MARINA ODLAZI

Sedam grijeha Marine Matulović-Dropulić: Od sukoba interesa do štete po okoliš

ZAGREB - Od petka kad je napisano, do ponedjeljka kad je predstavljeno javnosti, otvoreno pismo premijerki Kosor u kojem se traži smjena ministrice zaštite okoliša Marine Matulović-Dropulić potpisale su 52 hrvatske ekološke udruge.

Zastrašivanje udruga

Ekoaktivisti u pismu ističu da je smještanje zaštite okoliša i graditeljstva unutar istog ministarstva suprotno praksi većine članica EU, i to zato što su te dvije djelatnosti po definiciji u sukobu interesa.

Ekološke udruge nabrajaju najmanje sedam razloga zbog kojih ministrica Matulović-Dropulić mora biti smijenjena. Prvi od “sedam smrtnih grijeha” ministrice zaštite okoliša je sukob interesa jer ona djeluje kao zaštitnik graditeljskog lobija.

Drugi je razlog zastrašivanje istaknutih udruga za zaštitu okoliša, a treći pogodovanje zagađivačima. Marina Matulović-Dropulić je izgubila kredibilitet ministrice zaštite okoliša u slučaju Siska i šutnje o zagađenjima iz Rafinerije nafte, u slučaju Salonit, u slučaju Pićan. Četvrti razlog je narušavanje međunarodnog ugleda Hrvatske na području zaštite okoliša jer ministrica zaštite okoliša nije sudjelovala ni na konferencijama na najvišoj razini, poput UN-ove konferencije o zaštiti klime u Kopenhagenu 2009. na kojoj je u hrvatskoj delegaciji bio i predsjednik, ali nije bila ministrica Matulović-Dropulić.

Gospodarenje otpadom

Peti razlog za opoziv ministrice Matulović-Dropulić jest devastacija prostora u slučaju apartmanizacije, Varšavske, zakona o golf-igralištima i slično. Šesti je vezan za degradiranje instrumenata zaštite okoliša, poput procjene utjecaja na okoliš, dok se sedmi razlog za odlazak ministrice zaštite okoliša odnosi na katastrofalno stanje u sustavu gospodarenja otpadom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:18