HRVATI, DOBRODOŠLI U EU

Šef EK Barroso: Ovo je povijesni dan, Hrvatska postaje 28. članica EU 1.7.2013.!

Vlada, institucije i svi građani moraju biti ponosni na sve što su postigli. Čestitam im na njihovom radu, rekao je povjerenik za proširenje EU Fuele
 AFP

>>>>NOVO<<<< 15:10 Predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas kako je odluka Europske komisije o zatvaranju hrvatskih pristupnih pregovora važna za hrvatsku povijest, ali i istaknuo da naporima ne smije biti kraj te kako treba nastaviti s reformama i poboljšanju uvjeta života hrvatskih građana. - Zahvalio bih prije svega svima onima koji su pridonijeli tome od samog nastanka Hrvatske države, braniteljima, svim našim građanima koji su gradili europsku Hrvatsku i naravno svima onima koji su kroz ovo vrijeme obnašali javne dužnosti - rekao je Josipović.

13:40 - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso danas je iz Moskve nazvao predsjednicu Vlade Jadranku Kosor, koja u Londonu razgovara s britanskim premijerom Davidom Cameronom, i osobno joj čestitao na povijesnome danu, kada je Europska komisija ministarskom Vijeću EU predložila zatvaranje hrvatskih pregovora, priopćeno je iz Vlade.

Barroso je, kako stoji u priopćenju, posebno istaknuo premijerkin osobiti doprinos zatvaranju pregovora.

Predsjednica hrvatske vlade zahvalila je Barrosu, ali i Europskoj komisiji koja je prepoznala sve napore hrvatske vlade i rezultate koje je Hrvatska postigla tijekom procesa pregovora. U razgovoru s predsjednikom Europske komisije, premijerka Kosor istaknula je da će i nakon pregovora Vlada nastaviti reformski put.

- 12:26 - Hrvatska će kroz sustav monitoringa biti upozorena pismenim opomenama ukoliko ne nastavi s prilagodbom sustava EU. Nemam razloga sumnjati da će Hrvatska napredovati i nastaviti reformama. Uvjeren sam u današnju odluku EK o Hrvatskoj.

I vidim potencijal da i ostale zemlje regije dobiju status kandidata za EU pa čak možda i počnu s pregovorima. Jedna od tih zemalja mogla bi biti Makedonija. Vjerujem da će Atena i Skopje pronaći zajednički jezik, rekao je Fuele .

12:22 - Posao u vezi Hrvatske je završen, a sada je na zemljama članicama da odluče može li se ugovor potpisati. Siguran sam da će se dogoditi jer je pristupni proces bio temeljit i dugačak - izjavio je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele na izvanrednoj konferenciji za medije sazvanoj povodom prijedloga Komisije da se zatvore prestala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom.

Fuele dodaje kako je proces obuhvatio 35 poglavlja, a EK je cijelo vrijeme bila u kontaktu s s hrvatskim vlastima.

- Ovo je vrlo izniman trenutak i kraj dugog 6-godišnjeg putovanja. Hrvatska je u međuvremenu iznimno promijenjena. Postala je snažna demokracija temeljena na vladavini prava sa sigurnom tržišnom ekonomijom - istaknuo je Fuele.

Istaknuo je da za to nisu zaslužni samo pregovori, no oni su uvelike pomogli i ubrzali proces.

- Vlada, institucije i svi građani moraju biti ponosni na sve što su postigli. Čestitam im na njihovom radu jer pripreme za članstvo su težak posao. Najteže je dovesti svoju kuću u red - napomenuo je Fuele.

12:08 - BRUXELLES - Europska komisija je danas predložila Vijeću EU zatvaranje preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, što otvara put da se Hrvatska pridruži Europskoj Uniji kao 28. članica od 1. srpnja 2013. godine, ako Vijeće prihvati taj ciljani datum koji je predložila Komisija, priopćio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u pisanoj izjavi.

- Ovo je povijesni dan za Hrvatsku i Europsku Uniju - kaže se u Barrosovoj izjavi objavljenoj neposredno prije početka konferencije za novinara na kojoj je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele govorio o prijedlogu Komisije.

- U ovom značajnom trenutku htio bih zapljeskati hrvatskim vlastima, posebice sadašnjoj vladi, za njihov težak rad posljednjih godina. Još važnije, želio bih čestitati narodu Hrvatske. Priključenje obitelji naroda EU-a je u prvom redu vaš uspjeh. Tijekom svoga posjeta Zagrebu početkom travnja, uvjerio sam da je pristupanje EU-u projekt koji nadilazi poliitčke podjele i obuhvaća cijelo društvo u cjelini, posebice hrvatsku mladež - istaknuo je Barroso.

- Komisija je vrijedno i pošteno pregovarala posljednjih godina, primjenjujući strogu uvjetovanost kako bi svi kriteriji i mjerila EU-a bili ispunjeni. Čvrsta odlučnost se isplatila; Hrvatska je sada spremna ići naprijed. Kod proširenja EU-a riječ je o vjedostojnosti - vjerodostojnosti kandidatske zemlje u poštivanju svih kriterija i provedbi traženih reformi i vjerodostojnosti na strani EU u trenutku kada se dogovoreni uvjeti ispune - navodi Barroso.

- Taj važni korak Hrvatske prema članstvu također je signal ostatku juogistočne Europe: on pokazuje da proširenje funkcionira, da se EU ozbiljno pridržava svojih obveza i da se strukturalne reforme u zemlji isplate. Stoga se nadam da je hrvatski napredak inspiracija našim ostalim partnerima da pojačaju svoje reformske napore i da postignu rezultate na korist svojih naroda. To je također u interesu EU. Kao što sam vidio tijekom moja dva nedavna posjeta regiji, vjerodostojna politika proširenja ostaje naš najvažniji alat za jačanje uzajamne stabilnosti i prosperiteta u jugoistočnoj Europi - stoji se u Barrosovoj poruci.

09:45 - Europska komisija daje svoje zeleno svjetlo za pristup Hrvatske Europskoj Uniji , izjavila je potpredsjednica EK i europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding u petak ujutro, nekoliko sati prije početka sastanka Ministarskog vijeća EU, javlja austrijska agencija APA.

Danas točno u podne: potvrda o kraju pregovora i datumu članstva 1. 7. 2013.

Dodala je kako je 'jako sretna' zbog napretka Hrvatske i uklanjanja i posljednjih prepreka u pregovorima te dobivanja 'zelenog svjetla' u što, priznaje, prije godina nije vjerovala.

- Hrvatska je završila sve postavljene zadatke i zato joj se potpuno mirno možemo reći DA - zaključila je Reding.

POGLEDAJTE INTERAKTIVNU INFOGRAFIKU O ULASKU HRVATSKE U EU

( kliknite OVDJE za uvećanje)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:42