjetnu kaznu zatvora, a okrivljenik i njegov branitelj zahtijevali su oslobađanje od krivnje. Kako doznajemo, Popovićev je odvjetnik podnio zahtjev za zastaru, a ako sud odluči da je zastara nastupila, priča bi u ovom dijelu mogla završiti bez prave presude.

- Ne razmišljam o rokovima, ne želim ni predviđati kako će se i kada sve zajedno okončati. Mislim da bi se to samo loše odrazilo na moje zdravstveno stanje. Iskustvo od prvog dana moje bolesti i liječničkog tretmana, kao i sve ono što se događalo u pravosudnom postupku, tome me dobro naučilo - rekao nam je na kraju razgovora Miroslav Maškarin. (Luka Benčić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:16