PRIZNANJE

Sedmero novinara dobilo nagrade ‘Anđelko Erceg‘ i ‘Siniša Glavašević‘ za lokalno novinarstvo

Nagrade za lokalno novinarstvo koje nose imena dvojice legendarnih hrvatskih novinara HND je ustanovio u travnju ove godine

Vinko Vuković i Kristina Čirjak neki su od sedmero novinara koji su dobili nagrade

 Slobodna Dalmacija/Cropix

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u petak je po prvi put dodijelilo nagrade za lokalno novinarstvo ‘’Anđelko Erceg’’ i ‘‘Siniša Glavašević‘‘, novinarima Darku Baronici, Vinku Vukoviću, Željki Gavranović, Miroslavu Šanteku, Mariji Molnar, Kristini Čirjak i Matku Saltariću.

Dodjela nagrada održana je u Vinkovcima u sklopu festivala novinarstva Media In Time u organizaciji HND-a i Centra za kulturu medija, a u ocjenjivačkom sudu bili su Gabrijela Radanović, Branko Mijić, Chiara Bilić, Ivan Hlupić, Igor Ahmetović, Željko Draženović, Slavica Trgovac Martan, Branimir Bradarić i Hrvoje Zovko.

Nagrade za lokalno novinarstvo koje nose imena dvojice legendarnih hrvatskih novinara HND je ustanovio u travnju ove godine.

Nagrade ‘‘Anđelko Erceg‘‘ za najbolje novinarske radove koji se bave temama iznimno važnima za lokalnu zajednicu, u kategoriji tisak dobili su novinar Pakračkog lista Darko Baronica za tekst ‘‘Inkluzija je način života‘‘ i novinar Slobodne Dalmacije Vinko Vuković za seriju tekstova o devastaciji uvale Vruja.

Nagradu "Anđelko Erceg" u kategoriji internet dobila je Željka Gavranović s portala SBplus i Miroslav Šantek za tekst objavljen na PS portalu, a nagrade ‘‘Siniša Glavašević‘‘ za radijsko novinarstvo dobila je novinarka Hrvatskog radio Vukovara Marija Molnar, a za televizijsko novinarstvo Kristina Čirjak s RTL-a i Matko Saltarić s Libertas televizije.

Kako je istaknuto, ovim nagradama HND odaje priznanje Ercegu i Glavaševiću na doprinosu novinarskoj profesiji, ali i kolegama u manjim sredinama koji prateći teme važne za lokalnu zajednicu rade iznimno važan, odgovoran i težak posao.

‘‘Ako želimo bolje društvo trebamo pravodobno i točno informiranje koje počinje od lokalnih medija. Novinarska scena ne može postojati bez lokalnih medija‘‘, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Novoustanovljene novinarske nagrade za lokalno novinarstvo nose imena dvojice velikana hrvatskog novinarstva, koji su svoja životna djela ostvarili u Vukovaru i Makarskoj.

Siniša Glavašević pokazao je kako lokalni novinar postaje globalni jer je njegovo izvještavanje iz ratom razorenog Vukovara bila jedina relevantna informacija i veza sa svijetom. Anđelko Erceg se kao ugledni novinar i urednik u mainstream medijima u Zagrebu, Splitu i Rijeci vratio u Makarsku i tamo pokrenuo Makarsku kroniku, koja je godinama raskrinkavala mračne poslove lokalnih moćnika dobivši među kolegama titulu "najveće male novine u Hrvatskoj", istaknuli su u HND-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:41