IZBJEGAO SJEDNICU

Šef HERA-e Žamboki nije se niti pojavio pred zastupnicima Sabora: ‘To u najmanju ruku nije pristojno‘

Boris Lalovac zamolio je vladajuće da netko iz HERA-e dođe u četvrtak na sjednicu u Sabor, ‘inače će biti kaos‘

Danijel Žamboki

 Damjan Tadic/CROPIX

Nakon što je prošli tjedan na Odboru za gospodarstvo, sazvanom na inicijativu oporbe povodom afere u Ini, predsjednik Upravnog vijeća, sad u ostavci, Danijel Žamboki iskazao rijetko viđen prezir prema zastupnicima oporbe odbijajući odgovarati na njihova pitanja, u utorak se na sjednici istog Odbora na kojemu se raspravljalo izvješće o radu HERA-e za 2021. godinu, uopće nije pojavio. A nije se pojavio niti njegov zamjenik Željko Vrban, pa nije imao tko braniti izvješće koje Vlada ionako smatra neobranjivim.

Premda su drugi članovi UV iskazali interes za dolazak, predsjednik Odbora Žarko Tušek morao ih je odbiti, kao i one koje je uprava poslala na sjednicu, budući da po Poslovniku nemaju legitimitet i nisu ovlašteni predlagatelji. To što je Žamboki dao neopozivu ostavku, pojašnjeno je, nije ga oslobodilo odgovornosti da dođe na sjednicu jer formalno još uvijek nije razriješen.

Nije pristojno

Za njegov nedolazak Tušek je rekao da "u najmanju ruku nije pristojno, ako ne i nešto drugo". SDP-ov Boris Lalovac zamolio je Tušeka da se vladajući pobrinu da netko iz UV dođe u četvrtak, kad se na plenarnoj sjednici bude razmatralo izvješće HERA-e, "inače će biti kaos u Saboru, ne može Vlada ovo dozvoliti, šalje se poruka da su institucije obezglavljene".

S time se Tušek očito složio jer je apelirao na čelništvo HERA-e da se dođe na sjednicu. Odbor nakon burne rasprave nije prihvatio izvješće HERA-e. Tušek je pojasnio zašto: "S obzirom na recentne događaje plinskog poslovanja, u izvješću nema podataka koji bi ukazivali da je primjenjena dužna pažnja HERA-e kao regulatornog tijela koje se odnosi na tržište energetske djelatnosti, na učinkovitost i primjenu nadzora nad zloupotrebom na tržištu energije".

Troskot vs. Milatić

Na sjednici je došlo do verbalnog duela Mostovog Zvonimira Troskota i državnog tajnika Ministarstva gospodarstva Ive Milatića. Troskot je Milatićev govor s prethodne sjednice proglasio sramotnim i poručio mu da će Most srušiti hvarski energetski kartel, njega i Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a.

"A s njim padate i vi. Nakon toga idemo po Ćorića". Tušek ga je prekinuo i prigovorio mu da zloupotrebljava imunitet. Milatić je "odbio sve te insinuacije", poručio mu da mu kućni odgoj ne dozvoljava da se tako izražava i kategorički ustvrdio da Barbarića nije nikad vidio u Jelsi, al‘ da pretpostavlja da radi svoj posao najbolje što može, kao što ga i on sam radi.

"Dobro manipulirate. Teatralni ste. Izvrćete teze. Uživao sam vas gledati, al‘ to vam kod mene ne pali.", odgovorio mu je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:02