NA HVARU

Šef HEP-a bespravno gradi vilu s bazenom? Niknula je na osami blizu mora: ‘Papir i teren? Postoji očita razlika‘

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban komentirao je kako je legalizacija uredno zatražena i izdana

Vila šefa HEP-a

 /Nova Tv

Na osami blizu mora i oko 20 kilometara od Jelse niknule su nekretnine prvog čovjeka HEP-a Frane Barbarića.

Dvije kuće i bazen nalaze se u uvali Sinjava. Do njih vodi makadamska cesta. No, ovo područje nije građevinsko, potvrdili su za Dnevnik Nove TV u Općini Jelsa. Pa se postavlja pitanje - kako je sve niknulo? Barbarić pred kamere ne želi. Pismeno poručuje:

"Radi se o rekonstrukciji postojeće derutne građevine stare više od 50 godina koja je bila nužna kako objekt ne bi postao opasan. Objekt je legaliziran 2015. od svih nadležnih tijela, a na elektroenergetsku mrežu je priključen još krajem 90-ih godina. Stoga molim da ne nasjedamo na insinuacije i namjerna podmetanja.“

Staru kućicu Barbarić je legalizirao, no prošle godine gradi novu. I uz to bazen, koji u rješenju o legalizaciji - nije postojao. Na terenu nema ni građevinske ploče s potrebnim informacijama.

‘Legalizacija uredno zatražena‘

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban komentirao je kako je legalizacija uredno zatražena i izdana.

- Ako je bilo nekih aktivnosti poslije legalizacije - to je stvar inspektorata kako kod dotičnog gospodina, tako kod svakog drugog građanina, ističe.

Dnevnik Nove TV tražio je od HEP-a dostavu dozvola za građenje, ime izvođača radova, cijenu građenja, ali odgovore nisu dobili.

HEP je za Dnevnik Nove TV kazao da ne znaju tko izvodi radove na kući njihova šefa. Ali, potvrđuju da je tvrtka Fjord u vlasništvu Metkiora Ćurina kooperant za njihove građevinske radove na Hvaru.

"HEP ODS nema građevinsku operativu pa za izvođenje građevinskih radova raspisuje godišnje natječaje sukladno zakonu o javnoj nabavi. Tako je za otok Hvar izabrana tvrtka Fjord d.o.o.“, odgovorili su.

Potvrđuju da su položili kabel tijekom uređenja i asfaltiranja ceste Gdinj - Srhov Dolac.

"Radove na cesti je financirala općina Jelsa i HEP ODS Elektrodalmacija Split je zamoljena da radove odradi u sklopu uređenja ceste, što je i uobičajna praksa u mjestima gdje postoji dobra komunikacija i koordinacija sa lokalnom upravom“, dodaju iz HEP-a.

Metkior Ćurin na upit o poslovima s HEP-om i na Barbarićevim nekretninama - danas nije odgovorio. Državni inspektorat potvrdio je Dnevniku Nove TV da će krenuti u nadzor.

‘Po onome što vidimo na papiru i na terenu postoji očita razlika‘

Iz Splita se javio reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

"U posjedu sam dozvole za legalizaciju, odnosno rješenja o izvedenom stanju i po onome što vidimo na papiru i na terenu postoji očita razlika. Kuća je drugačijih gabarita nego što piše na papiru. Također, tamo je niknuo bazen, nema vanjskoga stubišta, krov je ravan“, rekao je Jurič i nastavio.

"Ovo je svakako dokument kojim će se idućega tjedna baviti građevinska inspekcija. Kako smo čuli, oni već u ponedjeljak izlaze u teren. Odgovore će morati dati i sam gospodin Barbarić i odgovarati kako i na koji način je gradio te je li istina da je on srušio stari objekt i tamo napravio novu kuću.“

Jurič je doznao da je u prosincu prošle godine podnesena prijava na niz nepravilnosti u radu HEP-a na Hvaru, a zatražena je i revizija koju je HEP odobrio: "Kažu da je sve bilo u redu. Osoba koja je prijavila sve te nepravilnosti ove je godine suspendirana. HEP kaže da ona nije formalno smijenjena, ali su i oduzete određene ovlasti.

Isto tako, kažu da kako su kod te osobe utvrđene određene nepravilnosti u radu, a i da je jednom prilikom zaustavljena u policijskoj kontroli te je utvrđen prekršaj Zakona o sigurnosti i podnesen je optužni prijedlog sudu u Splitu“, rekao je reporter Nove TV i objasnio da se oko toga vodi i radni spor.

"Ono što svakako treba kazati je da će se ovom temom baviti i USKOK jer kako doznajem, već idućega tjedna, kaznena prijava im stiže na stol“, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 09:25