IVICA LUKŠIĆ

Šef covid-bolnice: Operirali smo 80 pacijenata s koronom koji su trebali kirurški zahvat

Covid bolest nije rezervirana samo za starije i za one s komorbiditetima, tvrdi Lukšić
 Dragan Matic/Cropix

Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB-a Dubrava, za Dnevnik HRT-a kazao je da u bolnici imaju kontinuirani priljev bolesnika.

- Jutros ih je bilo 340. Ukupni kapacitet bolnice je 625 kreveta. Od 71 intenzivnog kreveta 60 je popunjeno - kazao je Lukšić.

- Ono što vidimo u posljednjim danima je da je veći broj bolesnika s težom kliničkom slikom. I to je važno naglasiti da COVID bolest nije rezervirana samo za starije i za one s komorbiditetima. Posljednjih dana i tjedana imamo sve veći priljev osoba mlađe dobi, nemaju značajnih komorbiditeta, a razvili su teže kliničke slike - kazao je.

S obzirom na to da nema ni dva tjedna otkako je preuzeo vođenje bolnice u vrlo napetim okolnostima, uz prosvjede osoblja, nasilan prekid opskrbe električnom energijom, na pitanje je li to "ratni način" rada, Lukšić odgovara da je mnogo izazova.

- Da nisam vjerovao u ljude koji tamo rade i da nisam vjerovao da mi to možemo zajedno iznijeti, ne bih prihvatio ovu dužnost ili obavezu. Mislim da je situacija bolja, da je komunikacija izravnija među našim osobljem, da su se stvari složile na mjesto i na dobrom smo putu. Važno je naglasiti da osoblje ulaže enormni trud i napor da se omogući što kvalitetnije liječenje bolesnika - kazao je.

Trenutačno se događa velika dinamika koju koordinira Ministarstvo zdravstva.

- Dolazi ne samo do okrupnjavanja timova, nama je priskočio u pomoć i tim liječnika iz KBC-a Zagreb, od danas su s nama i iz Sestara milosrdnica. Sv. Duha i Merkura. Pokušava se organizirati rad za liječenje COVID bolesnika u svim prostorima KB-a Dubrava - kazao je Lukšić.

Na pitanje što je s ostalim bolesnicima koji su do sada "gravitirali" bolnici u Dubravi, kako su zbrinuti i gdje obavljaju preglede i liječenje, Lukšić kaže da istodobno traje velika akcija zbrinjavanja bolesnika koji su se liječili u Dubravi u drugim zagrebačkim bolnicama.

- U tijeku je koordinacija u Ministarstvu zdravstva da će liječnici koji nisu izravno vezani za liječenje COVID bolesnika, svoje usluge moći davati u drugim zagrebačkim bolnicama. Aktiviran je pozivni centar, dostavljaju se popisi. Nije to tako jednostavan proces, vjerujem da će do kraja tjedna biti naznačeno koje specijalnosti, koji liječnici će ordinirati i u kojim zagrebačkim bolnicama - kazao je.

U KB-u Dubrava obavljaju se operacije svih COVID bolesnika, a do sada ih je obavljeno 80, kaže Lukšić.

- Zbrinjavamo sve kirurške bolesnike, dakle one koji imaju COVID, ali trebaju neko kirurško liječenje. Imamo dvije operacijske dvorane koje su posebno opremljene za takve zahtjeve - kazao je.

Koliko dugo ćemo nakon pandemije osjećati posljedice pandemije, Lukšić je za HRT kazao da je definitivno cijeli sustav reorganiziran i čini se sve da i ostali bolesnici dođu do svog liječnika i do adekvatnog liječenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:24