SLUČAJ SUSPENZIJE

Sedam nezadovoljnih dekana Borasu uputili pismo: ‘Ograđujemo se od takvog rada Senata!‘

Senat je odluku o suspenziji dekanice Filozofskog fakulteta donio dvotrećinskom većinom od ukupnog broja članova Senata
Profesori, studenti i zaposlenici Filozofskog fakulteta prosvjeduju zbog smjene dekanice Vesne Vlahović-Štetic
 Damjan Tadic/Cropix

Odluka Senata Sveučilišta u Zagrebu (SuZG) da podrži već ranije donesenu odluku rektora Damira Borasa o suspenziji dekanice Filozofskog fakulteta (FF) Vesne Vlahović-Štetić i dalje je u fokusu akademske zajednice, ali i šire javnosti.

Podsjetimo, tijekom sjednice koja je u utorak održana elektroničkim putem, Senat je odluku donio dvotrećinskom većinom ukupnog broja članova Senata, pri čemu je od 70 članova Senata glasovanju pristupilo njih 67. Za odluku o potvrdi suspenzije glasovalo je 48 članova Senata, dok je 12 članova glasovalo protiv. Sedam članova ostalo je suzdržano.

Senat je, također, potvrdio rektorovu odluku kojom je za obnašatelja dužnosti dekana FF-a do izbora novog dekana imenovan veterinar Miljenko Šimpraga, aktualni prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije te imenovao pet obnašatelja dužnosti prodekana FF-a.

No, sedam senatora, dekani Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta organizacije i informatike, Fakulteta političkih znanosti, Akademije dramskih umjetnosti i Veterinarskog fakulteta, duboko su nezadovoljni takvim načinom rada Senata te su rektoru Damiru Borasu uputili pismo.

To pismo “iscurilo” je u javnost pa ga donosimo u cijelosti:

Poštovani rektore,

potaknuti nedavnim odlukama Senata Sveučilišta u Zagrebu koje su donesene bez mogućnosti provedbe izvještajnog i diskusijskog dijela sjednice Senata, a na koji smo opetovano upozoravali, dolje potpisani dekani fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ovim se putem ograđuju od takvog načina postupanja i rada sveučilišnih tijela. Senat koji ne diskutira najvažnije odluke, ne može ni donijeti potpuno legitimne odluke!

Smatramo da je prijelazom na održavanje sjednica Senata elektroničkim putem bez omogućavanja diskusijskog dijela sjednice potpuno onemogućena kvalitetna, konstruktivna i transparentna akademska rasprava i bačeno negativno svjetlo na naše Sveučilište. Posljednji primjer koji o tome svjedoči održavanje je sjednice na kojoj je potvrđena odluka rektora o suspenziji uprave Filozofskoga fakulteta.

O nedemokratskom radu Senata Sveučilišta u Zagrebu više smo puta ukazivali kako Vama, tako i prorektorima Sveučilišta u Zagrebu, a posljednji put našim zahtjevom za uklanjanje s dnevnog reda sjednice Senata točaka kojima je predviđena suspenzija uprave te imenovanje obnašatelja dužnosti dekana iz sasvim drugog područja i prodekana Filozofskoga fakulteta.

Smatramo da o ovakvim delikatnim pitanjima treba raspraviti na sjednici Senata na kojoj je članovima omogućeno sudjelovanje u kvalitetnoj, akademskoj i demokratskoj raspravi.

S obzirom na to da naši opetovani iskazi nezadovoljstva dosad nisu naišli ni na kakav odjek na sveučilišnim tijelima, primorani smo zbog zaštite ugleda i dostojanstva naših fakulteta, generacija naših studenata i naših zaposlenika, obratiti se i na ovaj način te pokazati da na Sveučilištu postoje i oni koji se ne slažu s takvim načinom rada.

Ovim istupom tražimo da se prekine s dosadašnjom neakademskom praksom, da se glasa transparentno te da se o osjetljivim točkama s elektroničkih sjednica koje zahtijevaju temeljitu raspravu još jednom raspravlja i odlučuje, kako u pitanje ne bi došla smislenost i svrsishodnost sudjelovanja naših fakulteta u radu sveučilišnih tijela.

Srdačno Vas pozdravljamo!

prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija, dekanica Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta

prof. dr. sc. Mirko Planinić, izabrani dekan Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta

prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva

izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike

prof. dr. sc. Zoran Kurelić, dekan Fakulteta političkih znanosti

izv. prof. art. Franka Perković, dekanica Akademije dramskih umjetnosti

prof. dr. sc. Nenad Turk, dekan Veterinarskog fakulteta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 20:42