DARKO MILKOVIĆ

Šef DSV-a: Imenovanje Horvatovića i suspenzija osječkih sudaca nisu reforma pravosuđa, to je redovan rad

Milković nije htio reći je li ga iznenadilo to što je Horvatović u borbi za prvog čovjek Visokog kaznenog suda nadjačao Ivana Turudića
Darko Milković
 Screenshot/Dnevnik Nove TV

Predsjednik Državnog sudbenog vijeća (DSV) Darko Milković rekao je u srijedu za Dnevnik Nove TV da imenovanje Željka Horvatovića predsjednikom Visokog kaznenog suda te suspenzija sudaca Darka Krušlina i Zvonka Vekića na tri mjeseca "nisu reforma pravosuđa" već redovno djelovanje.

"Reforma je složeniji i delikatiniji proces", dodao je Milković.

Milković nije htio reći je li ga iznenadila činjenica da je Horvatović u borbi za prvog čovjek Visokog kaznenog suda nadjačao Ivana Turudića (šest glasova dobio je Horvatović, a Turudić četiri). Predsjednik DSV-a dodao je da Turudić ostaje sudac Visokog kaznenog suda te da ne zna hoće li se kandidirati za neku drugu poziciju.

Što se tiče lobiranja na tim izborima, Milković kaže da je to moguće pokušati, ali da to ovisi o sastavu Vijeća. "Ja mogu garantirati da ovo vijeće časno obavlja svoj posao", rekao je te dodao da tvrdnja predsjednika SDP-a Peđe Grbina da su članovi Vijeća povezani sa Zdravkom Mamićem ne stoji.

Što se tiče izbora predsjednika Vrhovnog suda, Milković ističe da DSV u tom procesu nema nikakav utjecaj te on samo objavljuje poziv.

Novi javni poziv za imenovanje predsjednika Vrhovnog suda 1. će se travnja objaviti u Narodnim novinama i trajat će 30 dana. "Kandidati će imati dovoljno vremena da odluče hoće li se javiti i napišu program", rekao je predsjednik DSV-a za Dnevnik Nove TV.

Komentirao je i suspenziju osječkih sudaca koji godinu dana mogu biti privremeno udaljeni s dužnosti i primati pola plaće. "Suspenzija je, kako kaže zakon, udaljenje od obavljanja dužnosti na tri mjeseca, potom se produžuje ako stegovni postupak ne bi bio završen. Koliko će trajati stegovni postupak ovisi o dokaznim radnjama koje treba sve izvesti, ali prvo ročište bit će u roku od 20-ak dana", zaključio je Milković.

Članovima Državnog sudbenog vijeća preostaje još izabrati i predsjednika Županijskog suda u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:30