KUHANJE NA BANIJI

Šef Crvenog križa u Otvorenom: ‘Ugostitelji su nam na početku rekli da im ne treba ništa‘

Vedran Jakominić iz udruge ugostitelja smatra da je sustav trebao brže i bolje reagirati
Emisija Otvoreno
 HTV

U emisiji Otvoreno HTV-a razgovaralo se o pripremi hrane za sve pogođene potresom na Baniji. Dosad su taj posao obavljali volonteri, no dva tjedna nakon potresa taj je posao preuzela država.

Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, kazao je da je novi sustav pripreme i distribucije hrane dogovoren u komunikaciji s ugostiteljima i operativnim snagama.

- Jako dobro komuniciramo sa svim akterima i strukovnim udrugama. Unutar dva sata od potresa naša ministrica Brnjac je stupila u kontakt s ugostiteljima, predsjednikom Udruge ugostitelja. Oni su uistinu pokazali da su ponos Hrvatske i da daju sve od sebe, rekao je Glavina.

- Mi i danas na zalihama imamo hrane koja je spremna, donirana, na raspolaganju, još nekih desetak dana. Cijelo vrijeme je vidljivo zajedništvo ugostitelja, volontera, građana i naših operativnih snaga i u tom zajedništvu ćemo nastaviti dalje, dodao je.

Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja i član Upravnog odbora Udruge Glas poduzetnika, smatra da je sustav trebao brže i bolje reagirati.

- Mi smo trebali biti samo potpora, mi smo instinktivno krenuli. Potres je bio u 12.19 sati, u 14.32 sati prva posada s natovarenim kamionima je već bila na putu za Petrinju. Nitko od nas nije ni u ludilu smatrao da će na terenu biti 14 dana, kazao je Jakominić.

- Crveni križ nam je skladište otvorio tek 3. siječnja, dotad smo sve vukli na vlastitim vezama. Robne zalihe - odobrenje je došlo 5. siječnja, a prva je isporuka išla 7. siječnja. To je za nas bio logistički kaos. Trajalo je predugo, bilo je isuviše nestrukturirano. Mislim da nam nedostaje samokritike u procjeni, dodao je.

Robert Markt, izvršni predsjednik Crvenog križa, zahvalio je Udruzi ugostitelja koja je, kako je rekao, napravila herojski čin pripremajući hranu za cijeli sustav i građanstvo.

- Bili smo u komunikaciji s predsjednikom Udruge otkad se javio, osigurali smo im poziciju na glavnom trgu, osigurali smo poziciju za veliki šator. Početak inicijative je bio na prijedlog Udruge ugostitelja, a na pitanje što im je potrebno rekli su da im za početak nije ništa potrebno jer ima zalihe iz restorana koji ne rade, rekao je Markt.

Ivo Žinić, sisačko-moslavački župan, zahvalio je ugostiteljima i volonterima rekavši kako su već prvi dan svi dobili hranu te da nitko nije ostao gladan.

Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje, rekao je da su svi dali ogroman doprinos te da se od rata nije vidio takav enutuzijazam i volja ljudi da pomognu.

- Ugostitelji su napravili strašan podvig. Svima kapa do poda. Ne treba shvatiti da su ugostitelji konkurencija, treba stati na loptu i ogranizirati se da ostanemo jedan tim, poručio je.

Glavina je objasnio kako će novi sustav prehrane funkcionirati - jedinice lokalne samouprave do 12 sati dostavljaju popis svojih potreba tj. obroka i lokacija za naredni dan. Kuhinje se uglavnom na lokacijama gdje su bile i dosad. Stanovništvo će jesti odvojeno od operativnih snaga.

- Sposobnost je da se kuha koliko god je potrebno. Za udaljena sela imamo volontere koji dostavljaju hranu na kućni prag onima kojima je to potrebno, rekao je Glavina.

Menu je napravljen, a Glavina je istaknuo da je iskomuniciran u dogovoru s ugostiteljima - jela su kvalitetna i energetski izbalansirana. Ugostitelji će, rekao je Glavina, narednih pet do sedam dana ostati na terenu i dalje kuhati hranu.

Jakominić je rekao da su ugostitelji čista srca došli u Baniju te da im je krivo što je nespretnom komunikacijom došlo do negativne energije.

- Nismo ni u jednom trenutku nikoga napadali niti smo došli da bismo se slikali. Nećemo otići sad kad je došao Pleter. Bit ćemo tamo dok god imamo snage pružati uslugu, stojimo na raspolaganju, poručio je Jakominić.

Markt je istaknuo da će Crveni križ pomoći u tranzicijskom periodu, ali ističe da treba razmišljati o zapošljavanju ljudi na tom području.

- Svi koji sudjeluju u lancu prehrane trebaju imati sanitarne knjižice, najbolje da to budu zaposlenici javnih radova i da se na taj način pomogne kraju, da se ljudi zaposle. O tome se danas raspravljalo, rekao je.

Jakominić je apelirao da se uključe lokalni ugostitelji i da se na taj način pokrene gospodarska aktivnost. Dumbović se slaže da je ekonomski aspekt važan. Kaže da je razgovarao s lokalnim ugostiteljima te da su oni spremni odraditi između 3000-4000 porcija.

- Kako vrijeme bude odmicalo, tako će se sustav nadograđivati. Svatko je dobivao topli obrok, tako će biti i dalje, rekao je Žinić. Kazao je da je sustav pod kontrolom, ali da ništa nije normalno te da su ljudi isfrustrirani i u teškim psihološkim stanjima.

Glavina je rekao da je dosad instalirano 317 privremenih stambenih jedinica koji su prošli kroz sustav civilne zaštite, a još toliko je dovezeno u privatnom aranžmanu. U ovom trenutku, istaknuo je Glavina, stiže 26 turističkih mobilnih kućica.

- Vlada je naručila 600 privremenih stambenih jedinica od hrvatskih proizvođača koji stiže u tjednom rasporedu i još 200 mobilnih turističkih kućica koje otkupljujemo od turističkog sektora, dodao je Glavina istaknuvši da će time biti zadovoljene sve potrebe.

U kontejnerskom naselju u Petrinji bit će smješteno 100 obitelji, kazao je Dumbović.

- Mi moramo raditi u tri smjene, dan i noć kako bi dali samopouzdanje ljudima, da se vidi da se ovdje gradi i radi, poručio je gradonačelnik Petrinje za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:32