BORBA PROTIV VIRUSA

ŠEF CEHA UGOSTITELJA U ISTRI OBJASNIO KAKO BI IZGLEDAO RAD KAFIĆA PO NOVOM REŽIMU 'Gostu više ne bismo prilazili srdačno kao nekad...'

 
 Goran Sebelic / CROPIX

Za razliku od ostatka Hrvatske, gdje je Državni inspektorat zatvorio više od 20 restorana jer se navodno nisu pridržavali naputaka Nacionalnog stožera civilne zaštite, u Istarskoj županiji nije zatvoren nijedan ugostiteljski objekt.

Potvrdio je to za Glas Istre Stanislav Briškoski, predsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore Istarske županije (OKIŽ), koji u razgovoru s novinarkom Mirjanom Vermezović Ivanović kaže da do sada nisu imali nijednu pritužbu na zatvaranje, niti na bilo koju inspekciju. Podsjećaju na slučaj poznatog zagrebačkog restorana Tekka koji su inspektori zatvorili samo zbog visokog stola ispred restorana na kojem se preuzimala hrana.

- Restorani koji dostavljaju hranu nisu zatvoreni, izuzev izvanredne situacije u Tinjanu gdje je ugostitelj otvorio objekt. Restorani se drže uputa Stožera i nas iz OKIŽ-a tako da je sad sve pod kontrolom. Restorani koji dostavljaju hranu se, nadam se, pridržavaju uputa Stožera, jer jedino tako i mogu raditi: a to je da ugostitelji nose masku i rukavice, te da prilikom dostave hrane ne ulaze u domove, nego da budu dva metra udaljeni od ulaznih vrata. Zasad to funkcionira, nemamo nikakvih problema, niti smo imali ikakvu primjedbu, objašnjava Briškoski.

Na pitanje hoće li se lokali pomalo otvarati početkom idućeg mjeseca, točnije 4. ili 5. svibnja, kao što se najavljuje iz Nacionalnog stožera, sugovornik Glasa Istre kaže da se informacija mijenja iz sata u sat, iz minute u minutu, iako službene još nema.

- Prema najnovijim informacijama, mogli bismo otvoriti, što pozdravljamo. Na nivou našeg ceha održali smo sastanak na kojem smo predložili, ako nas se uopće bude pitalo, na koji bismo način radili. Bio bi to rad uz distanciranje, ne bismo prilazili kao što smo nekad srdačno prilazili gostu. Taj naš srdačan stav će morati biti na dva metra, uz što manje kontakata. Nošenje rukavica u restoranima nije ništa novo. U superluksuznim restoranima rukavice su normalne. Navodno postoji nova informacija vezana uz nošenje plastičnih maski. Napravit ćemo sve što treba da smanjimo ili u potpunosti uništimo virus, te da zaštitimo personal i goste, kaže Briškoski.

No, smatra da treba biti smiren, da se što bolje spriječi širenje pandemije pa kad se lokali otvore, da to bude u normalnim uvjetima.

- Volio bih da se o načinu rada još malo porazgovara, da nam se ne bi dogodilo nekakvo žarište i da onda poslije svi napravimo veliki minus, da nakon toga bude još gore pa da moramo opet pozatvarati objekte, kaže.

Na pitanje jesu li ugostitelji iskoristili državne mjere i je li itko propao u ovih mjesec dana, odgovora da su svi imali pravo na mjere.

- Tko god se javio, smatram da je i dobio ako je zadovoljio sve propisane uvjete. O propasti ne bih, smatram da smo žilavi i sigurno ćemo opstati. Teško nam je, ali opet, trenutna situacija je takva da s njome moramo živjeti. Očekujem da ćemo se što prije vratiti u normalu, vjeruje Briškoski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:31