KOMENTAR

Šef države je ozbiljnu temu uspio pretvoriti u prepucavanje, a pritom se još i izblamirao

Milanović će suvislo komunicirati onda kad si prizna da nije najpametniji
Zoran Milanović
 Marko Todorov/Cropix
Objavljeno: 30. srpanj 2020. 08:35

S predsjednikom Zoranom Milanovićem lako se složiti u konstataciji da živimo u izvanrednom stanju za koje nitko nije dao odobrenje te kako u borbi protiv pandemije Covida-19 moramo imati jasno podvučenu crtu oko toga što je dopušteno, tko smije donositi zabranu, te da se za to mora imati pravna osnova.

No teško se složiti s načinom kako iznosi svoje stavove, a još manje kako polemizira. Milanović posljednjih dana govori da je Nacionalni stožer civilne zaštite neustavno tijelo, te kako bi trebalo primjenjivati članak 17. Ustava, odnosno odluke vezane za suzbijanje epidemije donositi dvotrećinskom većinom u Saboru. Teze ponavlja u usputnim izjavama, čime građane lišava suvislog i argumentiranog objašnjenja zašto smatra da Vlada grubo zadire u ljudska prava.

Vlada je odgovorila na provokaciju, kazavši da zagovara izvanredno stanje (što primjena članka 17. Ustava jest), a istodobno tvrdi kako koronavirus treba prihvatiti kao karijes. Premijer Andrej Plenković otišao je i korak dalje, sugerirajući da stalno žvače istu priču jer mu je dosadno na Pantovčaku. Uslijedio je zoranizam o navodnom tweetu Vlade (predsjednik ne kaže kojem, niti je to itko uspio detektirati) koji “pišu jazavci iz Plenkovićeva ureda”.

Kao i mnogo puta dosad, Milanović je uspio temu koja je relevantna i važna pretvoriti u jeftino prepucavanje, koje je na kraju začinio ružnim vrijeđanjem Vladinih službenika, a pritom se još izblamirao, referirajući se na nešto što ne postoji.

A samo kada bi prihvatio činjenicu da nije najpametniji u svemiru, Milanović bi vjerojatno drugačije komunicirao. Za početak bi ljudima razumljivo iznosio svoje stavove, bilo da ih prezentira suvislim i jasnim priopćenjem, bilo da sazove tematsku konferenciju za tisak.

Uostalom, tko mu brani da na temu zakonitosti i ustavnosti odluka kojima se ograničavaju ljudska prava kako bi se suzbila pandemija Covida-19 okupi relevantne stručnjake i o tome organizira kakvu raspravu ili okrugli stol. Iz toga bi se sigurno iznjedrili korisni zaključci, a on bi bio konstruktivan predsjednik države, što nam je obećavao u predizbornoj kampanji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:42